Tokiomis įžvalgomis diplomatas pirmadienį vakare dalijosi feisbuke.

„Ar tikrai Suvalkų koridorius „nebeaktualus“?

Švedijos ir Suomijos narystė NATO yra sunkiai pervertinamas dalykas Lietuvos saugumui.

Tačiau teigti, kad Švedija jau yra NATO narė, dar per anksti. Ką mes matėme Vilniuje – R. Erdogano prekybos NATO saugumo interesais vienas iš elementų. Iki rudens dar toli, Rusija dar turi laiko, gali aktyvuoti savo agentūras provokacijoms Švedijoje“, – rašė A. Januška.

Kartu jis atkreipė dėmesį į kalbas apie Suvalkų koridorių.

„Būsimos Švedijos NATO narystės kontekste ypač pavojinga yra buvusių Lietuvos kariuomenės karininkų ir verslininkų, artimų kariuomenei ir jos politikams, viešai per TV skleidžiama žinia, kad Suvalkų koridorius „nebeteko savo aktualumo, visiškai nėra įdomus“, nes jis „buvo įdomus tik tuo atveju“, kai į Lietuvą turėjo ateiti parama iš NATO šalių, o dabar parama ateitų per Baltijos jūrą.

Keista žinia.

Kas tuo yra sakoma, kad Lietuvą ir Lenkiją turintis sujungti suvienodintos vėžės geležinkelis praranda strateginę reikšmę, neaktualus, galima neskubėti ir tiesti dar dvidešimt metų. Jūra ir Švedija išgelbės.

Tuo pačiu dar sakoma, kad Lenkija be reikalo iš viso turi galingų pajėgų prie Suvalkų koridoriaus, turėtų, matyt, atitraukti, jei klausytų šių patarimų. Nes Lenkija ir taip paramą iš NATO šalių gautų tiesiai, ne per Suvalkus, aišku.

Ir jei nėra kitos Suvalkų koridoriaus reikšmės ir pavojaus, tam kam jį ginti? Jei įsivaizduojame, kad kremlius neturi planų, sujungti „iskonno ruskie zemli kaliningrada“ su pagrindine Rusija, kur Suvalkų koridorius gali būti ir visa Lietuva.

„Mums nebeįdomu“ – pasakykit tą lenkams“, – rašė signataras.

Jis atkreipė dėmesį, kad, totalinio karo su Rusija atveju „NATO pajėgos Karaliaučių sunaikintų per kelias dienas, tada ir Karaliaučius, ir Suvalkų koridorius prarastų karinę reikšmę.“

„Tačiau tokio karo atveju galimai būtų naikinamas ir Vilnius. Kas mums iš to, jei nebus Karaliaučiaus, bet nebus ir Vilniaus? Kokia čia gynybinė logika? Vilniaus atgrasymą remti grasinimu sunaikinti Karaliaučių?

Jei sunaikinamas vienas Suvalkų koridoriaus galas – Karaliaučius, kitas galas – Baltarusija, kol bus kariaujama, naikins Vilnių, kurį nuo toliašaudės artilerijos būtų labai sunku apginti“, – įvertino A. Januška.

Taigi Lietuvai bet koks karas, kaip akcentavo jis, būtų pražūtis.

„Lietuvai teiginys „ginsim kiekvieną centimetrą“ turi reikšti NATO (Vokietijos, Lenkijos ir kt.) pajėgas čia, Lietuvoje, šalia mūsų pajėgų. Kaip Šaltojo karo laikais – „laikyti liniją“ pagal sieną, o ne atkovoti teritoriją be piliečių atvykus.

Albinas Januška

Esmių esmė yra ne svaičiojimas, kas bus ir kas neaktualu karo atveju, o atgrasymas, kad niekada nereikėtų kariauti. Ir toks atgrasymas, ne kaip mes galvojame, kad atgrasėme, bet kad ir kolektyvinis Putinas tą suprastų.

O Suvalkų koridorius, kaip ir tranzitas į Karaliaučių, yra ir bus potencialių provokacijų ir hibridinių atakų pavojus, kai veiksmas gali vykti pilkoje zonoje, ir nebus aišku (kas nenorės, kad būtų aišku), ar jau reikia aktyvuoti NATO 5 straipsnį, ar dar palaukti“, – komentavo signataras.

Todėl ir karinių pajėgų Suvalkų koridoriuje, pasak A. Januškos, reikia ne po septynerių metų, o dabar.

„Gerai, kad lenkai bent anapus sienos stovi ir jiems neatrodo tai „neaktualu“. Ir kad ukrainiečiai kaunasi kiekvieną dieną, kai mes tik pasiūlėme jiems į NATO, kai nugalės Rusiją, bet jos nesugriaus.

Rusai norėtų, kad mes nusiramintume, kad nekviestume nei vokiečių, nei lenkų mums padėti „laikyti linijos“ čia, vietoje. Bet mes neturėtume nusiraminti, kiek mus behipnotizuotų, kad viskas gerai, mes – NATO, ir to pakanka“, – pridūrė diplomatas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)