Ukrainos vadovui žadant daryti dideles pertvarkas, susijusias ne tik su vienu V. Zalužnu, pasitikėjimas juo Ukrainoje viršija ir 90 procentų.

MRU politologas A. Medalinskas Žinių radijo eteryje prognozavo, kad V. Zalužno greitu metu gali „nelikti kariuomenėje“. Jis teigė, jog nesutarimai tarp Ukrainos prezidentūros ir Ukrainos kariuomenės vado tęsiasi jau kurį laiką.

„Pats V. Zalužnas interviu CNN (praėjusią savaitę, aut. p.) jau ėmėsi ir kritikos valdžios institucijoms. Ten sakoma, kad kariuomenei reikia pajėgų, reikia vykdyti mobilizaciją. Čia dar priminsiu, kad pats paskutinis konfliktas tam tikras tarp generolo V. Zalužno ir Ukrainos politinės vadovybės kilo po to, kai buvo pasakyta, kad reikia apie 500 tūkst. mobilizuoti.

 Volodymyras Zelenskis

Ir tada kaip karštą bulvę mėtė politikai patį įstatymą dėl mobilizacijos. Ir tada iš Prezidentūros atėjo atsakymas, kad apie tokį skaičių nebuvo kalbama. O naujausiame interviu jis pasako aiškiai, kad valstybės institucijos nepajėgia padaryti žingsnių, kad tokia mobilizacija įvyktų. Tai jau yra kritika“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo A. Medalinskas.

Paklaustas, kas yra šio konflikto pagrindinė priežastis, MRU politologas laidoje „Dienos klausimas“ teigė, jog pozicijos išsiskyrė ne kartą.

„Pradėkime nuo pat pradžių. Turbūt, kad karas tapo pagrindine priežastimi, čia yra svarbiausia. O vėliau atsirado politiniai momentai. Ir Vakarai čia turėtų irgi prisiimti savo atsakomybę dėl to politinio momento atsiradimo. Taigi, buvo nevieša paslaptis, jog Ukrainos prezidento ir kariuomenės vado pozicijos galimai išsiskyrė.

Valerijus Zalužnas

Ne dėl karo vizijos, o labai konkrečių dalykų – pavyzdžiui, dėl Bachmuto gynimo. Ir generolas V. Zalužnas buvo už tą poziciją, kad nereikia iki paskutinio taško laikyti tos gynybos. <...>. O prezidentas V. Zelenskis priėmė sprendimą, kad Bachmutas yra kaip tvirtovė ir ginam iki paskutiniųjų“, – vieną iš galimų Ukrainos prezidento ir šalies kariuomenės vado nuomonių išsiskyrimą įvardijo A. Medalinskas.

O antras labai ryškus nuomonių išsiskyrimas buvo per kontrpuolimą praėjusių metų vasarą, priminė Žinių radijo laidos „Dienos klausimas“ pašnekovas A. Medalinskas. Jo teigimu, Ukrainos kariuomenės vadas tada sakė, jog jeigu nėra oro priedangos ir pakankamai karinės technikos ir amunicijos, tai šturmuoti minų laukus yra neįmanoma.

Karas Ukrainoje

„Buvo net pasakyta, kad jokia NATO šalies kariuomenė šito nedarytų. Prezidentas V. Zelenskis laikėsi pozicijos, kad šturmuoti reikia. Ir čia vėl akmenuką reikia mesti ir į Vakarų pusę. Nes tai buvo prieš Vilniaus NATO viršūnių susitikimą. <...> Po šio susitikimo jų pozicijos vėl sutapo, kad reikia atakuoti mažomis grupėmis, nes tada mažiau aukų, bet ir mažiau teritorijos užima. Tada pozicija išsiskyrė su Vakarų partneriais“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo A. Medalinskas.

Jo teigimu, konflikto eiga persikėlė į vasarą, kai buvo pradėta kalbėti apie Ukrainos prezidento rinkimus.

„Kažkas pasidarė reitingus ir pamatė, kad generolo V. Zalužno reitingai yra aukštesni už prezidento V. Zelenskio. <...> Bet kuriuose rinkimuose prasideda visų karas su visais, arba su labai konkrečiu asmeniu, kuris yra laikomas konkurentu. Ir tada jau pats prezidentas V. Zelenskis, arba jo aplinkos artimiausios figūros bakstelėjo į tai pirštu ir pranešė apie konkurentą“, – vieną iš galimų versijų Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ pristatė MRU politologas A. Medalinskas.

Jis teigė, jog yra itin sudėtinga pasakyti, kaip Ukrainos visuomenė reaguotų, jeigu Ukrainos kariuomenės vadas V. Zalužnas iš tikrųjų būtų pakeistas.

Alvydas Medalinskas

„Tikrai generolas yra labai populiarus, jo reitingas aukštas. Ir tikrai prezidento V. Zelenskio reitingas krenta. <...> Tikrai Ukrainoje yra labai didžiulis nuovargis nuo karo. Prezidento reitingas gali kristi dėl kelių priežasčių, gali ir dėl karo“, – kalbėjo Žinių radijo pašnekovas A. Medalinskas, svarstydamas, jog dalis Ukrainos gali teigiamai reaguoti į raginimus sėsti prie derybų stalo ir baigti karą.

Tad jeigu kritikos ugnyje atsidūręs šalies prezidentas atleidžia visuomenėje itin palaikomą kariuomenės vadą, Rusija trins rankomis, nes emocinį to foną perims visuomenė, Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo MRU politologas A. Medalinskas.