V. Malinionis teigė, jog karas gana panašus į kortų žaidimus – jame reikia blefuoti, pergalė priklauso ne tik nuo turimų pajėgumų, bet ir nuo sugebėjimo save parodyti.

„Ir kaip sugebėsi apgauti priešininką. Tai rusų korta yra labai silpna, jei lyginam su NATO valstybėmis. Jų korta tokia silpna, kad su kita valstybe jie net nepradėtų šių žaidimų, bet rusai pradėjo, Vladimiras Putinas pradėjo. Matyt įvertino vakarietišką susiskaldymą, neryžtingumą, bailumą, nebijokime to žodžio. Ir statė ant to, kad jis tą karą laimės. Bet ko jis neapskaičiavo – ukrainiečių pasipriešinimo tokio stipraus“, – Žinių radijo laidoje sakė V. Malinionis.

Jis laidoje „Persona grata“ sakė neabejojantis, kad V. Putinas įvertino situaciją, simuliavo karo veiksmus. Bet vienoje vietoje, anot V. Malinionio, Kremlius apsiskaičiavo.

„Jie apsiskaičiavo Ukrainos pasipriešinime, neapsiskaičiavo dėl vakarų silpnumo. Ir jeigu jiems būtų pavykęs tas planas per 2–3 dienas užimti Ukrainą, nes Baltarusiją jau turi, tada jie būtų ėję iki galo. Darau tokią prielaidą remdamasis tuo, kaip jie pratybas „Zapad“ rengė du kartus iš eilės – nukerta Suvalkų koridorių, pasiima Baltijos valstybes, nes daug NATO pajėgų ten nėra.

Ir jiems to iš esmės pakanka – jie atstato imperiją. Bet tam, kad pasirašytų taiką, jie ir „Zapad“ pratybose užmeta branduolinį ginklą ant Varšuvos. Logika tokia – tai yra vaikščiojimas plonu ledu, bet atrodytų, jog jie taip ir įsivaizdavo“, – svarstė atsargos pulkininkas.

Jis Žinių radijo laidoje „Persona grata“ pabrėžė, jog vakarai tokiu atveju būtų laimingi, kad Rusija pasiūlo derybas ir taiką, branduolinis karas – neįvyksta, o Varšuva – subombarduota.

„Bet Rusijai taip atstato dalį savo imperijos ir paskui nusiramina. Tai manyčiau, kad toks gal ir buvo beprotiškas skaičiavimas“, – kalbėjo V. Malinionis.

Atsargos pulkininkas teigė, jog Rusijos kariuomenė Ukrainoje įstrigo ir „jų planas tampa beprasmiškas“.

„Jie dabar to nepasieks. O tam, kad sėstum prie taikos derybų stalo, turi užimti tam tikras pozicijas, dėl ko derėtis, laimėjimus“, – teigė Žinių radijo pašnekovas V. Malinionis.

Karas Ukrainoje

Jis teigė, jog karas Ukrainoje atskleidė labai silpnas Rusijos sausumos pajėgų vietas.

„Kad iš esmės, kad tuo apie ką jie šnekėjo, gyrėsi apie modernizaciją, nieko tokio nėra. Jie kariauja dabar II Pasaulinio karo metodais, mase, o ne profesionaliai parengtais kariais ir technologijomis“, savo įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Pašnekovas priminė, jog korupcija ir „vogimo kultūra“ Rusijoje labai panaši į Sovietų sąjungos laikus.

„O kariuomenė, suprantama, nėra izoliuota organizacija, ta pati kultūra vyrauja. Todėl vogimas vyksta nuo eilinio sandėlininko iki generolo lygio“, – pažymėjo atsargos pulkininkas V. Malinionis/

Tautą gali apgauti, bet ne savo aplinką

Kremliaus atstovai jau skelbia, jog dėmesį dabar skirs Donbaso regionui ir jo „išlaisvinimui“. Bet V. Malinionis abejojo, jog ten gali būti pasiekta pergalė.

„Jie savo dėmesį oficialiai perkelia į Donbasą, jo išlaisvinimą, įtvirtinimą jo nepriklausomybės. Bet aš labai abejoju, kad ir ten įmanoma pasiekti pergalę. Dėl to, kad mes žinome, kad jie bombardavo Mariupolį, kur dauguma gyventojų yra rusakalbiai. Jau jų širdžių ir minčių užkariauti jokių šansų neturi“, – sakė V. Malinionis.

Laidos pašnekovas teigė, jog strateginį karą Rusijos kariuomenė jau yra pralaimėjusi.

„Net jei Kremliaus pajėgos užbaigs bombarduoti Mariupolį, paverš Azovo pasipriešinimą ir užims tą teritoriją, tas miestas jau negyvenamas, jį reikia visą atstatyti. Tai tokia pergalė, jos jau negali būti kaip pergalės. Nes investicijos į tai bus žymiai didesnės, nei kažkokią naudą turės.

Dabar vienintelis dalykas, kodėl jie nori tą pergalę turėti – todėl, kad V. Putinas negali parodyti nei savo „silovikams“ ypatingai, tautą jis gali apgauti, bet „silovikams“ reikia kažką parodyti“, – kalbėjo V. Malinionis.

Karas Ukrainoje. Kovo 12

Jis kalbėjo, jog V. Putinui „reikia kažkokią pergalę turėti“.

„Iš esmės jis save yra įsispraudęs į kampą. Visuomenei jis gali pameluoti apie pergalę. Bet šito jis neparduos savo „silovikams“, nes jie žinantys daugiau, jie prieina prie informacijos. Ten kariškiai, kurie žino, kas yra pergalė, o kas – ne. Nuostoliai milžiniški, personalo prasme milžiniški nuostoliai, lėktuvai, sraigtasparniai – šimtais praradimai. Tai yra milžiniški Rusijos patirti nuostoliai“, – sakė atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Laidos pašnekovas svarstė, kad galbūt V. Putinas yra izoliuotas nuo realios informacijos ir nežino, kad jau „yra pralaimėjęs viską“.