Liepos pabaigoje ES susitarė pradėti mokėti pirmąją 1,4 mlrd. eurų (1,5 mlrd. JAV dolerių) lėšų dalį, gautą iš Rusijos įšaldyto turto. Šios lėšos yra dalis maždaug trijų milijardų eurų metinių palūkanų už įšaldytas Rusijos centrinio banko lėšas, kurias ES gegužės pradžioje susitarė leisti naudoti Kyjivui.

„Nenumatytas pelnas, gaunamas iš Europoje įšaldyto Rusijos turto, o ne pats turtas, bus kuo skubiau panaudotas Ukrainos naudai, – sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis. – 1,4 mlrd. eurų bus galima gauti per kitą mėnesį, o dar milijardą – iki metų pabaigos.“

Karybos ir ginkluotės ekspertas Darius Antanaitis pasidžiaugė šiuo ES sprendimu.

„Mano nudžiugino tai, kad dabar Europos Sąjunga priėmė sprendimą, kad palūkanos už rusų santaupas būtų skirtos Ukrainai. Ką tai reiškia? Mes pripratom, kad V. Putinas yra tas, kuris valdo viską. Ne, yra chebra, kuri valdo V. Putiną, ir tie, kuriems jis leido uždirbti ir tie, kurie uždirba. Tai jie praranda pinigus. Tai reiškia kažkokios įtakos zonos pradeda byrėti ir byrėjo“, – „Žinių radijui“ komentavo ekspertas.

Darius Antanaitis

Dar nuo karo pradžios taip pat kalbama ir apie įšaldyto Rusijos turto panaudojimą Ukrainai, tačiau ES tokio sprendimo vis dar nepriėmė.

D. Antanaičio įsitikinimu, atiduoti įšaldytą Rusijos turtą Ukrainai būtų bloga mintis.

„Kada mes kalbame apie oligarchų pinigus, mes nekalbame apie maišą dolerių, kuris guli kažkur banke. Mes kalbame apie įmones, apie nekilnojamą turtą arba kitaip – apie vertę <...>. Visų pirma, aš neįsivaizduoju, kaip galima būtų atimti iš oligarchų pinigus, konfiskuoti teisiškai, nes, vis dėlto, mes esame teisinė valstybių sandrauga ir turime protingiau elgtis. Nesame Rusija, kuri tiesiog nacionalizuoja viską.

Kitas dalykas, niekada neįvaryk žiurkės į kampą. Jeigu tu iš oligarcho atimi, jis neturi, ką prarasti. Reikia protingiau žaisti“, – dėstė pašnekovas.

„Aš nemanau, kad tai būtų protingas ėjimas. Protingesnis ėjimas bausti juos (oligarchus – Delfi) per palūkanas, kad jų įmonių vertė sumenktų, kad jie patys būtų suinteresuoti normalizuoti santykius su Vakarais <...> ir tada mes galėtumėm diktuoti sąlygas. Nes viskas eina tik apie tai, kas ir kam diktuoja sąlygas. Tokiu būdu, aš manau, kažką būtų galima pasiekti ir taip priversti oligarchus pradėti mąstyti“, – svarstė D. Antanaitis.

Arvydas Anušauskas

O mąstantys oligarchai gali sukilti.

„Visada perversmus pradeda elitai. Gal tai ne visada matom, bet visada. Ir Rusijoje buvo tas pats. Šakės atsirado paskui. Jau, kai reikia ieškoti įrankio vykdyti toliau savo veiksmus, kam plėšti, kam ką nors kito daryti, tada ieškoma žmogaus su šakėmis. O iki tol, taip, ekonominiai ar politiniai elitai. Rusijoje jie vis tiek egzistuoja. Ir aš visiškai sutinku, kad į V. Putiną mes žiūrime kaip ant sosto viršūnėje sėdintį veikėją, bet iš esmės jis stipriai priklausomas nuo tų žmonių, kurie jį supa. Ir tie žmonės priklausomi nuo jo sprendimų. Ir šitoje vietoje gali atsitikti visko, bet negalima demonizuoti rusų, kad jie būtinai tai darys, kad tokios situacijos susiklostys greitai. Aš to tikrai nepasakyčiau“, – „Žinių radijo“ laidoje kalbėjo buvęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Visos laidos apie karą Ukrainoje ir rusų mentalitetą galite klausytis čia: