„Dėl smulkmenų neverta plėšytis ir bartis, ypač šiandien, pakankamai sudėtingoje geopolitinėje situacijoje, kai kaip niekad reikia sutarimo, susitarimo, susikalbėjimo. (...) Kai šiandien žiūriu į nepaprastai svarbų klausimą, kaip gynybos finansavimą ir partijos niekaip negali susitarti koks modelis turėtų būti, tai laikas eina, nežinai kas bus rytoj, po metų ar dar vėliau“, – ketvirtadienį parlamente žurnalistams teigė I. Degutienė.

„Tai yra būtini valstybei sprendimai ir reikia visas savo ambicijas padėti į šalį ir ieškoti bendro sutarimo. Juo labiau, kad net mūsų verslas puikiai supranta, kad be valstybės saugumo nebus nei ekonomikos, nei verslo, nei gerbūvio sukursi ir nebus gerovės valstybės“, – pažymėjo ji.

Degutienė kreipėsi į parlamentarus: nepasimeskite smulkmenose, nesusitapatinkite su pareigomis

I. Degutienė linki parlamentarams nepasimesti smulkmenose, nematuoti savo laiko kadencijomis bei nesusitapatinti su savo pareigomis.

„Kaip žmogus, daug metų dirbęs tą patį darbą kaip jūs, noriu Jums palinkėti: nepasimeskite smulkmenose, nematuokite savo laiko kadencijomis, nesusitapatinkite su pareigomis, kad ir kokios svarbios jos būtų. Tai – laikina. O laisvės jausmas – amžinas. Žmogiškumo jausmas – amžinas. Tai eina iš kartos į kartą ir tęsia mūsų tautos ir valstybės istoriją“, – atsiimdama Seimo apdovanojimą iš parlamento tribūnos sakė I. Degutienė.

„Patyrusi politikė akcentavo, kad jai šiandien didžiausias laisvės įrodymas – mūsų jaunimas, kuris jaučiasi laimingiausias pasaulyje. Jaunimo neapgausi, nepriversi meluoti, neįtikinsi kalbėti tai, ko nėra. O laimė be laisvės neįmanoma. Todėl yra pagrindo galvoti, kad Lietuvos ateitis – ne tokia jau bloga, kaip kartais ją piešia cinikai ir pesimistai. Esame laisva valstybė laisvame pasaulyje ir tai yra labai daug. O kas nori įrodinėti priešingus dalykus, tepažiūri dar kartą į Lietuvos istorinę seserį Ukrainą. Komentarų turbūt nereikia. Priešas yra šalia mūsų“, – sakė buvusi Seimo pirmininkė.

Ketvirtadienį ilgametei parlamentarei, buvusiai Seimo pirmininkei Irenai Degutienei įteiktas Seimo apdovanojimas – Aleksandro Stulginskio žvaigždė.

I. Degutienė – medikė, ilgametė parlamentarė, Vyriausybės narė. 1996–2000 m. – socialinės apsaugos ir darbo ministrė, 1999 m. laikinai ėjo ministro pirmininko pareigas, 1996–2020 m. – Seimo narė, 2009–2012 m. – Seimo pirmininkė, trijose Seimo kadencijose ėjo Seimo pirmininko pavaduotojo pareigas.

2019 m. I. Degutienės profesinė ir visuomeninė veikla yra įvertinta Vytauto Didžiojo ordino Didžiuoju kryžiumi.

Ketvirtadienį A. Stulginskio žvaigžde taip pat buvo įvertinti nuopelnai perlamentarizmui kovo mėnesį mirusios demokratijos gynėjos, disidentės Felicijos Nijolės Sadūnaitės. Jai skirtą apdovanojimą atsiėmė dukterėčia Marija Sadūnaitė.

ELTA primena, kad balandžio viduryje įvyko premjerės Ingrida Šimonytė surengtas politinių partijų bei verslo atstovų susitikimas dėl Lietuvos gynybos finansavimo didinimo. Po jo premjerė pranešė, kad poreikiams susijusiems su papildomu gynybos finansavimu siūloma steigti specialų fondą, kuris akumuliuos lėšas.

Taip pat, anot I. Šimonytės, politikai, verslo atstovai bei nevyriausybinės organizacijos linkusios sutarti dėl papildomo gynybos finansavimo pakėlus pelno mokestį ir PVM po 1 proc. punktą.

Krašto apsaugos finansavimas Lietuvoje šiemet sudarys 2,75 proc. nuo BVP, tačiau siekiama, kad šis dydis artimiausiais metais pasiektų bent 3 proc.

Siekdami suvienyti visuomenę ir paskatinti politikus kuo greičiau susitarti dėl 4 proc. BVP skyrimo gynybai, pilietiškai nusiteikę Lietuvos verslai ir organizacijos pavasario pradžioje susijungė į iniciatyvą „4 procentai“. Anot iniciatyvos internetinės svetainės, šiuo metu už iniciatyvą yra pasirašę 52 tūkst. asmenų.

Kaip balandžio pabaigoje teigė „4 procentai“ valdybos pirmininkas.

Paluckas: supaprastinti reikalavimai dalyvauti gynybos viešuosiuose pirkimuose atveria kelią piktnaudžiavimui

Seimui ketvirtadienį planuojant priimti įstatymo pataisas, kuriomis lietuviškoms karinės pramonės įmonėms lengvinamos sąlygos dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, socialdemokratas Gintautas Paluckas Krašto apsaugos ministerijos (KAM) iniciatyvą sveikina, tačiau mato galimybes verslui piktnaudžiauti lengvatinėmis sąlygomis.

„Viena vertus, tai yra labai didžiulis pasitikėjimas visai gynybos verslų ekosistemai. Kita vertus, reikia žiūrėti, kad neatsirastų piktnaudžiavimų arba naudojimųsi tomis spragomis, kurios šiuo įstatymu yra sukurtos“, – žurnalistams prieš Seimo posėdį ketvirtadienį sakė G. Paluckas.

Gintautas Paluckas

Šioms socialdemokrato minimoms Gynybos ir saugumo įstatymo pataisoms bei jas lydintiems Viešųjų pirkimų, Ginklų ir šaudmenų kontrolės, Nacionalinio saugumo pagrindų įstatymams po pateikimo Seimas pritarė balandžio 18 dieną, jos patvirtintos ir Ekonomikos komitete.

Svarstymo stadijoje už šias pataisas balsavo 92 parlamentarai.

Norėdamas sudėti saugiklius, kurie apribotų verslų galimybes piktnaudžiauti įstatymo spragomis, parlamentas paprašė Vyriausybės išvados.

Anot G. Palucko, karinės pramonės verslams ypač reikšmingas yra siūlomas įtvirtinti „ypatingojo projekto“ statusas.

„(Statusas – ELTA) sudaro galimybę, bendradarbiaujant su ministerija (KAM – ELTA), turėti bendro pobūdžio ir valdymo projektą, kuriam apskritai nebūtų taikomos viešųjų pirkimų taisyklės“, – pabrėžė G. Paluckas.

Parlamento Ekonomikos komitete pristatydamas poreikį keisti esamą reguliavimą krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas akcentavo, kad svarbiausius Lietuvos gynybos poreikius turėtų užtikrinti šalies viduje veikiančios įmonės. Tai, anot jo, didins tiekimo grandinių saugumą, gerins kariuomenės prieigą prie reikiamos karinės įrangos.

„Manau, kad tai būtų naujas puslapis (...) bendradarbiavime su mūsų gynybos pramone“, – pabrėžė ministras.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)