Birželio 15 – 16 d. Šveicarijoje vyks taikos konferencija, skirta suformuluoti pasaulio pozicijai Rusijos – Ukrainos karo užbaigimo klausimu.

Agresorė į šią konferenciją nėra pakviesta, tačiau, tikėtina, sudalyvaus per tarpininkus (dalyvaus apie 160 valstybių ir organizacijų). Netyla debatai, kas bus didžiausias šios konferencijos laimėtojas – Rusija ar Ukraina.

Kyjivas deklaravo, kad neatsitrauks nuo V. Zelenskio pasiūlytos taikos formulės, kurios esmė – Ukrainos teritorinio integralumo ir vientisumo išlaikymas, Rusijos pajėgų išvedimas iš Ukrainos ir specialaus tribunolo Rusijos karo nusikaltimams tirti įsteigimas.

ES priimtas sprendimas, kad Ukraina atitinka visus ES kandidatės reikalavimus ir derybos dėl stojimo turėtų prasidėti jau šį mėnesį. ES Ukrainai per šiuos metus skirs 17 mlrd. eurų pasirengimui narystei įvykdyti.

Ukrainos prezidento V. Zelenskio vizito Prancūzijoje metu šios šalies prezidentas E. Macronas toliau demonstruoja siekius būti Vakarų lyderiu. Kalbėta apie Vakarų valstybių karinio mokymo misiją Ukrainoje, siekį Prancūzijoje apmokyti ukrainiečių brigados dydžio vienetą (apie 4500 karių). Taip pat kalbėta apie galimybę Ukrainai perduoti „Mirage 2000-5“ lėktuvus.

Sunku pasakyti, kaip tai dera su F16 pristatymo kalendoriumi ir ar šie procesai neims vienas kitam trukdyti (pilotų parengimas, infrastruktūra Ukrainoje, atsarginės dalys ir kt.).

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas Ukrainai skirs 300 mln. eurų energetikos infrastruktūrai atstatyti. Atstatinėti tikrai yra ką, kadangi 2024 m. pavasarį – vasarą agresorius raketų ir dronų smūgiais labai rimtai yra nusitaikęs į Ukrainos energetinę sistemą. Nuo karo pradžios ERPB Ukrainai skyrė apie 4 mlrd. eurų.

Situacija fronte. Smūgiai į gilumą

Praėjusi savaitė lyginant su užpraeita ir gegužės mėnesio vidurkiu nebuvo tokia intensyvi agresoriaus smūgių Ukrainos civilinei ir karinei infrastruktūrai prasme. Tikėtina, kad agresorius dronų ir ribotais raketų smūgiais „čiupinėjo“ galimus ugnies priemonių maršrutus bei testavo ukrainiečių oro gynybą.

Ukraina tęsė smūgius dronais agresoriaus gynybos gilumoje (atakuota degalų gamybos ir saugojimo infrastruktūra, kariniai oro uostai, kiti kariniai taikiniai). Lyginant su užpraeita savaite smūgių okupuotame Kryme dinamika kiek nukrito (6 ir 1), smūgių gilumoje intensyvumas agresoriaus pagrindinių pastangų užnugaryje (Luhansko ir Donecko kryptys) išliko panašus, t. y., 2 smūgiai užpraeitą savaitę ir keli smūgiai vieno antskrydžio metu praėjusią savaitę.

Persvaros ugnimi balansas. Panašu, Ukrainą ėmė pasiekti „čekiškos“ iniciatyvos artilerijos sviediniai. Viešoje erdvėje deklaruojama, kad rusiškų ir ukrainietiškų iššautų sviedinių santykis nuo 10:1 ar net 15:1, nukrito iki 5:1.

Išaugusį Ukrainos gebėjimą smūgiuoti artimame agresoriaus užnugaryje rodo ir nuostolių dinamika. Ženkliai išaugo agresoriaus artilerijos ir oro gynybos sistemų nuostoliai, o logistinio transporto netektys išlieka aukštos. Visgi nemažą Ukrainos pajėgumo daryti tokius nuostolius dalį ir toliau sudaro dronų pajėgumai.

Kontaktinė linija

Karas Ukrainoje

Pagrindinių pastangų kryptis

  • Agresoriui pavyko vystyti sėkmę Pokrovsko – Vuhledaro sektoriuje ir artėti prie operacinių tikslų įvykdymo (aukštumų Prohresas – Karlivka – Kurahovė užėmimas, kelio Vuhledaras – Kostjantinivka kirtimas)

  • Rusams nepavyko perimti šiaurinio (Kalinivka) ir pietinio (Klišijivka) Časiv Jaro flangų kontrolės, tačiau po sunkių mūšių jie sugebėjo pasistūmėti rytiniame miesto pakraštyje.

  • Luhansko kryptyje (Kupjansko, Lymano ir Syverso sektoriai) rusai vietomis sugebėjo pasigerinti savo taktinę situaciją, tačiau esmingai tai situacijos nekeičia.

Remiančių pastangų kryptys

  • Ukrainos pajėgoms pavyko stabilizuoti situaciją Charkivo kryptyje. Ukrainiečiai sustabdė rusų puolimą link Lypcių ir Vovčansko mieste, pritraukė papildomus rezervus bei siekė perimti iniciatyvą. Efektą duoda galimybė smūgiuoti vakarietiškomis sistemomis į agresoriaus užnugarį Rusijos teritorijoje naikinant priešo susitelkimo rajonus, logistiką, artilerijos ir oro gynybos sistemas. Agresorius taip pat atakuoja ukrainiečių užnugarį, labai aktyviai veikė jo aviacija.

  • Zaporižios kryptyje po lokalių susidūrimų rusams pavyko pasigerinti savo taktinę padėtį Robotynės pleište bei Staromajorskės ruože, tačiau esmingai tai situacijos nekeičia.

Apibendrinimas

Mažai tikėtina, kad taikos konferencija Šveicarijoje priartins Rusijos-Ukrainos karo pabaigą, tačiau gali tapti patogia aikštele ne tik išsakyti, bet ir testuoti įvairius potencialius karo baigties scenarijus.

Ukrainos pastangos atakuojant agresoriaus užnugarį bei veiksmai kontaktinėje linijoje nesustabdo Rusijos lėto, labai jai nuostolingo, tačiau metodiško judėjimo priekin pagrindinių pastangų kryptyje.

Situacijos stabilizacija Charkivo kryptyje ir ukrainiečių bandymas čia perimti iniciatyvą leidžia viltis, kad ši kryptis taps probleminė agresoriui.

Tiesa, net ir tokiu atveju mažai tikėtina, kad jis dėl to bus priverstas keisti savo planus ir pastangas pagrindinėje pastangų kryptyje (Donecko ir Luhansko kryptys).