Oficialiai toks Valdybos sprendimas įvardintas 2016 m. gegužės 11 d. sprendimo Nr. SV-S-1526 „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo narių lėšų su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms skyrimo, naudojimo ir atsiskaitymo už jas tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimu.

Pagal trečiadienį pakeistą tvarkos aprašą, Seimo narys iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų galės apmokėti automobilio nuomos (išskyrus išperkamąją nuomą), remonto, eksploatacijos, techninio aptarnavimo, draudimo paslaugas, taip pat taksi paslaugų ar viešojo transporto bilietų įsigijimo išlaidas.

Tam per mėnesį Seimo narys galės panaudoti pusę - iki 50 procentų jam skirtų parlamentinės veiklos lėšų. Šiuo metu tai sudarytų apie 630 eurų sumą per mėnesį. Šią sumą bus galima skirti transporto išlaidoms kompensuoti.

Per mėnesį kiekvienas Seimo narys parlamentinės veiklos išlaidoms kompensuoti gauna atitinkamą sumą lėšų. Šiuo metu tokios sumos vidurkis siekia apie 1 250 eurų per mėnesį.

Per devynis šių metų mėnesius Lietuvos Seimo nariams parlamentinės veiklos išlaidoms kompensuoti iš biudžeto viso buvo išmokėta 1 milijonas 105 tūkstančiai 496 eurai.

Seimo nariams teisė parlamentinės veiklos išlaidomis dengti transporto priemonių nuomą buvo panaikinta praėjusios kadencijos pradžioje, 2016-ųjų gruodį, ir tai buvo vienas pirmųjų „valstiečių“ valdomos koalicijos sprendimų, vos naujasis Seimas pradėjo darbą.

Tuomet toks draudimas grįstas skaidrumo siekiu, esą ankstesnių Seimų praktika parodė, kad parlamentarai neretai piktnaudžiaudavo automobilių nuoma, kai tokias nuomos lėšas bendrovės užskaitydavo kaip išperkamąją nuomą, o pasibaigus Seimo kadencijai neretas parlamentaras naujus automobilius išsipirkdavo už likutinę vertą.

Delfi šaltinių Seimo valdyboje žiniomis, iniciatyva grąžinti parlamentarams teisę vėl nuomotis transporto priemones ir tokias išlaidas dengti iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų, gimė ne be opozicijos atstovo Seimo valdyboje – „valstiečio“ Jono Jaručio iniciatyvos.

Būtent šis parlamentaras, kuris eina ir Seimo vicepirmininko pareigas, valdyboje kuruoja vadinamuosius ūkinius klausimus, t.y. Seimo kanceliarijos darbą.

Prieš kurį laiką, kaip Delfi pasakojo Seimo nariai, Seime buvo surengta neoficiali apklausa tarp parlamentarų, kaip jie vertintų tokią galimybę, t.y. ar jie pritartų buvusių ankstesnių koalicijų vadovų - konservatoriaus Andriaus Kubiliaus ir tuometinio socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus laikais galiojusioms Seime tvarkoms. Vienas iš tokios iniciatyvos entuziastų, teigiama, buvo ir „valstietis“ J. Jarutis.

Šuo metu parlamentinei veiklai skirtas lėšas Seimo nariai gali naudoti suvenyrams, knygoms, gėlėms, biuro technikai, ryšių priemonėms ir jų išlaidoms padengti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)