Ministrei pateikė šešis klausimus

Atsakymus Seimo nariai tikisi išgirsti birželio 18 d. vyksiančiame Seimo plenariniame posėdyje.

Kreipimąsi pasirašė Lietuvos socialdemokratų, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir mišrios Seimo narių grupės atstovai.

Pateikiame Seimo narių ministrei iškeltus klausimus:

„*Savo biografijoje nurodote, kad buvote UAB „Raminora“ („SPA Vilnius“) personalo vadovė, „Raminora“, „SPA Vilnius“ direktoriaus pavaduotoja. Taigi, aktyviai dirbote šeimos versle, turėjote šeimos verslo pasitikėjimą. Kas jus dabar sieja su šeimos verslu, su Trinkūnų šeima, UAB „Foxpay“ valdančia Šveicarijos „iSun“ grupės savininke I. Trinkūnaite? Kaip dažnai bendraujate?

  • Paaiškinkite savo sutuoktinio ryšius su „Foxpay“, taip pat savo bei sutuoktinio ryšius su I. Trinkūnaite bei pastarosios sugyventiniu už sukčiavimą teistu ir kalintu Viliumi Žideliu (dabartiniu V. Germanu). Jei nežinojote apie jo buvusius teistumus, ar dabar, sužinojus, jūsų, jūsų sutuoktinio bendravimas su šiais asmenimis keisis?

  • Dėl kokių priežasčių tikslinote savo viešųjų ir privačių interesų deklaraciją šioje kadencijoje? Kas trukdė iš pat pradžių užpildyti dokumentus teisingai? Kodėl tikslinimus jau kelintą kartą atliekate tik kilus skandalui viešojoje erdvėje?

Foxpay

  • Ar jūsų vadovaujama Socialinių reikalų ir darbo ministerija, jai pavaldžios įstaigos yra viešųjų pirkimų būdu įsigijusios prekes ar paslaugas iš UAB „Foxpay“, kitų Navickų ar Trinkūnų įmonių?

  • Ar jūsų sutuoktinis, UAB „Foxpay“ laimėjus didelės vertės viešąjį pirkimą, būdamas UAB „Foxpay“ valdybos nariu, šios įmonės direktoriumi, teikė paslaugas ar kitaip bendradarbiavo su perkančiąja organizacija Informacinės visuomenės plėtros komitetu? Ar Jūsų vyras dalyvavo priimant sprendimą dėl antrojo, papildomo, UAB „Foxpay“ ir Informacinės visuomenės plėtros komiteto susitarimo pasirašymo 2023 m., kuriuo UAB „Foxpay“ paslaugos valstybiniam sektoriui buvo parduotos reikšmingai brangiau, nei yra parduodamos privačiam verslui? Kaip manote, ar toks verslo elgesys, kai valstybiniam sektoriui paslaugos parduodamos reikšmingai brangiau, nei privačiam, yra moraliai priimtinas?

  • Ar jums yra žinoma apie žiniasklaidoje nagrinėjamus įtarimus, jog „Foxpay“ aptarnauja nelegalius lošimo verslus? Kaip skelbiama žiniasklaidoje, „Foxpay“ patraukė ir Vokietijos lošimų reguliuotojos dėmesį dėl savo veiklos, susijusios su nelegaliais lošimais. Ar nemanote, kad ryšiai su „Foxpay“ meta šešėlį ant jūsų, kaip ministrės, politinės veiklos? Ar nemanote, kad nuo tokio verslo jums reikėtų atsiriboti ir pasmerkti bet kokias žiniasklaidoje įvardijamas „Foxpay“ sąsajas su nusikalstamu pasauliu ar nelegalia veikla?“

Lietuvos bankas pradėjo tyrimą

Delfi jau rašė, kad finansinių technologijų įmonė „Foxpay“ – Lietuvos banko akiratyje. Šis prieš kurį laiką yra pradėjęs įmonės patikrinimą.

Lietuvos banko valdybos pirmininko Gedimino Šimkaus komentaras žiniasklaidai

Lietuvos banko atstovė Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė Delfi yra patvirtinusi, kad šiuo metu atliekamas įmonės patikrinimas.

