Į posėdį antradienį Seimas neturėjo rinktis, buvo sukviestas neeilini posėdis, kurio epicentre buvo konservatoriai. Net ir patys konservatoriai sakė, kad jų vedliui G. Landsbergiui teks paaiškinti, kodėl jo šeima Rusijos invazijos į Ukrainą laikotarpiu nusipirko vilą Graikijoje.

„Neįmanoma įsivaizduoti, kad sulauksi kadencijos pabaigos išvengęs atsakymų“, – antradienį kalbėjo konservatorius Jurgis Razma.

Ar pirkti vilą Graikijoje nepaskatino tuomet G. Landsbergiui kaip užsienio reikalų ministrui prieinama nevieša informacija, kad rusai jau nusprendė pradėti karą Europoje.

„Kai viena ausimi jau kai kurie pareigūnai galėjo girdėti, kad tam tikros grėsmės yra, tuo pačiu metu yra priimamas sprendimas, kad reikia įsigyti didelį nekilnojamąjį turtą užsienyje“, – svarstė opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Lukas Savickas.

„Paprašo atostogų ir jeigu aš galiu jas suteikti, suteikiu. Matyt, kad jis nėra vienintelis ministras, kuris šiuo metu atostogauja“, – antradienį sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

„Lietuvos rytas“ paskelbė, kad G. Landsbergio žmona Austėja Landsbergienė avansą už vilą – 250 tūkst. eurų sumokėjo tą patį mėnesį, kai rusai įsiveržė į Ukrainą.

Tuomet pats G. Landsbergis kalbėjo, jog kritus Ukrainai rusų taikinys jau būtų Baltijos šalys.

„Kas bus kitas taikinys? Ir mes turime nepamiršti, kad esame labai labai arti to“, – 2023 metų lapkritį kalbėjo G. Landsbergis.

„Klausimai, kurie yra aktualūs šiuo atveju, ar politikas įsigijo turtą iš tų lėšų, kurias turėjo, ar tos lėšos buvo deklaruotos ir ar dėl jų kilmės yra klausimų, ar nėra“, – klausimus G. Landsbergiui vardijo Vyriausybės vadovė I. Šimonytė.

Apie Landsbergių deklaruotą turtą užsienyje opozicija bandė klausti ir kol žiniasklaida nebuvo paskelbusi detalių, kada ir kas pirkta.

„Tie klausimai mums kyla nuolat, iš tų klausimų yra išsityčiojama“, – antradienį Seime sakė opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė Aušrinė Norkienė.

Šių metų balandį LVŽS atstovas Aurelijus Veryga Seime vykusios Vyriausybės valandos metu klausė G. Landsbergio, kurioje valstybėje jis įsigijo nekilnojamojo turto.

Atsakymą į šį klausimą G. Landsbergis pradėjo nuo žodžių „laukiau jus padoriu žmogumi“.

„Ir norėčiau labai turėti galimybę ir toliau taip apie jus galvoti. Bet tai priklausys nuo jūsų pastangų“, – tada sakė G. Landsbergis.

LVŽS atstovė A. Norkienė dabar kalbėjo, jog girdėtas jo atsakymas buvo pilnas „arogancijos ir pasityčiojimo“.

„Galbūt dabar jau arogancijos lygis šiek tiek pažemės“, – svarstė ji.

Anot politikų, nėra jokio kriminalo, jeigu turtinga, vieno iš šalies lyderio šeima karo akivaizdoje perka vilą toli nuo Rusijos. Tik G. Landsbergio slapukavimas, esą, dar vienas kartas, kai kitiems aukštus skaidrumo reikalavimus keliantys konservatoriai patys klumpa lygioje vietoje.

„Per dvejus su puse metų net ir klausinėjamas žmogus neranda galimybės pasakyti – taip, mano šeima, žmona įsigijo nekilnojamąjį turtą Graikijoje. Viskas, užtektų 5 žodžių ir nebūtų jokios sensacijos“, – kalbėjo valdančiojo Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: