Įsijungė Kremliaus melo mašina

Pirmadienį Rusijos pajėgos įvykdė ataką prieš vaikų ligoninę Kyjive, yra civilių aukų. Ir Kremliaus melo mašina įsisuka, rašė karo ekspertai.

„Jų karo propagandistai pripažino smūgį vaikų ligoninei Kyjivo mieste, tačiau teigė, kad ten neva vyko „aukštas pareigas užimančių kariškių susitikimas“.

Po visą pasaulį nukeliavus vaizdams apie nužudytus ir suluošintus vaikus bei jų gydytojus, šūdagalviai turbūt suprato, kad „aukštas pareigas užimančių kariškių susitikimo“ versija nėra itin tvirta ir įtikinama.

Tad antradienį okupantai jau triedžia, kad į ligoninę smogė… (pasiruošiam)… ukrainiečių NASAMS raketa.

Vien užtenka pažiūrėti į raketos nuotrauką iš vakarykščio smūgio ir palyginti ją su NASAMS raketa AMRAAM ir taps aišku, kad tai yra visiška nesąmonė“, – tvirtino karo ekspertai.

„Kituose Ukrainos miestuose, taip pat dešimtys sužeistų ir žuvusių civilių. Neramina tai, kad tiek Kyjivo, tiek kituose miestuose į vieną ar kitą objektą smogė ne po vieną, o kelias raketas, kas parodo apie Ukrainos pajėgų oro gynybos problemas.

Lyg to dar nebūtų gana, antradienį agresorius raketomis smūgiavo į Odesą“, – rašė karo ekspertai.

Ukrainos atsakas

O Ukrainos pajėgos surengė masinį smūgį dronais į Rusijos teritoriją, teigė pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai. Daugiausiai, pasak jų, kliuvo Rostovui prie Dono, čia rusai skelbia numušę 21 droną.

Atakuota ir degalų saugykla prie Volgogrado, dėl dronų grėsmės uždarytas Astrahan oro uostas prie Kaspijos jūros (beveik 800 km nuo kontaktinės linijos).

„O antroje dienos pusėje sprogimai buvo girdimi ir Kryme“, – teigė karo ekspertai.

Situacija fronte

Anot karo ekspertų, Charkivo kryptyje esminių pakitimų nefiksuota.

Luhansko kryptyje esančiame Kupjanske, rusai toliau bando pulti Pishchane, tačiau jiems pasistūmėti nesiseka.

„Taip pat, sunkios kautynės vyksta šiauriniame ir pietiniame flanguose, Ukrainos gynėjai išlaiko pozicijas“, – teigė karo ekspertai.

Lymane ukrainiečiai išlaiko pozicijas šiauriniame flange, tačiau okupantai labai aktyviai bando juos nustumti nuo Makiivka bei įsitvirtinti vakariniame Zherebec upės krante. Mūšiai tęsiasi ir kituose ruožuose, konstatavo karo ekspertai.

Severske tęsiasi susidūrimai Spirne bei prie Verkhnokamenske.

„Taip pat, rusai bando pasistūmėti prie Severskyi Donets upės, su tikslu pasigerinti savo pozicijas Bilohorivka šiauriniame flange“, – teigė pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai.

Donecko kryptyje agresorius raketomis smogė Ukrainos pajėgų komunikaciniams mazgams esantiems užnugaryje (Pokrovske ir Kramatorske).

Tęsiasi mūšiai ir Chasiv Yar miesto rytinėje dalyje, ukrainiečiai rusams neleidžia kirsti kanalo.

Karas Ukrainoje

Toretsko ruože didesnių pakitimų nėra, rašė karo ekspertai.

„Okupantai bando pajudėti į priekį tiek rytiniame, tiek pietiniame flanguose, tačiau Ukrainos vienetai geba juos sulaikyti. Tiesa, nustumti raguotąjį į išeities pozicijas kol kas nepavyksta“, – teigė jie.

Pokrovsko – Vuhledaro šiauriniame flange jau kurį laiką ukrainiečiams sekėsi laikyti rusus Vozdvyzhenka ruože, neprileidžiant jų prie kelio Pokrovskas – Kostyantinivka.

„Tačiau pastarosiomis dienomis rusai sustiprino savo puolimą ir kontaktinė linija ėmė judėti. Agresorius sugebėjo pasistūmėti. Tuo pačiu, problemos prie Novoselyvka Persha nesisprendžia. Rusai ne tik įsitvirtina ankstesnėse pozicijose, bet ir sugebėjo pasistūmėti pačioje gyvenvietėje“, – situacijos vertinimą socialiniame tinkle pateikė karo ekspertai.

Centre tęsiasi mūšiai Karlivka ir Nevelske, ukrainiečiai išlaiko pozicijas, o pietiniame flange sunkios kautynės vyksta prie Krasnohorivka, okupantams nepavyksta Ukrainos gynėjų išstumti iš šiaurinės miesto dalies.

Zaporižios kryptyke tęsiasi lokalios kautynės Robotyne ruože, bet esminių pakitimų kontaktinėje linijoje nėra.

O pietų kryptyje toliau tęsiasi mūšiai už Dniepro upės salas, teigė karo ekspertai.