Kodėl dabar pranešta apie Putino sūnus

MRU politologas A. Medalinskas kėlė klausimą, kodėl ši informacija buvo paviešinta dabar.

„V. Putinas yra diktatorius. Ir įvairūs diktatoriai pradeda eksponuoti savo vaikus. Aliaksandras Lukašenka net nuo jaunystės vežiojosi savo sūnų po įvairius valstybės dalykus. V. Putinas turi dvi dukras, kas ir yra įvardijama, bet jos nebuvo rodomos politiniame gyvenime.

Vladimiras Putinas

Bet pastaruoju metu viena iš jų pradedama vis labiau rodyti valstybės gyvenime. Kyla klausimas – ar tyrimą atlikusi „Dosjė“ pati surado šį dalyką, ar kaip nors čia yra sutarta.

Gal Kremlius atliko kokias nors analizes ir suprato, kad siūlyti moterį Rusijoje, su visomis vertybėmis, kurias pats V. Putinas eksponuoja, kaip savo įpėdinę būtų sudėtinga. Ir štai tada atsiranda klausimas – dar yra sūnūs“, – įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi MRU politologas A. Medalinskas.

Jis pabrėžė, jog Rusijos vadovas V. Putinas per paskutinius kelis mėnesius pradėjo labai stipriai eksponuoti ir net inkorporuoti į Vyriausybę savo artimus žmones per šeimos, giminystės liniją.

„Mes negalime atmesti varianto, kad V. Putinas eina diktatorių keliu – kad jis pradeda žiūrėti, kad jam patikimi žmonės yra ne tik asmens sargybiniai, bet ir šeimos nariai“, – svarstė pašnekovas.

Kaip suprasti pokyčius Ukrainos valdžioje?

„Manau, kad šiuo atveju vyriausybės pakeitimas yra naudojamas kaip, beje, prezidentas Volodymyras Zelenskis pasakė, kad parodytų, jog Vyriausybė gauna naujas galias, esant pakankamai sunkioje ekonominėje situacijoje, energetinėje. <...>

Žmonių nuotaikos šalyje yra įvairios. Ir parodyti, kad dalį Vyriausybės narių keičia, bet ne tik, o ir valstybės struktūrų, <...> yra dar labiau sustiprinama prezidento institucijos kontrolė Vyriausybei“, – savo poziciją Žinių radijo eteryje dėstė A. Medalinskas.

Jis teigė, jog tai žinutė ne tik Ukrainos visuomenei apie atsinaujinimą, bet ir Vakarų partneriams. Nors pastariesiems dar nuo liepos mėnesio buvo kalbama apie pokyčius Vyriausybėje, bet ne tokio dydžio.

„Tai šia prasme yra labiau visuomenei iš tikrųjų parodytą dalyką. Bet, kita vertus, pažiūrėkime į tą neigiamai aspektą, kadangi visuomenei kaupiasi irgi visokius įvairios nuotaikos ir prezidento V. Zelenskio, ir Vyriausybės atžvilgiu, ir visa kita. Taigi tai parodė, kad prezidentas kontroliuoja situaciją, atsakingas už valstybę, rūpinasi valstybė ir panašiai, o Vyriausybė jis daro pokyčius, kad šitai valstybei būtų geriau“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo MRU politologas A. Medalinskas.

Volodymyras Zelenskis

Jis laidoje taip pat dalijosi įžvalgomis, jog neatmeta ir dar vieno pokyčių Ukrainos Vyriausybėje etapo.

„Nes iki tol buvo nuolatinė kalba, ar bus keičiamas premjeras? Bet aš manau, kad premjero ir galbūt dar kai kurių ministrų klausimas yra paliktas labai sunkiam metui, <...> galvojama, kad tai gali būti kažkur apie lapkričio–gruodžio mėnesį“, – kalbėjo jis, tikindamas, jog tai susiję su galimais elektros energijos nutraukimais šalyje.

Pasak pašnekovo A. Medalinsko, scenarijai yra keli, nuo švelnaus iki visiškai juodžiausio – kai elektros žiemą gali nebūti ir 20 valandų per parą.

„Tai galima suprasti, kokios nuotaikos gali kilti šalyje“, – kalbėjo A. Medalinskas.

Paklaustas, ar visuomenė supras šiuos pokyčius taip, kaip kad galbūt norėtų Ukrainos valdžia, MRU politologas A. Medalinskas teigė, jog „vieniems tai svarbu, o kitiems – nesvarbu“.