Viceministras viliasi, kad dar šiais metais, jei nebus nenumatytų aplinkybių, ukrainiečiai vaikai galės sugrįžti mokytis į šias ugdymo įstaigas.

„Irpinėje, kur Lietuva įsipareigojusi rekonstruoti aviacinės bombos suniokotą vaikų darželį, prieš dvi savaites buvo pasirašyta sutartis su rangovu. Tai rangovas ruošiasi statybos darbams, pradėjo valyti sugriautą statinį ir jau planuoja tolimesnius darbus. Žinoma, natūralu, kad Ukrainoje, esant tokioms aplinkybėms, kai vyksta karas, gali būti nenumatytų aplinkybių, bet visi tikisi, kad darbai bus padaryti laiku ir mokykla veiks jau šį rudenį“, – viešėdamas Ukrainoje Eltai teigė V. Jurgutis.

Viceministras pažymi, kad vizito Ukrainoje metu atstatymo darbai taip pat buvo aptarti ir su ugdymo įstaigos atstovais.

„Buvome mokykloje susitikę su bendruomene, kaip tik šiuo metu vyksta statybos rangovui atrinkti skirtas konkursas. Tai vėlgi tikimės, kad ta rekonstrukcija leis dar šiais metais sugrįžti į mokyklą“, – nurodė V. Jurgutis.

„Bet labai svarbu, kad atstatymo darbai vyksta jau dabar, tai yra tiesioginė pagalba Ukrainos žmonėms, Ukrainos vaikams. Tai ženklas, kad mes norime padėti ne tik laimėti karą, bet taip pat norime padėti laimėti žmonėms, kurie nukenčia nuo tokių baisių atakų, kai civiliai, vaikai netenka pastogės. Norime, kad Ukrainos žmonės jaustų visapusišką palaikymą“, – pridūrė jis.

Vyriausybė šiuo metu yra pritarusi skirti 11 mln. eurų infrastruktūros projektams Ukrainoje, kurie investuojami į mobilių gyvenviečių statybą, mokyklos Borodiankoje bei darželio Irpinėje atstatymą. Pasak viceministro, kol kas tikimasi, kad lėšų darbams pakaks ir partnerių pagalbos neprireiks.

„Kol kas viena Lietuva ėmėsi šio darbo, bet bendraujame nuolat su kitų valstybių atstovais, galbūt atsiras partneris, tuomet šnekėsime. Bet aktyviai neieškome, esame įsipareigojimus priėmę ir bandysime juos įvykdyti“, – pažymėjo V. Jurgutis.

Viceministras taip pat pažymi, kad ukrainiečiai Lietuvos žmonėms už teikiamą paramą ir iniciatyvą atstatyti ugdymo įstaigas yra be galo dėkingi. V. Jurgutis viliasi, kad ši iniciatyva bus postūmis ir kitoms šalims imtis analogiškų darbų.

„Ukrainiečiai nepaprastai dėkingi Lietuvos žmonėms, bet pagalbos reikia įvairios ir daug kur. Jie supranta, kad Lietuva viena nuversti kalnų negalės, tą visi suprantame, kad reikės viso pasaulio susitelkimo. Tai mes tikimės, kad mes savo pavyzdžiu ir argumentais, matydami, būdami šalia ir bendradarbiaudami galėsime diskusijose prie stalo pateikti savo nuomonę, kaip tie didieji atstatymai turės veikti. Ir tikimės, kad į ją bus įsiklausyta. Tai iššūkių laukia nemažai ir tam prireiks ne vienerių metų, kad viskas būtų atkurta ne tik kaip buvo, bet dar geriau negu buvo iki karo“, – pažymėjo V. Jurgutis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)