„Skausmas ir pyktis širdyse“

Pirmiausia jie teigė, jog Rusijos pajėgos intensyvina smūgius Ukrainos užnugaryje.

„Tikėtina naktį į pirmadienį ir vėl buvo testas – atakuota keturiomis Kh101 ir dviem IskanderM. Abi balistinės ir viena sparnuotoji raketa praėjo. Dieną smūgiuota vėl. Šį kartą iš povandeninių laivų Juodoje jūroje atakuota „Kalibr“ raketomis, iš Tu95 ir Tu22 sparnuotosiomis, balistinėmis Iskander M, o iš Mig31K – Kinzhal raketomis.

Taip pat ukrainiečiai skelbia, jog atakuota Zirkon raketa. Jos nešėjai yra laivai Šiaurės laivyne, tad vėlgi tenka spėlioti, jog rusams pavyko įveiklinti antžeminę paleidimo platformą (kranto gynybos sistemų Bastion paleidimo platforma). Iš 38 oro taikinių ukrainiečiai teigia numušę 30. Kyjive atakuota vaikų ligoninė, kur gydomi ir vėžiu sergantys vaikučiai. Taip pat atakuoti sostinės, Kryvyi Rih ir Dnipro gyvenamieji rajonai, Odesos geležinkelio infrastruktūra. Yra dešimtys žuvusių ir sužeistų.

Nors per tiek metų galima atbukti nuo tokių rusų karo nusikaltimų, tačiau mums vis nepavyksta – skausmas ir pyktis širdyse. Išgamos“, – rašė karo ekspertai.

Situacija fronte

Apžvelgdami situaciją karo fronte karo ekspertai pradėjo nuo Charkivo krypties. Čia ukrainiečiai išlaiko vos prieš kelias dienas atsikovotas pozicijas prie Hlykobe, tęsiasi mūšiai tiek Lyptsi, tiek Vovčiansko sektoriuose.

„Pastarajame rusai bando atakuoti ir neleisti ukrainiečiams įsitvirtinti šiauriniame Vovcha upės krante. Ir toliau aktyviai veikia agresoriaus aviacija“, – teigė jie.

Luhansko kryptyje esančiame Kupjanske agresorius kiek pasigerino savo pozicijas šiauriniame flange.

„Tačiau svarbiausia, kad ukrainiečiai neleidžia rusams vystyti sėkmės centriniame ruože. Nors agresorius įsitvirtina prie Pishchane, tačiau toliau pasistūmėti kol kas jam nesiseka. Taip pat sunkūs mūšiai pietiniame flange (Stelmahivka)“, – situacijos vertinimą pateikė pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai.

Lymane, kaip ir spėta, rašė karo ekspertai, rusai intensyvina operacijas šiauriniame flange.

„Tačiau ukrainiečiai sugebėjo išlaikyti pozicijas. Pagal žanro klasiką, agresorius artimiausiomis dienomis turėtų pabandyti intensyviau stuksenti kituose ruožuose, taip tikėdamasis atitraukti ukrainiečių pajėgas ir resursus nuo šiaurinio flango ir taip sudaryti sąlygas šiauriniame flange pulti sėkmingiau“, – prognozavo jie.

Severske esminių pakitimų nefiksuota.

Donecko kryptyje tęsiasi sunkios kautynės rytiniame Chasiv Yar rajone.

„Nors labai stengiasi, tačiau rusams nepavyksta įžengti į vakarinę miesto dalį. Taip pat rusai stuksena prie Klishiivka, tačiau ir čia ukrainiečiams pavyksta išlaikyti pozicijas“, – teigė jie.

Karas Ukrainoje

Po sekmadienį minėtų ukrainiečių kontratakų, padėtis Toretsko ruože nesitaiso, konstatavo jie.

„Rusai toliau atakuoja rytiniame flange. Pietiniame flange mūšiai vyksta Niu Jork pietiniame pakraštyje. Neatmestina, kad artimiausiu laiku agresorius suintensyvins puolimo veiksmus nuo Keramik link Sukha Balka su tikslu užimti čia esančias aukštumas ir blokuoti Niu Jork iš vakarų“, – teigė pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai.

Pokrovsko–Vuhledaro šiauriniame flange rusai toliau intensyviai spaudžia Prohres – Yasnobrodivka ruože.

„Fiksuojami agresoriaus bandymai pasinaudoti situacija prie Novoselyvka Persha (rusų vienetai jos šiauriniame flange ir užnugaryje) ir tiek iš šiaurės tiek iš pietų apeiti kietu riešutėliu tapusią gyvenvietę. Tęsiasi sunkūs mūšiai.

Sėdint nuo sofos atrodytų, kad racionaliau atitraukti pajėgas už Vovcha upės kol dar vakarinis krantas ir Prohres yra ukrainiečių rankose, sutrumpinti kontaktinę liniją bei gynybą sustiprinti naujose pozicijose. Tačiau ukrainiečiai vietoje geriau viską mato“, – įžvalgomis socialiniame tinkle dalijosi karo ekspertai.

Centre ir pietiniame flange tęsiasi sunkios kautynės, bet kontaktinėje linijoje pakitimų nefiksuota, kaip ir Zaporižios ir Pietų kryptyse, rašė jie.