„Kalbėjomės apie požiūrio dalykus – ir į mokyklų tinklą, ir apie pasiruošimą naujiems mokslo metams (...), dėl Nacionalinės švietimo agentūros, dėl metodinės medžiagos parengimo“, – antradienį Prezidentūroje susirinkusiems žurnalistams sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Man atrodo, geras dalykas tas, kad tuos iššūkius ir tas problemas matome vienodai. Galbūt gali skirtis požiūris, kaip jas spręsti. Bet tikrai pokalbis buvo ilgas, aš jį vertinu kaip turiningą ir konstruktyvų“, – pridūrė ji.

Kaip skelbta anksčiau, buvęs švietimo ministras Gintautas Jakštas pasitraukė iš posto kilus nesklandumams dėl tarpinių vienuoliktokų patikrinimų. R. Morkūnaitė-Mikulėnienė pabrėžė, jog svarbu iš šių patirčių pasimokyti ir tobulinti ministerijos veiklą.

„Mano žiniomis, ministerijoje jau yra veikiančios struktūros ir darbo grupės, kurios analizuoja ir kalbasi su tais, kurie tas analizes ir tuos vertinimus pateikia“, – teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Šios patirtys, viliuosi, sustiprins pačią švietimo bendruomenę“, – pridūrė pretendentė į ministres.

Tuo metu klausiama, kodėl, vis tik, sutiko būti teikiama į Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) vadoves, R. Morkūnaitė-Mikulėnienė leido suprasti, kad tai nebuvo lengvas sprendimas.

„Sutikau, nes matau tai kaip politinės atsakomybės reikalą. Tikrai suprantu, kad sritis pakankamai sudėtinga“.

„Tikrai mano veido nepuošia labai plati džiaugsmo šypsena, bet man tikrai rūpi švietimo bendruomenės dalykai. Ir tas politinės atsakomybės klausimas – taip savo funkciją ir suprantu“, – savo sprendimą argumentavo ji.

ELTA primena, kad penktadienį Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė prezidentui pateikė naujų ministrų kandidatūras – švietimo ministre siūloma skirti konservatorių frakcijos Seime seniūnę Radvilę Morkūnaitę-Mikulėnienę. Tuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovu siūlomas dabartinis viceministras Vytautas Šilinskas.

Po praėjusią savaitę vykusio susitikimo su Vyriausybės vadove, prezidentas Gitanas Nausėda teigė, jog „šią minutę“ kandidatūros atrodo priimtinos.

Iki Švietimo, mokslo ir sporto (ŠMSM) bei Socialinės apsaugos ir darbo (SADM) ministerijoms vadovavo Monika Navickienė. Tačiau politikė, įsivėlusi į skandalą dėl ryšių su verslininke Ieva Trinkūnaite bei jos sugyventiniu, už sukčiavimą kalėjusiu Vilhelmu Germanu, iš pareigų nutarė pasitraukti.

Šiuo metu laikinai vadovauti ŠMSM ir SADM pavesta finansų ministrei Gintarei Skaistei.

Kandidatas į socialinės apsaugos ministrus V. Šilinskas: planuojame teikti antros pensijų pakopos pokyčius

Antradienį su prezidentu susitikęs kandidatas į socialinės apsaugos ir darbo ministrus Vytautas Šilinskas sako, kad vienas iš pagrindinių darbų, kuriuos jis planuoja įgyvendinti likusios kadencijos metu – Seimui pateikti pokyčiai dėl antros pensijų pakopos. Jis tikino, kad įstatymų projektai bus svarstomi parlamente iki kadencijos pabaigos.

„Iš darbotvarkės klausimų ką esame suplanavę, tą padarysime. Aktualus klausimas yra antros pensijų pakopos pakeitimai, keliuosi sau lūkestį ir kolegos jį kelia, kad šioje kadencijoje atneštume įstatymų projektus, jie buvo išsiųsti derinimui, esame gavę labai daug pastabų, kolegos stengiasi kiek įmanoma jas atsižvelgti“, – antradienį Prezidentūroje kalbėjo V. Šilinskas.

Vytautas Šilinskas

„Dar negaliu atsakyti, reikia įsigilinti, kas jau yra parengta, kokios buvo pastabos, kokiu būdu atsižvelgėme į pastabas ir tik paskui galėsiu atsakyti. (...) Pateikimas bus šioje kadencijoje, bet kada konkrečiai, negaliu atsakyti“, – atsakydamas į klausimą, kada planuojama pristatyti projektus, teigė jis.

V. Šilinskas pažymėjo nebijantis iššūkių, o esminis jo lūkestis – kaip įmanoma efektyvinti viešąjį sektorių.

„Į viešąjį sektorių atėjau, kad būtų daugiau atsakomybės ir šiuo atveju, jos būtų daugiau. (...) Aptarėme daugiausiai lūkestį, ką aš noriu padaryti ir kiek tai dera su prezidento lūkesčiais. Manau, kad šios pusės dera“, – sakė kandidatas į ministrus.

„Mano esminis lūkestis, kaip vadovo, kaip įmanoma efektyvesnis viešasis sektorius. Siekiu, kad žmonės jaustų, jog apsimoka mokėti mokesčius ir jie gauna daugiau, negu, kad sumoka. Matau galimybę padaryti daugiau, daug jau pavyko padaryti ir noriu tai tęsti“, – tikino jis.

Jau sulaukė piktų gyventojų laiškų

Klausiamas, ar nesibaimina dėl politinės atsakomybės ir dėmesio, kurį gali atnešti ministro pareigos, V. Šilinskas pripažino jau sulaukęs gyventojų skundų ir laiškų.

„Tai nėra pozicijos pliusas – didesnis viešumas. Ir piktų laiškų jau gaunu, nepaisant to, kad dar nesu (ministras – ELTA)“, – teigė jis.

Kandidatas taip pat kol kas neturi atsakymo, ar jam tapus SADM vadovu jo pareigas užimtų kitas žmogus. V. Šilinsko teigimu, reikės įsivertinti poreikį turėti dar vieną viceministrą.

„Neturiu dar atsakymo. Reikės nagrinėti, ar pabaigti iki galo ar ieškoti žmogaus, kuris galėtų padėti“, – nurodė V. Šilinskas, vildamasis, jog didžioji dalis dabartinės SADM vadovybės bei patarėjų tęs darbus ministerijoje.

Konstitucinis teismas (KT) šiemet nusprendė, jog Pensijų kaupimo įstatyme numatoma ribota galimybė pasitraukti iš pensijų kaupimo fondų pažeidžia Konstituciją. Tuo metu, anot institucijos, skirtingų rūšių išmokos pagal sukaupto turto dydį nepažeidžia pagrindinio įstatymo.

KT pažymi, kad teisė į pensijų fonduose sukauptas lėšas siejasi su jo nuosavybės teisių apsauga, todėl esamas reguliavimas neturi pagrindo.

KT nurodė, kad pensijų fonde sukaupto turto dydžių ir nuo jų priklausančios pensijų išmokų dydžio nustatymo pagrįstumas ir tikslingumas nėra konstitucinės kontrolės dalykas, nes nėra pagrindo teigti, jog tokiu teisiniu reguliavimu akivaizdžiai paneigtos Konstitucijoje įtvirtintos, jos ginamos ir saugomos vertybės.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)