„Lietuvos bankas jau kurį laiką atlieka elektroninių pinigų įstaigos UAB „Foxpay“ patikrinimą, kad įvertintų, ar įstaigos akcininkai ir galutiniai naudos gavėjai atitinka teisės aktuose nustatytus reikalavimus, ar įstaiga tinkamai vykdo Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevenciją reglamentuojančių ir kitų jai taikytinų teisės aktų reikalavimus.

Kaip įprasta, detalesnė informacija apie Lietuvos banko atliekamų patikrinimų rezultatus skelbiama tik po to, kai patikrinimo rezultatai yra įvertinami ir dėl jų yra priimti sprendimai“, – Delfi teigė V. Šmaižytė-Kuliešienė.

Kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą

Delfi paskelbus, kad vienas su socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės sutuoktiniu Mindaugu Navicku susijusios UAB „Foxpay“ laimėtas didelės vertės viešųjų pirkimų konkursas rinkos ekspertams sukėlė klausimų, Seimo narė Agnė Širinskienė kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą.

Finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ vienas laimėtas pirkimas kai kam sukėlė klausimų dėl taikomų paslaugų įkainių. Delfi sulaukė ekspertų nuogąstavimų, kodėl taip stipriai skiriasi įmonės viešai deklaruojamas įkainis nuo to, ką ji gauna iš valstybinės institucijos.

Delfi publikaciją galite skaityti paspaudę čia.

Delfi šaltiniai dėmesį atkreipė į 2022 m. šios įmonės laimėtą viešųjų pirkimų konkursą. Anot jų, perkančioji organizacija įmonei moka gerokai daugiau nei įmonė deklaruoja verslui taikomas kainas. Jie stebėjosi, kodėl gali būti toks skirtumas.

Viešųjų pirkimų sistemoje Delfi surado, kad šiuo atveju perkančioji organizacija yra Informacinės visuomenės plėtros komitetas, pavaldus Ekonomikos ir inovacijų ministerijai.

Sutartis pasirašyta 2022 m. rugsėjo 8 d. Ir ji galioja iki 2025 m. rugsėjo 7 d. Sutarties vertė – 905.65,00 Eur. 2023 m. rugsėjį buvo sudarytas papildomas tokios pačios vertės susitarimas ir jis galioja iki 2024 m. spalio.

Viešųjų pirkimų tarnyba

Tiesa, pati įmonė anksčiau Delfi teigė, kad esą M. Navickas UAB „Foxpay“ valdyboje dirbti pradėjo vėliau nei buvo pasirašyta sutartis.

„Viešojo pirkimo metu ministrės sutuoktinis nebuvo nei valdybos nariu, nei dirbo įmonėje. Pirkimas buvo vykdytas anksčiau“, – anksčiau teigė įmonės atstovai.

Ieva Trinkūnaitė

Seimo narė A. Širinskienė dėl galimų pažeidimų vykdant viešąjį pirkimą antradienį kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą.

„Portale Delfi.lt publikuotame straipsnyje „Su ministrės sutuoktiniu susijusios įmonės pirkimas sukėlė klausimų: kodėl kaina verslui ir valstybei taip stipriai skiriasi“ buvo pateikta informacija, kad finansinių technologijų įmonė „Foxpay“ viešąjį biudžetinės įstaigos Informacinės visuomenės plėtros komiteto pirkimą laimėjo pasiūliusi kur kas didesnius įkainius, nei įkainiai, kurie paprastai viešai skelbiami šios įmonės tinklapyje ir taikomi verslo klientams (2020 ir 2022 m. sudarytos sutartys).

Prašau jūsų kompetencijos ribose įvertinti, ar paminėtas viešasis pirkimas buvo organizuojamas pagal teisės aktų nustatytus reikalavimus, nesudarant išskirtinių sąlygų vienam paslaugų tiekėjui ir neribojant paslaugų tiekėjų konkurencijos, kas galėjo nulemti tokį „Foxpay“ įkainių padidėjimą, kuomet paslaugos tiekiamos viešajam sektoriui“, – rašte nurodė A. Širinskienė.

Seimo Antikorupcijos komisija savo ruožtu svarstė šį klausimą komisijos posėdžio metu. Posėdžio metu buvo priimtas sprendimas raštu kreiptis į kontroliuojančias institucijas ir gavus atsakymus bus priimtas sprendimas, ar pradėti tyrimą.