„Artėja metas, kai paaiškės, ar mes, kaip Aljansas, esame rimti. Rimti apie labai daug dalykų. Ar mes esame rimtai nusiteikę dėl paramos Ukrainai, kad ši laimėtų karą. Ar mes esame rimti dėl Rusijos atgrasymo – kad Rusija susidurtų su strateginėmis dilemomis, jeigu ji toliau tęs karą Ukrainoje bei hibridines veiklas Europoje ir NATO. Ar esame rimti dėl naujų narių pakvietimo“, – penktadienį Prahoje prieš prasidedant neformaliam NATO užsienio reikalų ministrų susitikimui žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Mums neblogai sekasi kalbėti gražius žodžius, dalinti pažadus. Bet turime pradėti tai įgyvendinti“, – pabrėžė jis.

Lietuvos diplomatijos vadovas akcentuoja – NATO pažadai ir jų pildymas yra svarbus ne tik valstybėms, kurios priklauso nuo Aljanso. Anot G. Landsbergio, tai siunčia žinią ir apie NATO patikimumą.

„Tai liečia ne tik tuos, kurie priklauso nuo mūsų pažadų. Tai – ir apie mūsų patikimumą. Tikiuosi, kad šis Aljansas ras savyje stiprybės ir minint 75 metų jubiliejų labai aiškiai deklaruos – taip, esame rimti, galime laimėti, galime atgrasyti, galime priimti naujų narių“, – kalbėjo ministras, pažymėdamas, jog tai jam bus svarbiausia ir liepą vyksiančiame Vašingtono viršūnių susitikime.

ELTA primena, kad Prahoje vyksta neformalus NATO užsienio reikalų ministrų susitikimas, kurio metu politikai aptars pasirengimą šių metų liepą Vašingtone vyksiančiam viršūnių susitikimui. Taip pat diskusijos aprėps ilgalaikę Aljanso paramą Ukrainai bei šios valstybės perspektyvas kelyje į NATO.

NATO sąjungininkės seniai pareiškė paramą Ukrainos siekiui įstoti į NATO, tačiau iki šiol nepateikė aiškaus narystės termino.

75-asis NATO viršūnių susitikimas Vašingtone vyks liepos 9-10 dienomis.

Landsbergis: visada laikiausi nuomonės, kad ukrainiečiai yra visiškai pajėgūs nustatyti taikinį

NATO generaliniam sekretoriui pareiškus, kad Ukraina gali smogti ir Rusijos teritorijoje esantiems kariniams taikiniams, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis akcentuoja manąs, kad ukrainiečiai pajėgūs patys įsivertinti grėsmes ir identifikuoti taikinius.

„Visada laikiausi nuomonės, kad ukrainiečiai yra visiškai pajėgūs nustatyti taikinį. Esu visiškai įsitikinęs, kad jie žino, mato ir supranta, ko reikia, iš kur kyla grėsmė. Suprantu, kad ne kiekviena Aljanso šalis taip mato. Bet tikiuosi, kad kalbantis su ukrainiečiais, girdint ukrainiečius, bus suformuoti sprendimai“, – penktadienį žurnalistams teigė G. Landsbergis.

Ministro Gabrieliaus Landsbergio, JAV Valstybės sekretoriaus pavaduotojo Jose W. Fernandezo ir Japonijos užsienio reikalų viceministro Keiichi Ono (TBC) spaudos konferencija

Ministras akcentuoja, kad tai neabejotinai būtų kariniai taikiniai.

„Akivaizdu, kad pirmiausia tai būtų kariniai taikiniai, karių stovyklos, karinės technikos laikymo vietos“, – sakė ministras.

G. Landsbergis akcentuoja, kad pagrindinis tikslas – sudaryti galimybes Ukrainai apsiginti nuo Rusijos agresijos.

„Esmė ta, kad Ukraina turi būti pajėgi apsiginti. O jei Rusija, baimindamasi, kad taikiniai gali būti atakuojami Rusijoje, perkeltų juos kur nors kitur, manau, kad taikymosi kryptis taip pat turėtų būti pakeista“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)