Jis teigė, jog atlydžio metu net ir žiemos metu yra įprasta pastebėti daugiau paukščių.

„Bet tie paukščiai vadinami artimaisiais migrantais, kurie žiemoja netoli nuo Lietuvos. Ir jiems nėra jokios problemos atėjus šalčiams grįžti atgal į pietus.

Tolimieji migrantai, kurie dar tik skrenda iš Afrikos į Lietuvą kaip gandrai, arba ereliai žuvininkai, jų dar reikės gerą mėnesį palaukti“, – kalbėjo gamtininkas A. Gaidamavičius.

Gamtininkas Žinių radijo eteryje pasakojo, jog Vakarų Lietuvoje jau girdimi vieversiai, skraido pempės, Žuvinto rezervate pasirodė ir pirmosios žąsys.

„Bet tai yra artimieji migrantai, kurie atėjus didesniam šaltukui, o to neišvengiamai vis tiek būna, jie galės sau saugiai pasitraukti į pietus.

Kodėl paukštį taip anksti pavasarį pradeda grįžti yra labai paprasta priežastis – kiekvienas iš jų stengiasi užsiimti savo teritoriją kuo anksčiau, kol to nepadarė konkurentai. Ir tas vieversys čiulba danguje tik todėl, kad kitam vieversiui praneštų, jog ši teritorija jau yra užimta.

Dėl to paukščiai net kai ir nėra maisto yra pasiryžę pabadauti šiek tiek, kad spėtų anksčiau užimti teritorijas, kol to nepadarė kiti“, – Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ pasakojo gamtininkas A. Gaidamavičius.

Jis kalbėjo, jog šiemet, lyginant su ankstesniais metais, pavasario ženklai yra anksčiau prasidedantys.

„Bet kiekvienai rūšiai pavasaris prasideda skirtingu laiku“, – pabrėžė A. Gaidamavičius.

Paklaustas, ką gamtos ženklai praneša apie pavasarį, gamtininkas teigė, jog jie gali parodyti tik artimiausių dienų prognozę.

„Stebint gamtos ženklus yra liaudyje daug visokių spėjimų, pagal kuriuos galima spėti būsimus orus. Tačiau turiu pasakyti, kad nei vienas augalas, ar gyvūnas neturi galių nuspėti, koks bus klimatas tolimoje perspektyvoje.

Jie pakankamai gerai reaguoja į artimus orus, kada žiedai susiskleidžia prieš lietų, arba paukščiai pakeičia giesmę. Artimiausių dienų prognozę galima pagal gyvūnus ir augalus spėti. Tačiau kokie orai bus po savaitės, po mėnesio, koks bus kovo mėnuo, tikrai nei viena rūšis neturi tokių sugebėjimų“, – Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ sakė gamtininkas A. Gaidamavičius.

Įprastai gandrai į Lietuvą grįžta kovo pabaigoje, sakė jis.

„Nuo tada ir prasideda masinis paukščių grįžimas. Labai daug švenčių su tuo yra susijusių. Pavasario galime laukti daugiau nuo vasario 24 dienos, kuri vadinama vieversio diena. Paskui yra grando sugrįžimo, 40 paukščių sugrįžimo diena. Reikia, matyt, palaukti to lygiadienio, kuris vyks apie kovo 21 dieną. Ir tada jau, kai saulė daugiau pašvies, tada daugiau mažiau tikras pavasaris visiems ateis“, – priminė pašnekovas.