„Mes įdėmiai stebime viešąją erdvę, kas vyksta ten: kokios grupės, kokie asmenys planuoja kažkokius renginius tą dieną organizuoti, jei iš viso jie bus. Taip pat labai svarbu akcentuoti tai, kokie teisės aktai tuo metu jau bus priimti ir galios, nes iki šiol yra viena reglamentacija.

Panašu, kad gegužės 9 dieną ta įstatymų bazė bus pasikeitusi ir šiek tiek kitaip reikės tą darbą organizuoti. Visa tai stebime, žiūrime ir kai bus priimti sprendimai, kai artės ta gegužės 9-oji, tada ir policija aiškiai pasakys, kokia yra tvarka, ką galima, ko negalima daryti“, – „Info TV“ sakė policijos atstovas Ramūnas Matonis.

„Prognozuotina, kad šiemet, jei karas nesibaigs, turbūt atsiras ir oponuojančių žmonių, kurie norės išreikšti kitokią savo poziciją, tai turbūt reikės įvertinti visas tas grupes. Jei kažkas norės kažkokį protestą organizuoti, sudėlioti tam tikrus leidimus“, – teigė R. Matonis.

Signalų, kad gegužės 9-ąją bus bandoma organizuoti paminėjimą gauna ir Klaipėdos meras.

„Yra visokių kalbų, pasiekia įvairūs signalai. Taip, tikėtina, kad kažkas galbūt ir norėtų, jog įtampos būtų, jog kažkoks gandas apie kažkokius veiksmus būtų, bet kitą savaitę aš planuoju susitikimą su visų teisėsaugos institucijų vadovais, atstovais, apsitariant situaciją, tiesiog jaučiant pulsą ir galbūt pamodeliuojant tam tikrą veiksmų planą, naujus algoritmus, jei kažkas tokio būtų. Aš tikiu, kad vis tik sveikas protas bent jau čia, Klaipėdoje, tikrai nugalės“, – „Info TV“ sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Vilniuje nebus minima gegužės 9-oji.

„Gegužės 9-oji kalendoriuje, aišku, išauš, tik mes visi suprantame, kas Vilniuje, Antakalnio kapinėse būdavo. Ačiū Dievui, Vilniuje nebeturime jokių sovietinių paminklų ar vietų, kur norėtų rinktis sovietų mėgėjai, bet prie sovietų karių palaidojimo vietos memorialo Antakalnio kapinėse rinkdavosi žmonės politinei akcijai su Rusijos ambasada priešakyje“, – „Info TV“ komentavo sostinės meras Remigijus Šimašius.

„Rusijos ambasadoriaus nebeturime, gegužės 9-ąją nebus leidimų, jei kas ir kreipsis, tiems renginiams. Primenu, kad, jei kas nori atšvęsti Antrojo Pasaulinio karo pabaigą, tam yra gegužės 8-oji diena, o gegužės 9-oji, ypač tame fone, kai Rusija pradėjo plataus masto karą Ukrainoje, yra ne vieta rinktis ir kažką minėti“, – paaiškino Vilniaus meras.

Jo teigimu, karas Ukrainoje ir gegužės 9-osios minėjimas turi daug bendro.

„Yra ta pati kovojanti pusė – mes puikiai matome, kad visas pasaulis Antrojo Pasaulinio karo pabaigą švenčia gegužės 8 dieną, bet Sovietų Sąjunga ir kažkodėl Rusija perėmė tradiciją bei nusprendė švęsti gegužės 9-ąją dieną – jiems tai netgi ne Pasaulinis, o „Didysis Tėvynės“ karas ir taip toliau. Tai visiškai sukurtos istorijos, netgi tos nuotraukas, kurias matome su kareiviu virš Reichstago – tai nieko bendro su Antruoju Pasauliniu karu neturi, turi bendro tik su sovietine ideologija, kurią perėmė Rusija“, – teigė R. Šimašius.

Jis paragino Antrojo Pasaulinio karo pabaigą švęsti, jei norima tai daryti, būtent gegužės 8 dieną.

„Yra ir Paneriai, ir lietuvių kovotojų kapai, ir lenkų, ir sovietų, ir vokiečių kovotojų kapai. Sovietų kapinėse, beje, nemažai ir ukrainiečių yra palaidotų, kurie nebūtinai savo noru ten kovojo. Tą irgi turime suprasti“, – komentavo sostinės meras.

Kalbėdamas apie artėjančią gegužės 9-ąją, R. Šimašius išreiškė viltį, kad Seimas spės priimti įstatymus, draudžiančius vadinamąją Georgijaus juostelę ir „Z“ raidės, tapusios rusų okupantų Ukrainoje simboliu, naudojimą.

„Natūralu, kad mes pagal kompetenciją tuos dalykus užtikrinsime, kad to nebūtų, o policija – pagal savo kompetenciją“, – komentavo meras.

