Dar prieš metus J. Margaitienė tikino, jog jos vyro darbas Rusijoje yra tik laiko klausimas ir šeimoje nuolat svarstoma apie galimybę nutraukti darbo santykius su bendrove Rusijoje, tačiau panašu, jog tai tebuvo tik tuščias oro virpinimas.

Pasmerkė neatsisakiusius verslų Rusijoje

„Radviliškio naujienos“ lygiai prieš metus rašė apie tai, kad J. Margaitienės vyras turi darbą Rusijoje, kurio neatsisakė net po to, kai Rusija užpuolė Ukrainą ir Lietuva oficialiai šalį agresorę pripažino teroristine valstybe.

Kadangi konservatorių partija, kuriai tuo metu priklausė J. Margaitienė, itin aštriai pasisakė Rusijos atžvilgiu ir viešai smerkė verslininkus, kurie prasidėjus karui neatsisako savo verslų šioje valstybėje, ne vienam buvo sunku suprasti, kodėl konservatoriai toleruoja tai, kad vienos iš jų lyderių sutuoktinis pluša Rusijoje ir šiai šaliai moka mokesčius.

Dėl Rusijoje uždirbtų pinigų politikei – ne gėda

Tuomet žurnalistai paprašė, kad pati J. Margaitienė, kuri tuo metu dirbo vidaus reikalų ministrės patarėja, praskleistų paslapties šydą ir paaiškintų, kokioje šalyje dirba jos sutuoktinis ir kokius darbus jis ten atlieka?

J. Margaitienė tuomet prisipažino, kad jos vyras dirba darbininku Rusijos įmonėje AO „PREMIUM“, kurioje pluša antrinių žaliavų rūšiavimo aikštelėje ir yra atsakingas už rūšiavimo kokybės kontrolę.

Politikės dar pernai vasarą pasiteiravome, ar jai atrodo moralu, kad vykstant karui Ukrainoje jos vyras dirba Rusijos įmonėje ir savo mokesčiais remia teroristinį Putino režimą?

„Mūsų šeima turime finansinių įsipareigojimų, kuriuos privalu vykdyti. Legaliai uždirbti pinigai nėra gėda“, – pareiškė politikė. Ji pridūrė, esą šeimoje nuolat svarstoma apie galimybę nutraukti darbo santykius su bendrove Rusijoje ir tai esąs tik laiko klausimas.

Panašaus profilio darbo vietų atsirado ir Radviliškio rajone

Praėjus beveik metams paaiškėjo, kad J. Margaitienės vyras ir toliau tebedirba minėtoje Rusijos įmonėje darbininku, nors panašaus profilio darbo vietų visai neseniai atsirado ir Radviliškio rajone.

Nuo šių metų gegužės 28 dienos Baisogaloje ir Šeduvoje pradėjo veikti dvi naujos didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės.

Daugiau kaip 4 tūkstančių kvadratinių metrų ploto aikštelėse iškilo administracinės personalo patalpos, kuriose buvo įdarbinti atliekų priėmėjai-kontrolieriai. Jiems sukurtos patogios darbo sąlygos, nes personalo patalpose buvo įrengti net kondicionieriai.

Į naujas atliekų rūšiavimo aikšteles gyventojai gali pristatyti didelių gabaritų ir pavojingąsias atliekas bei antrines žaliavas. Gyventojams primenama, kad į aikštelę svarbu pristatyti jau išrūšiuotas atliekas bei nepamiršti asmens dokumento.

Darbas naujose atliekų surinkimo aikštelėse nesudomino

Kadangi J. Margaitienės vyras, kaip teigė pati politikė, Rusijos įmonėje pluša darbininku antrinių žaliavų rūšiavimo aikštelėje ir yra atsakingas už rūšiavimo kokybės kontrolę, tai jo šiame darbe sukaupta darbo patirtis turėtų būti labai naudinga Lietuvai ir Radviliškio kraštui.

Rajono Tarybos narės J. Margaitienės „Radviliškio naujienos“ pasiteiravo, ar jos sutuoktinis, turintis didelę darbo patirtį, nepasiūlė savo paslaugų Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui, kad savo įgytas žinias ir sukauptą patirtį galėtų skirti savo kraštui, o ne Rusijai, dirbdamas naujai atsidariusiose atliekų priėmimo aikštelėse? Ar tokios galimybės politikė su vyru net nesvarstė?

„Pranešu, jog dabar ir ateityje į savaitraščio „Radviliškio naujienos“ klausimus atsakymų neteiksiu“, – arogantiškai pareiškė politikė.

Daugiau įtariamųjų byloje kol kas nėra

Primename, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba šiuo metu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl buvusiai Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorei Jolantai Margaitienei priskirtų tarnybinių telefonų bei kompiuterio nurašymo ir sunaikinimo. Moterimi Saule tituluotai J. Margaitienei pareigūnai prieš porą mėnesių pareiškė įtarimus dėl piktnaudžiavimo ir dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu.

Informaciją apie tai, kad J. Margaitienei pateikti oficialūs įtarimai, „Radviliškio naujienoms“ patvirtino Specialiųjų tyrimų tarnybos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė, specialioji agentė patarėja Dovilė Andrijauskaitė.

Pasak D. Andrijauskaitės, ikiteisminis tyrimas toliau vykdomas. Daugiau įtariamųjų šiuo metu tyrime nėra.

Sudomino telefonų ir kompiuterių nurašymo aplinkybės

J. Margaitienė praėjusių metų vasarą tapo didžiulio skandalo, nuvilnijusio per visą Lietuvą, pagrindine veikėja. Specialiųjų tyrimų tarnybos tyrimas pradėtas kilus įtarimams, jog buvusiai Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorei J. Margaitienei priskirti tarnybiniai telefonai, nešiojamasis kompiuteris ir planšetė galėjo būti pasisavinti, o dokumentuose fiktyviai nurašyti kaip nepataisomai sugedę ir tariamai sunaikinti.

Redakcijos žiniomis, Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnus sudomino tuometinei Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorei J. Margaitienei priskirtų tarnybinių telefonų „iPhone 13 Pro“ ir „iPhone 12 Promax“ bei nešiojamojo kompiuterio „Dell“ ir planšetės „Apple iPad“ nurašymo bei sunaikinimo aplinkybės.

Patikėtas turtas buvo vandališkai suniokotas

2022 metų pabaigoje Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Inventorizacijos komisijai buvo pateiktas defektinis aktas, kuriame buvo pasiūlyta minėtus prietaisus nurašyti kaip nepataisomai sugadintus.

Minėtame defektiniame akte nurodyta, kad vos prieš penketą mėnesių nupirkto telefono „iPhone 13 Pro“, kuriuo naudojosi administracijos direktorė, korpusas sulaužytas ir prietaisas neberemontuojamas. Tame pačiame dokumente įvardyta, kad kitas J. Margaitienės „valdiškas“ telefonas „iPhone 12 Promax“ buvo skendęs, o jo korpuse matosi stiprūs pažeidimai. Panašus likimas esą ištiko ir prieš gerus metus nupirktą nešiojamąjį kompiuterį „Dell“, kurio ekranas suskaldytas, o negana to – kompiuteris esą dar buvo aplietas ir apskritai neįsijungia. Ne ką geresnė padėtis ir dėl planšetės „Apple iPad“, kurios korpusas neva buvęs pažeistas, o prietaisas „nepasileidžia“.

Prietaisai „sunaikinti“ po nesėkmingų rinkimų

Remdamasi šiuo defektiniu aktu, minėtus keturis direktorės J. Margaitienės naudotus prietaisus speciali pačios J. Margaitienės įsakymu sudaryta komisija nusprendė pripažinti netinkamais naudoti, juos nurašyti ir likviduoti. Tai buvo padaryta netrukus po 2023 metų kovo mėnesį nesėkmingai pasibaigusių vietos savivaldos rinkimų, kuriuose konservatorių partijos kandidatė J. Margaitienė siekė mero posto.

Tą pačią dieną nurašytas turtas buvo perduotas sunaikinti į vieną uždarąją akcinę bendrovę.

Šaltinių teigimu, Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai savo turimomis specialiomis priemonėmis netrukus išsiaiškino, kad kai kurie nurašyti ir „nepataisomai sulaužyti“ prietaisai po tariamo „sunaikinimo“ galimai ir toliau veikė.

Po savo sparneliu priglaudė Čepononis

Praėjusių metų vasarą vidaus reikalų ministrės patarėja dirbusios J. Margaitienės darbo vietoje Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai padarė kratą, po kurios politikė pasiprašė atleidžiama iš darbo, o ministrė A. Bilotaitė jos parašymą patenkino.

Specialiųjų tyrimų tarnyba netrukus pradėjo ikiteisminį tyrimą. Dėl pradėto tyrimo Moterimi Saule tituluota politikė sustabdė savo narystę ją į politines aukštumas iškėlusioje konservatorių partijoje, tačiau ir toliau tvirtai laikosi įsikibusi į rajono Tarybos nario mandatą.

Pati J. Margaitienė žurnalistams anksčiau teigė, neva pradėtas tyrimas esąs politinis susidorojimas, o iš darbo ji išėjusi dėl asmeninio sprendimo.

Netekusiai darbo Vidaus reikalų ministerijoje J. Margaitienei „šiltą“ vietą gana greitai surado Seimo narys, konservatorius Antanas Čepononis, kuris praėjusių metų rugsėjo mėnesį įdarbino ją savo paties patarėja. Tada Radviliškio konservatorių vadas teigė, kad J. Margaitienę pasirinko savo patarėja, nes ja pasitiki.