„Senas ir ligotas karo nusikaltėlis V. Putinas tęsia valymus „Gynybos“ ministerijoje ministerijoje. Deklaruojama, kad pakeisti ministro pavaduotojai turėtų sustiprinti ekonominį karo valdymą (su šiuo tikslu buvo paskirtas ir ministras), tačiau turbūt sutapimas, kad viena iš naujų pavaduotojų – V. Putino giminaitė (galimai dukterėčia). Skaidrumu taip ir dvokia“, – apžvalgoje rašo karo ekspertai.

Jų teigimu, Ukrainos pajėgos dronais smūgiavo taikiniams Rostove prie Dono. Pranešama, kad sunaikinta pastotė, elektra aprūpinusi rusų karinius objektus. Ukrainiečiai sėkmingai atakavo taikinius Belgorodo, Voronežo ir Lipecko srityse. Sprogimas nugriaudėjo Novolipecko metalurgijos ir traktorių gamyklose, kurios prisideda prie Rusijos karinės pramonės.

Agresorius raketomis atakavo civilinius objektus Poltavos mieste. Bent 9 žmonės sužeisti.

Situacija fronte. Charkivo kryptis

Vovčanskas. Tęsiasi mūšiai mieste. Rusai toliau įstrigę agregatų gamykloje, ukrainiečiai kontroliuoja dalį priartėjimo kelių ir su žeme lygina objektą.

Okupantai bando iš apsupimo išlaisvinti objekte įstrigusias savo nedideles pajėgas (apie 200 – 300 karių), tačiau nesėkmingai. Pasitaiko, kad dėl šios situacijos kyla neadekvačiai optimistinės diskusijos – neva tai jau rusų operacijos sektoriuje pabaiga.

Reikia pasakyti, kad mūšio mieste metu tokios situacijos nėra retos. Puolančiųjų pajėgų taktiniams vienetams kartais tenka kautis izoliuotiems. O besiginantys dėl gerai prišaudytos vietovės, galimybės slapta judėti pažįstama vietove (pvz. požeminės komunikacijos, pasidaryti praėjimai sienose ir pan.), netikėtai kontratakuoti ir įsitvirtinti pastatuose, geba blokuoti priekin bandančius judėti puolančiųjų vienetus.

Esmė – kaip puolantieji sugeba dorotis su tokiomis problemomis. Žvelgiant į situaciją prie agregatų gamyklos, reikia pasakyti, kad veiksmas vyksta šiaurinėje miesto dalyje už Vovčos upės. Ši miesto dalis yra „niekieno“ teritorija arba kontroliuojama rusų. Nuo gamyklos iki agresoriaus pozicijų – apie pusantro šimto metrų.

Karas Ukrainoje

Tad labai tikėtina, kad ukrainiečiai rusus atkirtinėja daugiausia ugnimi (artilerija, minosvaidžiai, dronai), vienetų ant žemės tikėtina nėra daug. Taigi, ir pilno apsupimo galimai nėra. Apibendrinant – tai geras lokalus ženklas, kurį reikėtų paversti tendencija. Tačiau tai nereiškia, kad Ukrainos pajėgos be penkių minučių jau išlaisvino Vovčanską.

Lypciai. Abi pusės rengia lokalias atakas. Rusiški šaltiniai praneša apie sutelktas galingas Ukrainos pajėgas kontrpuolimui. Ar tai tik dar viena propagandinė antis apie „tris kaimo trobas puolusius milijonus „fošystų“ ir didvyrišką kulkosvaidininko „andriuchos“ gynybą“, ar iš tiesų ukrainiečiai ruošiasi judėti – pamatysime artimiausiu metu.

Ukrainiečiams didžiausia problema išlieka ta pati – rusų aviacija ir jų mėtomi KAB. Kol kas jie gana nekliudomi daužo ukrainiečių pozicijas, tad jei Ukrainos pajėgos čia rengiasi judėti, reikės pritraukti daugiau oro gynybos.

Luhansko kryptis

Lymanas. Ukrainiečiai kontratakavo pietinio flango miškuose ir sugebėjo nustumti rusus apie 1 km į šiaurės rytus. Šis ruožas jau ne kartą ir ne du ėjo iš rankų į rankas.

Pietinis flangas yra tarsi ašaka rusų gerklėje – trukdo atakuoti Ternų – Torskės ruože, arba bandyti judėti Bilohorivkos šiaurės rytuose, nes ukrainiečiai gali „nuskausminti“ atakuojančių flangą bei išeiti į užnugarį.

Ukrainos gynėjai tai puikiai supranta, todėl kartas nuo karto šią ašaką grūda gilyn, taip suteikdami nemažai skausmo agresoriui. Kadangi šias pozicijas nėra lengva išlaikyti (rusai gali atakuoti iš dviejų pusių), nieko tokio, jei po kurio laiko ukrainiečiai atsitrauks, bet tik tam, kad vėl po kažkurio laiko stuktelėtų agresoriui.

Syverskas. Rusai toliau bando atakuoti Rozdolivkos – Veselės ruože, ukrainiečiai atsilaikė.

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Šiaurinis flangas. Rusai soc. tinkluose skelbia, jog jiems pavyko pasistūmėti prie Kalinivkos, tačiau informacija nepatvirtinta.

Centras. Agresorius pripažįsta, kad blokuoti rytinio Časiv Jaro rajono nepavyksta „dėl tam tikrų techninių problemų“. Šios problemos – tai kietai kontaktinėje linijoje besikaunantys ukrainiečių pėstininkai, iš kito kanalo kranto sėkmingai veikiančios ukrainiečių ugnies priemonės (artilerija, minosvaidžiai, dronai, PTRK) ir Ukrainos pajėgų galimybės per kanalą rotuoti bei aprūpinti pajėgas. Visgi ir ukrainiečiams padėtis išlieka sudėtinga.

Pietinis flangas. Prieš kelias dienas išstūmę rusus iš pozicijų prie Klišijivkos ukrainiečiai patys šių pozicijų užiminėti neskuba (tupėti apšaudomiems žemumoje ne pats gudriausias sprendimas), tačiau ir rusams neleidžia sugrįžti.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Sunkios kautynės visoje kontaktinėje linijoje, ukrainiečiams pavyko atsiimti dalį „niekieno“ teritorijos prie Umanskės, tačiau padėtis dinamiška.

Pietinis flangas. Rusai skelbia užėmę Heorhiivką, tačiau kaip ir Kalinivkos atveju, patvirtinimo nėra. Tiesa, okupantai nežymiai pasistūmėjo Krasnohorivkoje. Kiek ilgai čia Ukrainos gynėjai galės dar laikytis – sunku pasakyti.

Zaporižios kryptis

Rusai bando toliau plėsti savo pozicijas į šiaurę nuo Staromajorskės, ukrainiečiai apsigynė.

Pietų kryptis – be pakitimų.