Apžvalgą jie pradėjo nuo naujausio Ukrainos pajėgų smūgio Kryme.

„Šį kartą atakuoti sandėliai kariniame dalinyje prie Balaklava, nugriaudėjo galingas sprogimas. Neatmestina, kad buvo smūgiuota ATACMS raketa“, – rašė jie.

Anot karo ekspertų, abi pusės apsikeitė smūgiais Donecko kryptyje.

„Agresorius smogė ukrainiečių užnugaryje esančiam Selydove. Tai svarbus Ukrainos gynėjų komunikacinis mazgas Pokrovsko – Vuhledaro sektoriuje. Ukrainiečiai sėkmingai atakavo taikinius Makiivka, kuri yra komunikacinis mazgas rusų pusės Pokrovsko – Vuhledaro sektoriui“, – pabrėžė jie.

O Rusijos kariuomenės atakos „Iskander“ raketomis metu į Ukrainos pajėgų karinį oro uostą galėjo būti sunaikinti keli ukrainiečių naikintuvai „Su–27“.

Toliau apžvalgoje karo ekspertai įvertino situaciją fronte.

Charkivo kryptyje, anot jų, didesnių pakitimų kontaktinėje linijoje nėra, mūšiai tęsiasi.

„Tuo pačiu, atėjo papildomi patvirtinimai dėl anksčiau sklandžiusių gandų, kad okupantų 80–asis tankų pulkas palieka šią kryptį. Šis vienetas, panašu, iš tiesų paliko Charkivo kryptį ir tikėtina jungiasi prie savo „motininės“ 90–osios tankų divizijos, veikiančios Pokrovsko – Vuhledaro sektoriuje“, – žiniomis socialiniame tinkle dalijosi pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai.

Luhansko kryptyje rusai reaguoja į birželio mėnesį ukrainiečių įvykdytas sėkmingas kontratakas Lymano sektoriuje bei bando susigrąžinti iniciatyvą į savo rankas, rašė karo ekspertai.

Karas Ukrainoje

Kupjanske, anot jų, agresorius suintensyvino operacijas pietiniame flange – sugebėjo šiek tiek pasistūmėti ir išeiti prie Zherebec upės.

Lymane rusai taip pat šiek tiek pajudėjo šiauriniame flange prie Makiivka.

„Atsikovotose pozicijose ukrainiečiai atmušė rusų atakas“, – konstatavo jie.

Severske, anot jų, Ukrainos vienetai kontratakuoja prie Rozdolivka, tęsiasi sunkūs mūšiai ir kituose ruožuose.

Donecko kryptyje esančiame Chasiv Yar mūšiai šiauriniame flange ir centre kiek aprimo. Karo ekspertai rašė, jog nėra atmestina, kad agresorius pastangas perkelia į pietinį flangą.

Pietiniame flange toliau fiksuojamas okupantų bandymas pasistūmėti, teigė pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai.

„Okupantų pastangos pasistūmėti link Toretsko tapo antru pagal intensyvumą ruožu visoje kontaktinėje linijoje po Pokrovsko – Vuhledaro sektoriaus šiaurinio flango ir centrinio ruožo.

Tačiau jei pasižiūrėsime į kontaktinės linijos ilgį, tai mūšių intensyvumas yra beveik identiškas. Antai, vakar minėtuose dviejuose Pokrovsko sektoriaus ruožuose buvo fiksuoti 49 susidūrimai, o Toretsko ruože – 28 (santykis 1,75 : 1). Tačiau šių dviejų ruožų Pokrovsko sektoriuje kontaktinės linijos ilgis yra apie 51 km, o Toretsko ruože – apie 26 km (taigi santykis 1,9 : 1)“, – detalizavo karo ekspertai.

Pasak jų, rusai toliau bando pasistūmėti iš rytų (Druzhba – Pivdene) link Toretsko bei iš pietų (Novoselyvka) link Niu Jork.

„Nepatvirtintais duomenimis, užnugaryje agresorius formuoja papildomus rezervinius vienetus“, – socialiniame tinkle rašė jie.

Pokrovsko–Vuhledaro šiauriniame flange tęsiasi aktyvus rusų puolimas.

„Agresoriui pavyko dar šiek tiek pajudėti link Prohres“, – konstatavo karo ekspertai.

Centriniame flange „nutiko tai, kas anksčiau ar vėliau turėjo nutikti“, rašė karo ekspertai.

„Ukrainiečiai pasitraukė iš nedidelės „kišenės“ Nevelske šiaurės rytuose. Joje gintis buvo labai nepatogu, tad ši vietovė ilgą laiką buvo „no mans land“, kurios rusai niekaip negalėjo užimti. Dabar jie joje įsitvirtina ir stiprina Nevelske puolimą“, – rašė karo ekspertai.

O pietiniame flange vyksta sunkios ir permainingos kautynės prie Paraskoviivka.

„Ukrainos gynėjai čia sunaikino jau ne vieną ir ne dvi rusų kolonas. Dabar tarp sunaikintos šarvuotos technikos matomos ir motociklistų liekanos. Rusams eksperimentuoti mėsos ir geležies negaila“, – rašė jie.

O Zaporižios kryptyje okupantai toliau bando stuksenti Staromayorske – Urozhaine ruože, bet ukrainiečiai išlaiko pozicijas, o radę galimybę ir kontratakuoja.

Pietų kryptyje, pasak karo ekspertų, tęsiasi rutininės, tačiau sunkios kautynės Dniepro salose ir kairiajame upės krante.