„Nemanau, kad turime galimybę neįsteigti tokio tribunolo. (...) Specialusis tribunolas yra vienintelis kelias. Tai neturėtų būti tik regioninis tribunolas – tai tarptautinis klausimas. Turime užtikrinti, kad tarptautinė teisė veiktų“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį kalbėjo E. Dobrowolska.

Nepaisant to, kad diskusijos dėl Specialiojo tribunolo vyksta jau kelerius metus, Ukraina idėją laiko įgyvendinama, sako Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Beshta.

„Manome, kad jis tikrai gali ir turi būti įsteigtas. (…) Prasminga siekti ne tik teisingumo nukentėjusiems nuo Rusijos agresijos, bet ir siekiant užkirsti kelią ateities agresijos aktams“, – sakė P. Beshta.

Tuo metu ketvirtadienį Vilniuje viešinti ET generalinė sekretorė Marija Pejčinović Burić atkreipia dėmesį, kad Specialiojo tribunolo veiklos organizavimu galėtų užsiimti ir ET. Vis dėlto, kaip pažymi M. Pejčinović Burić, tai turės nutarti Specialiojo tribunolo steigimą svarstanti tarptautinė 44 šalių grupė.

„Šis specialusis tribunolas turi būti įsteigtas kuo greičiau ir ET dabar mąsto, ar mes galėtume būti tie, kurie tai organizuotų su Ukraina ir kitais partneriais“, – sakė M. Pejčinović Burić.

„Šiandien bus aptartos įvairios galimybės, kaip bendradarbiavimas galėtų vykti. Koks bebūtų sprendimas, mes jį palaikysime. (...) Bet koks sprendimas, koks bus priimtas, turės būti teisiškai solidus ir nepriekaištingas“, – kalbėjo ET generalinė sekretorė, pabrėždama tai, kad kalbant apie Specialųjį tribunolą bene svarbiausias klausimas – nepriekaištingos ir „neapeinamos“ teisinės bazės kūrimas.

Taip pat ketvirtadienį Vilniuje vykstančios tarptautinės konferencijos metu 10 šalių pasirašė dirbtinio intelekto (DI), žmogaus teisių ir tarptautinės teisės konvenciją, siekiant sukurti teisinę bazę dirbtinio intelekto reguliavimui. Anot M. Pejčinović Burić, jei neturėsime teisinės DI bazės, tai gali neatstatomai pažeisti žmogaus teises ir demokratines sistemas.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Vilniuje vyksta aukšto lygio Europos Tarybos (ET) Teisingumo ministrų konferencija, kurioje pagrindinis dėmesys skirtas sutelkti ET teisingumo ministrus siekiant aptarti tolesnius žingsnius dėl Specialiojo tribunolo, užtikrinsiančio baudžiamąją atsakomybę už neišprovokuotą ir nepagrįstą Rusijos agresiją prieš Ukrainą, steigimo.

Diskusijų metu numatoma plačiau aptarti iššūkius ir galimus sprendimus užtikrinant bendrą valstybių vykdomų nacionalinių tyrimų standartą, įrodymų kokybę ir vertinimą, teismo sprendimų už akių galimybes veiksmingai prisidėti prie teisingumo įtvirtinimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją