Jam skirta ne tik 12 500 eurų bauda, bet ir uždrausta 3 metus būti išrinktam ar paskirtam į savivaldybės ar valstybės institucijų renkamas, skiriamas pareigas. Tai reiškia, kad M. Sinkevičius turėtų netekti mero posto, o taip pat jis negalės kandidatuoti į Seimą.

Vadina rimtu smūgiu

Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė Žinių radijui teigė, kad tai yra rimtas smūgis.

„Pirmiausia pačiam politikui. Natūralu, kad ir partijai teks kalbėti. Nes aš priminsiu istoriją partijos. Kai tik atėjo gegužės nuosprendis, mes girdėjome Viliją Blinkevičiūtę, kad ir partija ir pats politikas supranta, kad rinkimuose dalyvauti negalės. Tada mes matėme V. Blinkevičiūtę jau birželio 15 dieną, kuri sako – viskas čia gerai, išreitingavo, partija nusprendė“, – kalbėjo Žinių radijo pašnekovė.

Ji tęsė, kad 141 vieta sąraše, kurią gavo M. Sinkevičius, anaiptol nebuvo bausmė.

Politologė pabrėžė, kad įsiteisėjus nuosprendžiui jis jau nebegali dalyvauti rinkimuose.

„Tai yra tikrai smūgis, tai yra bloga žinia, nes kai jau antra teismų pakopa pasako, kad vis dėlto nebuvo čia viskas gerai. Reikia pripažinti, kad tai yra precedentas, kuo gali baigtis kitos bylos, kur yra ne tik socialdemokratai, bet asmenys iš pačių įvairiausių partijų <…> Tai yra Mindaugo Sinkevičiaus politinės karjeros pabaiga šiam momentui, šiam etapui“, – kalbėjo ji.

Politologė neatmetė, kad M. Sinkevičiaus byla pasieks ir Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą.

Išimčių neturi būti

R. Urbonaitė akcentavo, kad jei yra nusikaltimai, jie turi būti tiriami neatsižvelgiant į tai, kada yra rinkimai.

„Mes negalime daryti tokių išimčių. Jeigu yra procesai, jie turi vykti. Aišku, kai kas sako, kad galbūt spekuliuojama, kodėl čia vienas arba kitas. Bet iš kitos pusės galime matyti – buvo M. Sinkevičiaus byla, bet čia pat yra ir konservatoriaus A. Vyšniausko visi procesai. Ir puikiai matome, kad jis daugiamandatėje apygardoje jau nebedalyvauja“, – priminė laidos pašnekovė.

Rima Urbonaitė

Ji prisipažino, kad jai kyla klausimų, kodėl A. Vyšniauskui leista kandidatuoti vienmandatėje, tačiau akcentavo, kad tokia jau yra paties politiko ir jo partijos pozicija.

„Ir tas pats A. Vyšniauskas darė tokius pat komentarus, kaip ir M. Sinkevičius: kaip čia prieš rinkimus, kaip čia skubinama, kaip čia ta teisėsauga įtartinai dirba. Bet kai matome, kad ir su viena, ir su kita partijomis tai vyksta, tai turbūt tam tikras balansas yra išlaikomas netgi sakyčiau“, – kalbėjo ji.

Politologė pabrėžė, kad pinigų grąžinimas „čekučių“ skandaluose nereiškia jokios indulgencijos.

„Elementari logika: jeigu aš iš jūsų pavogsiu kažką ir tik sučiupta už rankos grąžinsiu, tai nereiškia, kad aš nusikaltimo nepadariau“, – pridūrė politologė.

Vaidina aukas

Jos nuomone, iš „čekiukų“ istorijos mažai kas išėjo pakelta galva, o politikų sprendimai, kuriais pakeista tarybos narių darbo apmokėjimo tvarka, ir šiandien yra tokie, dėl kurių tebekyla klausimų.

„Ar tai buvo geriausi sprendimai. Nes politikai ėjo strimgalviais ir bandė pasakyti visuomenei, kad mes kažką darome. Bet mes matėme situaciją, kai daugelis kaltino visus kitus aplinkui, bet tik ne pačius save“, – sakė pašnekovė.

Jos teigimu, tai, kad „čekučių“ skandalo herojai yra partijų sąrašuose į Seimą vis dėlto nerodo didelės politikų savikritikos.

Politikai, anot jos, neretai situacijose, susijusiose su teisėsauga, mėgsta sau prisiimti aukos statusą.

„Tai yra bandymas susikurti tą aukos vaidmenį, rinkėjas tada bando atjausti kažkokiu būdu. Bet man atrodo, kad taip, teisėsauga turėtų labai gerai pagalvoti apie laiką, kada tai daroma. Bet iš kitos pusės, jeigu tai yra procesai, kurių tu negali nukėlinėti, tai nepriklausomai nuo to, yra ar nėra rinkimų kampanijos, teisėsauga turi daryti savo darbą“, – teigė ji.

Kontrimas: jis nebėra ta figūra

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Politinės komunikacijos centro vadovas Linas Kontrimas Žinių radijui kalbėjo, kad socialdemokratai turėjo sunerimti dėl šio sprendimo, nes šioje situacijoje nukentėjusieji yra du: ministrės netekę konservatoriai ir socialdemokratų atstovas M. Sinkevičius.

„Kuris buvo vienas iš top lyderių, tiesą sakant, viltis. Kadangi rinkimų kampanija jau važiuoja, padaryti dideli apsukimai aplink Vilijos asmenį, kai ji nedviprasmiškai pasisakė, kad bus Vyriausybės vadovė jeigu laimės, tai dabar M. Sinkevičius nebėra ta figūra, ant kurios partija statytų savo likimą“, – atkreipė dėmesį jis.

Anot L. Kontrimo, bus įdomu stebėti paties M. Sinkevičiaus kelionę ir tai, ką jis darys šioje situacijoje.

Pašnekovas teigė nemanantis, kad tai smarkiai pakenks socialdemokratams, bet kad oponentai išnaudos, abejonių nėra.

Pilietinės visuomenės instituto direktorė Ieva Petronytė-Urbonavičienė sakė, kad „čekučių“ skandalas kirto visam Lietuvos politiniam laukui.

Ji sutiko su L. Kontrimu, kad patys politikai šios temos kelti neims, nes šio skandalo herojų turi kone kiekviena partija.