R. Šimašiaus teigimu, savivaldybė galimoms provokacijoms ruošiasi kartu su policija.

„Mes padarysime taip, kad žmonės, kurie ateis tuo metu prisiminti Antrąjį Pasaulinį karą, suprastų, jog Rusija elgiasi taip, jog būtų tarsi Trečiajame Pasauliniame kare ir daug daro karo nusikaltimų – tai tikrai neliks ignoruota, mes tam ruošiamės“, – patikino sostinės meras.

Jis ragino gyventojus nesivelti į provokacijas ir dar kartą akcentavo, kad jokių oficialių minėjimų Vilniuje gegužės 9 dieną nebus.

„Jei kas susirinks, tai pagal kompetenciją žiūrėsime, ką galime padaryti tokiu atveju. Jei bus simbolių, kurie uždrausti kaip karą propaguojantys simboliai, tai be jokios abejonės policija veiks, kad tam užkirstų kelią“, – sakė R. Šimašius.

Visą „Info TV“ reportažą ir pokalbį su Vilniaus meru žiūrėkite čia:

Ar galima uždrausti teisiškai

Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas teigė, kad teisiškai gegužės 9 dienos minėjimai gali būti uždrausti.

„Žinoma, kad gali būti. Aš manau, kad Kremlius labai to norėtų, galbūt yra ir tokia ambicija, Kremliaus ruporai Lietuvoje neabejotinai tokią progą norėtų išnaudoti, ypač dabartiniame kontekste – kiekvienais metais tą išnaudodavo“, – „Info TV“ sakė parlamentaras.

Visgi jis atkreipė dėmesį, kad yra keletas aspektų, keičiančių situaciją.

„Pirmasis aspektas: pastaraisiais metais, kurie buvo labai sunkūs ir sudėtingi, mes apskritai Lietuvoje turėjome daug protestų, mitingų, net labai radikalių. Viena vertus, visuomenė įprato atsirinkti, antra vertus – tiek policija, tiek Viešojo saugumo tarnyba išmoko suvaldyti situaciją, VSD ir kitos tarnybos išmoko galbūt vertinti, atsirinkti ir mes esame labiau pasiruošę. Juk visada blogai, kai esi užklumpamas iš netyčių, kai staiga susiduri su nežinoma grėsme“, – sakė P. Saudargas.

Dėl to, jo vertinimu, vienas ar kitas renginys nesukeltų kataklizmų.

„Net, sakyčiau, sureikšminti nereikėtų“, – teigė Seimo vicepirmininkas.

Gegužės 9-oji, pasak jo, yra susijusi ir su dabar vykstančiu karu Ukrainoje.

„Tai, ką vykdo Putinas, yra Sovietų sąjungos politikos tąsa. Putinas siekia sugrąžinti Rusiją į Šaltojo karo galybės laikus, kai štai, Rusija dalyvauja pasaulio dalybose, yra svarbus žaidėjas ir taip toliau, o metodai ir beatodairiškumas, kuriuo žudomi žmonės, civiliai gyventojai, ištisi miesteliai ir kaimai prievartaujami, žudomi, kankinami – mes tą matėme sovietmečiu, susidorojant su vietiniais gyventojais rezistencijos metais, mes tą matėme Gulago metais. Tai yra tos pačios Sovietų Sąjungos antra išvestinė – Putino Rusija“, – konstatavo P. Saudargas.

Jis priminė, kad Seimas priėmė rezoliuciją, kuria bet koks karo Ukrainoje pateisinimas užtrauktų atsakomybę.

„Aš manau, kad mes turėtume spėti iki gegužės 9 dienos priimti tuos sprendimus, nes įstatymas yra registruotas“, – kalbėdamas apie iniciatyvą uždrausti vadinamąją Georgijaus juostelę sakė P. Saudargas.

Paulius Saudargas

Seimo vicepirmininko vertinimu, prižiūrint viešąją tvarką svarbu įvertinti, ką susirinkę žmonės kalba, kokią simboliką jie turi.

„Rusija turėtų pasižiūrėti į veidrodį, kuris yra labai gilus ir juodas – kaip jie elgiasi su protestuotojais, kurie apskritai tuščią plakatą laiko: jie mušami, suiiminėjami, daužomi. Aš kalbu apie baudas – jei bus akivaizdžiai propaguojamas karas, kas yra uždrausta, tai yra baudžiamoji atsakomybė“, – akcentavo Seimo narys.

Jis atkreipė dėmesį, kad karo Ukrainoje metu didžioji dalis visuomenės, pamačiusi rusų okupantų žiaurumus, yra labai vieninga, o palaikančiųjų Rusijos veiksmus nėra daug.

„Čia gali būti labai siauras žmonių ratas ir tai neišsivystys į kažkokią didesnę eskalaciją“, – įvertino P. Saudargas.

„Jei tie žmonės nenaudos uždraustos simbolikos, jei jie savo plakatuose ar retorikoje šūkių, kurie pateisina dabar vykdomą agresiją arba yra kaip nors kitaip draudžiami, tai žmonės gali vaikščioti ir kapinėse, ir gatvėse“, – pridūrė parlamentaras.

Visą „Info TV“ pokalbį su P. Saudargu žiūrėkite čia: