Jis teigė, jog paskutinė garsiai nuskambėjusi istorija – klasikinė. Tokio tipo sukčiai savo naudai išnaudoja žmones jiems jautriu metu, pasakojo D. Ražauskas.

„Gal mes apie tai dažnai negirdime, bet mūsų psichikai yra būdinga patikėti romantiniais apžavais, arba istorijomis, kuriose mums yra žadamas toks nerealus svajonių paveikslėlis.

Nes jeigu pastebėsite, tai tiek užsienyje, tiek ir Lietuvoje daugelis moterų, kurios yra apgaunamos, yra protingos, išsilavinusios, turtingos, verslininkės ir panašiai. Ir neatrodo, kad tokius žmones lengva apgauti.

Bet kai kuriais gyvenimo etapais mes esame labai pažeidžiami. Dažniausiai tai būna moterys, kurios neseniai išgyveno skyrybas, arba ilgai neturėjusios partnerio, turinčios labai didelį lūkestį, svajojančios ir norinčios. Tad tokie apgavikai dažniausiai puikiai jaučia žmogaus psichologiją ir tuo naudojasi“, – įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi santykių ekspertas, psichiatras D. Ražauskas.

Ir nors iš pirmos pažiūros gali atrodyti, kad pinigai iš aukų išviliojami lengvai, tam reikalingas geras psichologinis žmonių pajautimas, suprantant pažeidžiamas jų vietas.

„Tokių žmonių visada bus. Ir kiekvienas iš mūsų kažkuriame gyvenimo etape esame lengvai pažeidžiami – ar po skyrybų, nelaimių, ar sunkiu periodu. Tada mes galime būti žymiai lengviau apgaunami, pažeidžiami.

Labai svarbu turėti draugų, pažįstamų ratą su kuriais būtų galima blaiviai analizuoti tuos dalykus, pasidalinti istorijomis. <...> Ir esant reikalui šiek tiek pristabdytų“, – rekomendavo psichiatras D. Ražauskas.

Programėlė „Tinder“

Žinių radijo pašnekovas tikino, jog nei vienas nėra apsaugotas nuo tokių istorijų.

„Kiekvienam gali kažkas panašaus nutikti. Čia reikalingas budrumas“, – pabrėžė D. Ražauskas.

Konkretus paskutinis atvejis, apie kurį paskelbė tinklaraštininkas S. Malinauskas, dirbo asmeniniu sporto treneriu. Tai, pasak psichiatro, jam šią veiklą palengvino.

„Bet jeigu analizuosime tiek Lietuvos, tiek ir užsienio visas istorijas, tai pamatysime, kad nebūtina tokio darbo dirbti. Nes kai esi asmeninis treneris, ypač tiems žmonėms, kurie nėra tokių paslaugų anksčiau turėję, jie nežino, kiek jis gali prisiglausti, kiek jį reikia prisileisti. Tai gerokai palengvino konkrečiai šitam išnaudotojui.

Bet yra pasaulyje daugybė tokių vadinamų meilės sukčių, kurie vis tiek sugeba atrasti žmones. Esmė jiems yra rasti auką, kuri turi daug stiprių romantinių svajonių, galvoja, kad kažkada atsiras princas ant balto žirgo. <...>

Yra sužaidžiama su žmogaus psichologija, nupaišoma jam svajonė: kaip aš tave myliu, arba kokios neįtikėtinos durys per mane atsiveria. <...> O tada pradedama kažko prašyti, prašoma daryti tai greitai, o paskui jau bus gyvenamas tas svajonių gyvenimas“, – pasakojo psichiatras D. Ražauskas.