„Prezidentas (...) teikia Lietuvos Respublikos Seimui skirti Darijų Beinoravičių Vyriausios tarnybinės etikos komisijos nariu. Profesorius Darijus Beinoravičius yra ilgametę ir labai įvairiapusę profesinio darbo patirtį turintis teisininkas ir mokslininkas“, – posėdžio metu teigė prezidento vyriausiasis patarėjas Andrius Kabišaitis.

Posėdžio metu D. Beinoravičiaus buvo teiraujamasi, kokius darbus komisijoje jis laikytų prioritetiniais. Visgi kandidatas nenorėjo išskirti konkrečių darbų, kurių VTEK imtųsi pirmiausia. Pasak jo, ši komisija yra kolegialus organas, kurio integralia dalimi jis tikina ir sieksiantis tapti.

„Reikia visų pirma ateiti su pagarba, integruotis ir bandyti būti vienu elementu iš to kolegialaus organo. Ir tas elementas turi ne trukdyti, o tik padėti ir tik taip galima padaryti daug svarbių ir gerų darbų“, – pabrėžė D. Beinoravičius.

Seimo narys Vilius Semeška kandidato taip pat teiravosi, ar, jo nuomone, nereikėtų griežtinti VTEK sprendimų pasekmių politikams.

„Klausimas būtų dėl VTEK sprendimų ir pasekmių politikams. Nes realiai išskyrus reputacines pasekmes, kitų pasekmių nėra, o kai kuriems tos reputacinės pasekmės visiškai nieko nevertos – toliau pažeidinėjami įstatymai ir netgi auginamas populiarumas. Ar nemanytumėte, kad čia reikėtų tobulinti teisinį reguliavimą?“ – klausė V. Semaška.

Nors D. Beinoravičius sutiko, kad apie pokyčius šiuo klausimu svarstyti galima. Visgi, pasak jo, dėl VTEK sprendimų pasekmių griežtinimo turėtų vykti platesnė diskusija.

„Pritarčiau jūsų nuomonei, kad šiek tiek balanso lyg ir trūktų“, – sakė D. Beinoravičius.

„Matyt, reikia diskusijos. (...) Vienam sakyti būtų nei atsargu, nei protinga. Ir galų gale tikrai negerai, kai vienas žmogus ima ir pasako, kad turi būti taip. Čia, matyt, reikia išklausyti visas puses ir sutarti“, – akcentavo jis.

Teisininkas turėtų pakeisti kadenciją baigiančią Eveliną Matulaitienę, kuri, prezidento teikimu, buvo paskirta VTEK nare 2019 lapkritį.

D. Beinoravičius yra Mykolo Romerio universiteto profesorius, šiuo metu eina ir LRT tarybos nario pareigas.

ELTA primena, kad VTEK sudaroma iš 5 narių, o po vieną kandidatą į komisijos narius teikia prezidentas, Seimo pirmininkas, premjeras, Lietuvos teisininkų draugija bei Nacionalinė nevyriausybinių organizacijų taryba. VTEK sudėtį penkerių metų kadencijai tvirtina Seimas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją