Buvęs premjeras, opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis siūlo konservatoriams nesusireikšminti – visi svarbiausi laisvos Lietuvos sprendimai priimti būtent be konservatorių valdžioje.

„Ar esant tam tikram rinkėjų pasirinkimui, mes galėsime užtikrinti vakarietišką Lietuvos kryptį“, – šią savaitę teigė G. Landsbergis.

„Antisemitinės, antiukrainietiškos ar prorusiškos jėgos sulaukia pasitikėjimo. Jos randa prieglobstį didžiųjų partijų draugijoje“, – rugpjūčio 26 dieną nurodė konservatorių partijos pirmininkas.

Socialdemokratai teigė supratę, kad G. Landsbergis įgėlė jiems.

„Tarp eilučių galėjome suprasti, kad apie visokiausias marginalias jėgas ir apie vieną didesnę partiją turbūt kalbama apie mus. Aš manau, kad tai yra truputį neatsakinga ir G. Landsbergis turėtų rinktis, ką ir kaip sako“, – aiškino socialdemokratų vicepirmininkas Robertas Duchnevičius.

Socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė yra sakiusi, kad socialdemokratai neatmestų koalicijos ir su Remigijaus Žemaitaičio vedama partija. Konstitucinis Teismas konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją antisemitiniais komentarais.

„Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką“, – anksčiau sakė R. Žemaitaitis.

„Niekur nebuvo pasakyta, kad mes su R. Žemaitaičiu eisime į koaliciją. Mūsų kaip socialdemokratų tikras yra mobilizuoti daugiausia balsų mūsų partijai ir turėti kuo mažiau koalicijos partnerių“, – pabrėžė socialdemokratų vicepirmininkas.

Tiek dėl paties R. Žemaitaičio.

„Mes patys vengiame koalicijos su visokio plauko radikalais, ar tai iš kairės, ar dešinės ir panašiai“, – tikino R. Duchnevičus.

Ar socialdemokratai radikalu laiko ir R. Žemaitaitį?

„Žemaitaitis yra kontroversiška asmenybė. Mes suprantame, kad jis moka žaisti gerą piarą ir naudojasi daugeliu aplinkybių“, – šnekėjo R. Duchnevičius.

Dabartinis socialdemokratų kandidatas į premjerus Gintautas Paluckas prieš pat rusams pradedant karą Europoje ragino silpninti Lietuvos kariuomenę, vėl naikinti šauktinius.

„Mes norime pereiti prie profesionalios karo tarnybos, grįžti, atsiprašau, nes buvo įvesta po Gruzijos–Rusijos karo. Mes norime, kad šauktinių visai nebūtų“, – 2022 metų sausį kalbėjo G. Paluckas.

Ragino neskirti gynybai daugiau 2 procentų BVP. Taip G. Paluckas kalbėjo likus pusantro mėnesio iki rusų įsiveržimo, kai šimtatūkstantinė rusų armija jau buvo apsupusi Ukrainą iš trijų pusių. Kai JAV prezidentas skelbė, kad karas bus. Kai Baltijos šalys su Lenkija sutarė sparčiau ginkluotis.

Remigijus Žemaitaitis

„Spręsis tam tikri Lietuvos kryptį lemiantys klausimai“, – šią savaitę pabrėžė konservatorių lyderis G. Landsbergis.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis S. Skvernelis sakė, kad konservatoriai prieš kiekvienus rinkimus gąsdina, jog be jų bus blogai.

„Čia Tėvynės sąjunga turi labai svarbų uždavinį“, – tvirtino G. Landsbergis.

„Tiesiog visada bando pasisavinti vienintelių nepriklausomybės ir laisvės vaidilučių, globotojų rolę“, – teigė S. Skvernelis.

S. Skverneliui paradoksalu atrodo tai, kad visi svarbiausi valstybės sprendimai esą padaromi kai valdžioje ne konservatoriai.

„Stojimas ir įstojimas į Europos Sąjungą (ES), konservatoriai ne prie ko. Stojimas į NATO, konservatoriai yra ne prie ko. Kariuomenės atstatymas – Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė pradėjo, mes baigėme, pirmą kartą pasiekėme 2 proc., taip pat ne prie ko konservatoriai“, – sakė S. Skvernelis.

G. Landsbergiui keliant dvejones ar kitų partijų vertybės vakarietiškos, opozicijai keistas G. Landsbergio nenoras kalbėti apie jo paties vertybes.

Vis dar turi klausimų Landsbergiui

G. Landsbergis kviečiamas į Seimą.

„Žirafa su ponio galva ar tai ponis su žirafos kaklu, vaikščiojantis lynu savo sodyboje, vis tiek reikės į tuos klausimus atsakyti“, – teigė S. Skvernelis.

Nebe pirmą kartą G. Landsbergis pasiima atostogų, kai kyla skandalai dėl konservatorių. Iš viešumos buvo dingęs ir konservatorių atstovui Kristijonui Bartoševičiui pateikus įtarimus dėl galimos pedofilijos.

Kai kilo klausimų, ar K. Bartoševičiui nebuvo nutekinta slapta informacija, kad jis pasitrauktų iš Seimo ir skandalas galbūt neišeitų į viešumą.

„Čia yra muilo burbulas“, – 2023 metų vasario 9 dieną tikino G. Landsbergis.

Atostogavo G. Landsbergis ir kai kilo daug rimtesnis, tarptautinis ir jo vadovaujamą Užsienio reikalų ministeriją tiesiogiai liečiantis „Belaruskalij“ skandalas. Lietuva bene garsiausiai reikalavo sankcijų Aliaksandrui Lukašenkai.

Sankcijoms pradėjus galioti, paaiškėjo, kad pati Lietuva negali trąšų stabdyti, nes su „Belaruskalij“ pridaryta sutarimų ir net mokėjimų į priekį. G. Landsbergis krizę bandė gesinti permesdamas atsakomybę premjerei.

„Aš esu pasiruošęs trauktis ir laukiu premjerės apsisprendimo“, – anksčiau kalbėjo užsienio reikalų ministras.

Premjerė Ingrida Šimonytė tada neatleido ją į premjerus delegavusios partijos vado, bet po tokio chaoso sakė, kad trauktis svarstė ji pati. Be valdžios karo akivaizdoje likusi Lietuva būtų panirusi į rimtą politinę krizę.

Prezidentas Gitanas Nausėda sakė, kad dingimas karštais momentais buvo viena priežasčių, kodėl jis nepritarė G. Landsbergio kandidatūrai į eurokomisarus.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: