„Nevaldomo liežuvio pavyzdys“, – taip prezidentas G. Nausėda vadina konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio kreipimąsi į konservatorių narius, kai G. Landsbergis G. Nausėdą lygino su vokiečių prezidentu, kuris atvėrė kelią į politiką Hitleriui.

G. Landsbergis kalbėjo taip: „ir ponas Nausėda, kaip anų laikų Hindenburgas, tampa įtikintas, kad gal tas Žemaitaitis nėra jau taip blogai“.

Gabrielius Landsbergis

Anot politiko, Prezidentūrą užvaldė antisemitiniai patarėjai, parašę šlykščiausių straipsnių V. Tomkaus spaudoje.

Prezidento patarėjas komunikacijai Frederikas Jansonas buvo Vito Tomkaus „Respublikos“ redaktorius.

„Prezidento antisemitiniai patarėjai slapčia tikisi panašių į save išrinkimo. Jiems tai tarsi atpirktų prieš dešimtmetį padarytas nuodėmes“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Nausėda atsakė į kritiką

Anot G. Nausėdos, G. Landsbergiui trūksta vyriškumo sakyti tiesiai, ne užuominomis. Jis siūlo apskritai į G. Landsbergio kalbas nebekreipti dėmesio. Tuoj G. Landsbergis nebebus nei ministras, nei konservatorių pirmininkas.

Prezidentas Gitanas Nausėda

„Jaunas žmogus eina ne visai tinkamu keliu, bet tai yra jo problemos. Manau, kad bet kuriuo atveju turime žvalgytis ne į tai, kas pabaigė savo kadenciją, ir imsis kitų darbų, bet žvelgti į priekį“, – kalbėjo G. Nausėda.

G. Nausėda sakė prašysiąs audito Užsienio reikalų ministerijoje, žiniasklaidai skelbiant, kad baigiantis kadencijai G. Landsbergio pavaldiniai skiriami į aukštus diplomatinius postus Vakaruose.

„Primygtinai rekomenduosiu naujajam užsienio reikalų ministrui atlikti ne tik finansinį, bet ir visapusišką veiklos auditą šitoje ministerijoje“, – sakė prezidentas.

Pasigedo V. Landsbergio

Vytautas Landsbergis

Savaitgalį vykęs konservatorių suvažiavimas sukėlė atgarsių ir pačioje konservatorių partijoje. Kodėl nebuvo įprastos Vytauto Landsbergio kalbos?

„Nepritariu tiems gandams, kurie skelbia, kad kažkas uždraudė V. Landsbergiui pasisakyti. Neįsivaizduoju, kas galėtų būti tas asmuo, kuris uždraustų“, – kalbėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Jurgis Razma.

V. Landsbergis buvo parašęs laišką konservatoriams. Sako prašęs, kad gautų visi partijos nariai, bet laiškas liko tik partijos vadovybėje.

„Savo laišką, kurį prieš porą savaičių parašiau...Pageidavau, kad jis būtų išsiųstas partijos nariams. Jis nebuvo išsiųstas partijos nariams, buvo padarytas toks pokalbis partijos vadovybės“, – sakė V. Landsbergis.

Leido išsisakyti už uždarų durų

Prieš partijos suvažiavimą surengtas uždaras partijos pasitarimas. Viešai kalbėti nenorintys konservatoriai sako, kad uždaras posėdis buvo skirtas nuraminti profesorių Landsbergį, kad jis nuleistų garą ir nebekritikuotų partijos viešai suvažiavime.

„Prieš suvažiavimą, aš kaip suprantu, V. Landsbergiui buvo galimybė išdėstyti visas mintis specialiai surengtame mūsų aktyvo pasitarime. Tie dokumentai buvo pakoreguoti pagal jo pastabas“, – sakė J. Razma.

Paskutinis V. Landsbergio viešas kreipimasis į konservatorius baigėsi dviejų Landsbergių apsižodžiavimu. V. Landsbergis kritikavo konservatorius dėl „čekučių“.

„Visos mūsų vadinamos krizės kyla iš mūsų pačių silpnybių ir nedorybių“, – tuo metu kalbėjo V. Landsbergis.

G. Landsbergis priminė, kad pats V. Landsbergis dirbo Europos Parlamente, pats naudojo parlamentinei veiklai skirtas lėšas.

„EP parlamentinės lėšos nebuvo jam svetimos“, – komentavo G. Landsbergis.