Kurioziška situacija

„Klaipėdoje, na jau ten Melnragė, o gal ir Giruliai, aš tiksliai nežinau, bet į Šiaurę nuo Klaipėdos ėjome su šuniuku pajūriu, paplūdimiu ir tame nudistų pliaže buvo kokie trys besideginantys žmonės, ne daugiau. Man atrodo, kai kurie buvo nuogi, kai kurie ne. Aš tikrai neatkreipiau dėmesio, bet jau ateinant pamačiau manęs lyg ir laukiantį vidutinio amžiaus ar šiek tiek pagyvenusį vyrą, kuris stovėjo įsirėmęs rankas į juosmenį ir taip jau matėsi, kad jis tokioje laukimo pozoje, be drabužių ir jis man jau iš tolo pareiškė, kad čia yra nudistų pliažas. Aš jam sakau: aš irgi nudistas, man jis sako: bet tu su drabužiais, o aš sakau: mano šuniukas be drabužių“, – istorija dalijosi A. Užkalnis.

Anot jo, vėliau pokalbis pakrypo kiek linksmesne linkme. Vyras atpažino žinomą žurnalistą ir, pasak A. Užkalnio, turbūt norėjo pasidžiaugti jį sudrausminęs.

„Tikriausiai, pas nudistus, kaip ir pas kitus žmones, yra taip, kad visiems reikia kažkokio tai savivertės patvirtinimo, visiems reikia kažkokios aktualizacijos, o gal pamatė labiau žinomą veidą, gal mano šuniukas dar daugiau žinomas iš Instagram už mane, tai gal kažkaip norėjo praskaidrinti sau dieną“, – teigė A. Užkalnis.

Andrius Užkalnis

Žurnalistas pripažino, kad jam yra tekę išgirsti ir daugiau panašių istorijų.

„Kadangi post‘as (liet. pranešimas) Facebook‘e apie tai susilaukė tikrai didelio dėmesio, tai rašė žmonės, kad ir kituose paplūdimiuose yra tokių žmonių, kurie, praktiškai, ateina į paplūdimį vien tik tam, kad palaikytų taisykles, kad prižiūrėtų, kad sudrausmintų. Čia yra toks, sakykime, tamstos mokytojo sindromas. Gal čia buvo vienas iš tų, gal jis toks neetatinis tvarkdarys“, – teigė jis.

Jo teigimu, tokių žmonių yra visur, ne tik paplūdimiuose.

„Pavyzdžiui, daugelyje daugiabučių namų būna kokia nors tarybos pirmininkė arba valdybos pirmininkė, kuri ten labai aršiai prižiūri, kad vazonai tinkami būtų languose, užuolaidos ir panašūs kiti dalykai. Sakykime, čia toks visuomenininkų sindromas, o, kadangi nudistai, man atrodo, vis tiek yra tam tikras kažkoks socialinis pareiškimas, galbūt gyvenimo būdas ar toks saviraiškos būdas, gal galima ar taip pasakyti, tai nieko nuostabaus, kad iš to ateina ir tokie tam tikri visuomenininko refleksai“, – teigė A. Užkalnis.

Vyras atviravo, jog jam ši kurioziška situacija nemalonumų nesukėlė, tai tebuvo įdomi patirtis apie žmones, kurių būna visokių.

„Man visai smagu, kad kartais tokių įdomių egzempliorių tenka sutikti“, – teigė žurnalistas ir rašytojas A. Užkalnis.

Nidos nudistų paplūdimys

Pranešimai policijai

Anot Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės A. Grauslienės, pranešimų, apie galimus teisės pažeidimus paplūdimiuose, Palangos policijos pareigūnai sulaukia nuolat.

„Jie, dažniausiai, būna tokio pobūdžio, kad laksto paplūdimyje palaidas šuo ir trukdo ilsėtis ar vaikai per garsiai juokiasi, triukšmauja ir krykštauja, ar vandens motociklai per garsiai važinėja. Tai didžioji dalis pranešimų, kurių sulaukia Policijos komisariato pareigūnai yra būtent tokio pobūdžio, apie galimus viešosios tvarkos ir rimties pažeidimus, kai poilsiautojams trukdoma ilsėtis“, – teigė ji.

Tačiau, pašnekovės teigimu, Palangos policijos komisariato viršininkas yra nurodęs, jog būta ir pranešimų apie tai, kad paplūdimyje žmonėms tenka susidurti su sunkumais dėl patekimo į tam tikrus pliažus, jei, pavyzdžiui, tenka eiti per nudistų pliažą.

„Tokius dalykus, tas paplūdimių ribas nustato savivaldybė ir jau reikėtų kreiptis į juos“, – teigė A. Grauslienė.

Poilsiautojai Palangoje

Anot jos, jeigu žmogus jaučiasi nesaugiai ar jam yra įtarimų, kad kažkas pažeidžia viešąją tvarką bei elgiasi nederamai, be abejonės, reikėtų kreiptis į policijos pareigūnus.

„Policijos pareigūnai prašo skambinti trumpuoju pagalbos telefonu – 112, pranešti apie tai ir jau policijos pareigūnai įvertins situaciją ir atitinkamai reaguos. Kartais užtenka tiesiog prevencinio pokalbio, informacijos galbūt žmogui trūksta, kažko jis nesuprato, nežinojo, nepamatė kažkokio ženklo, tai dažnai užtenka ir pokalbio, na, o, jeigu tas viešosios tvarkos pažeidimas yra rimtesnis, tai, be abejonės, gali būti taikoma ir kažkokia administracinė atsakomybė“, – teigė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė.

Nuobaudos už viešosios tvarkos pažeidimus

Pašnekovės teigimu, jeigu yra nustatyta nudistų pliažo teritorija, už buvimą nuogu viešoje vietoje nėra baudžiama, tačiau, jeigu asmuo yra nuogas ne tam pritaikytoje vietoje – galima sulaukti baudos.

„Nuobaudos už tokį pažeidimą galėtų būtų skiriamos pagal administracinių nusižengimų kodekso 481 straipsnį, tai būtų nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas. Bauda galėtų siekti nuo 30 iki 140 eurų. Jeigu pažeidimas yra daromas pirmas kartą, gali būti skiriama ir pusė minimalios baudos, tai yra 15 eurų“, – teigė A. Grauslienė.

Visą laidą galite rasti Žinių radijo portale: