Nacionalinis parkas mini garbingą jubiliejų

Medkopio pabaigos festivalis nuo pat ryto siūlė įvairių veiklų ir edukacijų. Čia atvykę tikrai nenuobodžiavo. Galėjo ir apsipirkti, ir koncerte sudalyvauti, ir šio to naujo sužinoti.

Delfi kalbinti šventės dalyviai aiškino, kad mėgsta medų ir domisi paslaptingu bičių gyvenimu, todėl negalėjo praleisti progos apsilankyti bitininkystės muziejuje, esančiame Ignalinos rajone, Stripeikiuose.

„Aš čia atvažiuoju kasmet. Labai smagu čia pabūti, pasidairyti, pailsėti. Atvažiavusi vis kažką nusiperku. Labai mėgstu medų, todėl per šią šventę jo nemažai parsivežu“, - pasakojo Ignalinoje gyvenanti Romualda.

O štai Sigita aiškino, čia atvykusi pirmą kartą. „Net nepatogu pasakyti, kad netoli gyvenu, bet atvažiavau tik pirmą kartą. Labai graži šventė. Dabar jau atvažiuosiu dažniau“, - kalbėjo moteris.

Karštą vasaros dieną pavėsyje šnektelėjome su Aukštaitijos nacionalinio parko direktoriumi Gedu Kukanausku. Jis priminė, kad nacionalinis parkas šiemet mini gražų jubiliejų. Jam sukako 50 metų. Taigi, visus metus parke vyksta daugybė renginių, į kuriuos jis pakvietė atvykti.

„Mūsų medkopio šventė šiemet yra keturiasdešimta. Būtent tiek metų veikia bitininkystės muziejus, kurį įkūrė Aukštaitijos nacionalinio parko direkcija. O pats nacionalinis parkas šiemet mini labai gražų jubiliejų – 50 metų. Ta proga turime daugybę renginių. Visi, kas atvyksta į Aukštaitijos nacionalinį parką, čia patiria daugybę gerų emocijų, mato, kaip tas nacionalinis parkas pasikeitė per tuos 50 metų. Jis tapo labiau pritaikytas lankytojams pažinti ir grožėtis tomis gamtos vertybėmis, kurias čia turime“, - teigė G. Kukanauskas.

G. Kukanauskas

Taip pat jis įvardijo, kad bitės yra labai svarbios biologinei įvairovei. Direktorius aiškino, kad parke veiklą vykdo labai daug bitininkų, o tai naudinga gamtai.

„Iš tikrųjų jeigu ne bitės, nebūtų gamtos ir nebūtų aplinkos mūsų. Jeigu jos neaplankytų žiedų, tai niekas neturėtų derliaus, nebebūtų augalijos, augalai nebesidaugintų, mūsų biologinė įvairovė nyktų. Bitės yra viskas, ką mes turime geriausio ir gražiausio. Nieko nebūtų, jeigu nebūtų ir bičių“, - kalbėjo G. Kukanauskas.

Ką galima pamatyti?

Bitininkystės muziejaus darbuotoja Indrė Sokolovaitė paaiškino, ką įdomaus galima nuveikti atvykus į šį muziejų.

„Čia galima labai daug ką nuveikti. Teritorija apima beveik 4 ha. Yra 6 pastatai su interaktyvia ekspozicija. Viską apeinate viduje, įdomybių ieškote lauke, yra hamakų erdvė. Turime naujovę – kavinukę su vietiniais nuostabiais skoniais. Jeigu užsisakysite iš anksto, yra edukacijos. Bene 10 skirtingų edukacijų turime. Yra mūsų tinklapis biciumuziejus.lt ir išsirinkę edukaciją puikiai čia praleisite laiką: pasirelaksuosit ir pasiedukuosit. Einame ir prie avilių, kur kiekvienas žmogus gali patirti nuostabų dalyką. Atsidarom avilį ir žiūrim iš arti bites. Jeigu pasiseka ir randam traną, tai galim netgi paglostyti tą traną“, - teigė muziejaus darbuotoja.

I. Sokolovaitė

Taip pat ji siūlė atvykstant į muziejų aplankyti ir daugybę kitų šalia esančių lankytinų objektų.

„Čia yra nuostabi Aukštaitijos nacionalinio parko saugoma gamta. Saugoma visiems. Galit pakeliui pagrybauti, apsilankyti muziejuje ir nuostabiai čia praleisti visą dieną. Aukštaitijos nacionalinis parkas yra kaip gamtos Disneilendas. Čia yra nemokamos stovyklavietės prie nuostabių ežerų. Čia šalia yra Almajo stovyklavietė. Ilga, didžiulė, kur galite apsistoti. Šalia yra Ginučių vandens malūnas su ekspozicija ir labai smagiomis vandens pramogomis. Dabar berods pervadintas apžvalgos bokštas. Jis vadinasi Bičiulių. Dar vadinosi Šiliniškių, Bitės apžvalgos bokštas. Taip pat yra garsioji Palūšė, Ladakalnis, piliakalnis už Ginučių“, - apsilankyti Aukštaitijos nacionaliniame parke kvietė I. Sokolovaitė.

Prezidentinės bitės turi savo charakterius

Tuo metu bitininkas Mindaugas Bridžius Delfi žurnalistus pakvietė pamatyti, kaip verda gyvenimas avilyje.

„Tai yra vienintelis bitininkystės muziejus Lietuvoje, netgi galbūt ir Baltijos šalyse. Turim unikalias prezidentines bites. Yra mūzų prezidentų – Valdo Adamkaus, Dalios Grybauskaitės ir Gitano Nausėdos – padovanoti aviliai.

Kiekvienas avilys pagal prezidentą su savo charakteriu. Nežinant galėčiau pasakyti, čia buvo Nausėdos, čia Grybauskaitės, o čia Adamkaus avilys“, - juokėsi bitininkas.

M. Bridžius

Anot jo, bičių gyvenimas yra sudėtingas ir jį suprasti nėra taip paprasta.

„O mes einam pas bites ir pradedam dirbti su pagrindiniu instrumentu – dūmine. Kodėl jo reikia? Kai atidarom avilį, surandame bites, mes papučiam. Jos tada slepiasi. Bet mes jų neapsvaiginam. Jos tiesiog galvoja, kad gaisras, ir slepiasi.

Muziejuje iš vieno avilio mes galime paimti nuo 20 iki 30 kg medaus. Visi augalai yra natūralūs. Čia aplink mūsų bitės niekur nesiekia chemizuotų laukų, pramoninių laukų. Mes medų imame vieną kartą per metus. Baigiasi liepų medunešis ir mes išimame visą medų.

Kiekvienas avilys kaip automobilis: kažkokia detalė sulūžo ir mašina nevažiuoja. Čia lygiai tas pats“, - kalbėjo bitininkas.

Daugiau apie šį unikalų objektą ir jame vykusią šventę žiūrėkite DELFI TV reportaže.