Atsistatydinti nusprendė 6 Ukrainos pareigūnai, tarp jų ir 3 ministrai, iš pareigų buvo atleistas ir prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas.

Prašymą atsistatydinti pateikė ir Ukrainos užsienio reikalų ministras D. Kuleba. Ketvirtadienį naujuoju ministru paskirtas Andrijus Sybiha.

Apie Ukrainos valdžioje vykstančius pokyčius bei vyriausybės pertvarkymą Žinių radijas kalbėjosi su buvusiu krašto apsaugos ministru Arvydu Anušausku bei nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos strateginio prognozavimo skyriaus ekspertu I. Stankovičiumi.

Vertindamas pasikeitimus Ukrainoje A. Anušauskas sakė, jog esant besikeičiančiai padėčiai tarptautinėje erdvėje, nieko keisto, kad norima naujų žmonių, kurie galėtų atlikti pareigas.

Jo teigimu, D. Kuleba padarė išties daug, kad Ukrainos pozicijos stiprėtų tarptautiniu mastu.

„Bet kadangi permainos apima labai daug ministrų, tai, matyt, yra platesni pasvarstymai kaip iš tikrųjų sustiprinti vyriausybės autoritetą, bendras pastangas, tebesitęsiant karui trejus metus“, – sakė pašnekovas.

Įžvelgia vidinę kovą

Anot I. Stankovičiaus, nors perkėloje arkliai nekeičiami, tačiau karas tęsiasi ilgai ir jo pabaigos nesimato, tad, natūralu, kad vyriausybėje subrendo pokyčiai.

Jis sutiko, kad D. Kuleba tikrai daug nusipelnė Ukrainai.

„Bet jeigu žiūri į kūną kalbą, V. Zelenskis, A. Jermakas ir iš kitos pusės – D. Kuleba, kaip jie žiūri vieni į kitus, matosi, kad ten aiškiai yra įtampa. Gali būti, kad politinės grupuotės viduje vyksta kova“, – vertino Žinių radijo pašnekovas.

Jo nuomone, panašu, kad dabar vyksta sau lojalių pareigūnų būrimas aplink save, kad taip prezidentas „išgryniną aplinką“. A. Jermaką jis vadino ideologiniu D. Kulebos konkurentu, kuris veikė apeidamas D. Kulebą. Esą jei A. Jermakas pasiglemš ministrų kabinetą ir pats ims vadovauti, I. Stankovičiaus teigimu, matysime, kad formuojasi savotiškas režimas tačiau, pabrėžė Žinių radijo pašnekovas, tokį galima pateisinti karo metu, jei tai duos naudą Ukrainai.

Ignas Stankovičius

„Ar duos naudą, dabar negaliu pasakyti, reikės pažiūrėti, kokie žmonės ateis. Jei ateis tokie, kurie sako „džiaugiuosi stengdamasis“, tai nieko gero nebus, vis tiek turi būti valdžioj žmonės, kurie mato situaciją įvairiais kampais ir tik diskusija gali išgryninti teisingiausią“, – pridūrė jis.

Anot eksperto, vienvaldiški sprendimai reikalingi esant sudėtingai padėčiai, tas jis neatmetė, kad šiais pokyčiais rengiamasi kokiai nors didesnei turbulencijai.

Tai būtų klaida

Buvęs krašto apsaugos ministras laidoje svarstė, kad D. Kulebai reiškiami priekaištai, pavyzdžiui, dėl pasisakymų apie V. Putino vizitą Mongolijoje, greičiausiai su pokyčiais nėra susiję. Jo teigimu, kalbama, kad tie pokyčiai gali paliesti ir pusę vyriausybės, o karas, matyt, vyks ir kitais metais.

„Bet matyt, tie procesai, kurie gali vykti gal ir su partnerių pagalba, ir kalbos apie kažkokias galimas derybas... Aš neatmesčiau to, nes Ukraina iš tikrųjų rimtai ruošiasi metų gale įvyksiančiam taip vadinamos taikos konferencijos antrajam raundui“, – kalbėjo konservatorius.

I. Stankovičius teigė, kad Ukrainos prezidento komanda turi būti aiškiai provakarietiška, todėl sunku paaiškinti, kodėl buvo pašalintas D. Kuleba.

„Galbūt bus pristatyta komanda, kuri demonstruos ypatingą savarankiškumą (..) Galbūt tai bus komanda, kuri bus pabrėžtinai kaip savarankiškos Ukrainos, kuri vykdo savo savarankišką politiką, nepriklausomą. Ir manau, kad jeigu taip bus, tai bus klaida. Mano nuomone, reikėtų stiprią provakarietišką komandą vežtis“, – apie artėjantį V. Zelenskio vizitą į JAV svarstė jis.

Dmytro Kuleba

Anot A. Anušausko, ruduo bus kupinas iššūkių, o D. Kulebos pakeitimas JAV, jo nuomone, turėtų būti pasitiktas neutraliai, nes demokratinėse valstybėse nepakeičiamų politikų ir ministrų tikrai nėra.

„Aš manau, kad nei Ukrainai teikiamai politinei, karinei paramai, nei kitiems santykiams šie pokyčiai esminės įtakos neturės“, – sakė jis.

Vertindamas, ar atleidimai gali būti susiję su karo eiga, nenuilstančiomis Rusijos atakomis, I. Stankovičius sakė, kad jei tai būtų susiję su atakomis, atsakomybės būtų pirmiausiai prašoma iš kariškių, atsakingų už oro gynybą.

Jis svarstė, kad atpirkimo ožių ieškojimas dėl to galbūt ir įvyko, nes Ukrainoje buvo atleistas ne vienas generolas.

„Bet aš nemanau, kad dėl tų apšaudymų būtų galima apkaltinti tuos žmones, kuriuos dabar keičia“, – sakė jis.

Istoriniai klausimai dabar ne patys svarbiausi

Pastaruoju metu daug kalbama apie istorinius Ukrainos ir Lenkijos ginčus dėl Voluinės žudynių aukų ekshumacijos. Ar D. Kulebos pareiškimai šia tema galėjo lemti jo pasitraukimą tam, kad būtų sumažinta įtampa tarp Kyjivo ir Varšuvos?

A. Anušausko, teigimu, kartais politikai padaro neatsargių pareiškimų, kurie iššaukia bangavimą šalių santykiuose.

„Bet aš vis dėlto matau, kad Lenkija ir Ukraina supranta, jog jų tarpusavio partnerystė yra strateginės svarbos. Nes abi jos turi tą patį potencialų agresorių akiratyje. Nemanyčiau, kad seni istoriniai įvykiai gali sutrukdyti karinei, politiniai šalių partnerystei“, – teigė jis.

I.Stankovičius sutiko su A. Anušausku, sakydamas, kad nemano, jog toks pareiškimas dabartiniame karo kontekste turės didelės reikšmės.

Arvydas Anušauskas

„Kada yra bendras pavojaus laukas, abi šalys – viena tiesiogiai, kita – beveik tiesiogiai – jaučia tą grėsmę ir tas įtampas, tai manau, šis susipriešinimas yra nedidelės reikšmės. Ir ką pasako vienas ar kitas politikas, sakyčiau, yra jų vidinei auditorijai“, – kalbėjo Žinių radijo pašnekovas.

Prieš kelias dienas žiniasklaidoje nuaidėjo pranešimas, kad Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas gali būti negyvas – tokią mintį išsakė Ukrainos atstovas.

Anot A. Anušausko, taip buvo išsakytas lūkestis, kad tai kažkada galėtų atsitikti.

„Bet sakyčiau, kad tokie pranešimai jungtinių Tautų tribūnose daromi iš Ukrainos pusės, ir iš Rusijos pusės, atspindi, sakyčiau, ir ten vykstantį informacinį karą“ – sakė buvęs ministras, pabrėžęs, kad tokios patvirtintos informacijos kol kas nėra.