Jis sutiko: kadangi tyrimą atliko politikai, jo išvados gali būti suprantamos kaip politinės. Tačiau dėmesį pašnekovas atkreipė į ne ką kitą, bet būtent šalies vadovo pareiškimus.

„Prezidentas sako – čia ir graudu, ir liūdna. Tada bandai suprasti, kodėl prezidentui graudu ir liūdna. Ir jis konstatuoja, kad ką tik įvyko (prezidento aut. p.) rinkimai. Ir kadangi daug žmonių Seimu nepasitiki, o prezidentą daug žmonių išrinko, tai todėl tos išvados yra niekinės.

Jeigu mes tokią logiką taikytume, tai Petras Gražulis ar Remigijus Žemaitaitis galėtų sakyti – mane Gargžduose ar Šilutėje, Šilalėje išrinko, tai kas čia dabar tas Konstitucinis Teismas (KT), kad man kažką aiškintų. Tad girdint šiuos argumentus yra šiek tiek keista“, – įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi tinklaraštininkas S. Malinauskas.

Jis teigė, jog panašu, kad ir Seimo priimtos išvados niekur nenuves.

„Konstatuota tose išvadose, kad prezidentui yra neatsakytų klausimų, jis nepanoro ateiti į komisiją. Tačiau jokių tolimesnių žingsnių nesiims nei dėl prezidento, nei dėl VSD vadovo, ar kitų institucijų. <...> Kaip suprantu, nežadama imtis. Todėl tai tikrai yra panašiau į politinę kovą ir visų pusių šiek tiek rodomą teisinį nihilizmą“, – savo poziciją dėstė pašnekovas S. Malinauskas.

Jūs rimtai? Skirmantas Malinauskas

Žinių radijo laidos „Aktualusis interviu“ pašnekovas S. Malinauskas kalbėjo, jog įmanoma kelti ir prezidento apkaltos klausimą.

„Žiūrint iš teisinės pusės atrodo, kad Lietuvoje mes turime didžiulį skandalą, jame visi aukščiausi šalies vadovai, tokių jautrių institucijų kaip VSD, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovai. Aišku, konstatuoti gana baisūs dalykai.

Bet kai supranti turinį jo, aišku, tai šiek tiek kelia šypseną. Nes jeigu paklaustume 10 žmonių gatvėje, ar jie supranta apie ką čia kalbama, ką prezidentas pažeidė, tai net ir tie patys rinkimai parodė, kad žmonėms visiškai neaktualu.

Manau, kad tai visiškai išblės. Po Seimo rinkimų susiformuos nauja dauguma, visi į tai žiūrės kaip į politinį procesą. Galima prisiminti, kad dabartinė premjerė Ingrida Šimonytė buvo tiriama dėl bankų krizės valdymo“, – priminė jis.

S. Malinauskas tikino, jog jam labiausiai gaila to, kad Seimas ir prezidentas neranda jėgų laikytis įstatymų ir solidumo.

„Nes dabar prezidentas iš vienos pusės yra kaltinamas vos ne priesaikos sulaužymu. Pavyzdžiui, kad neatėjo liudyti, prašė VSD tikrinti jo aplinką netiesiogiai.

O iš kitos pusės ir pats parlamentas atrodo gana keistai, nes dalis klausimų yra neatsakyta. O pats Seimas Etikos ir procedūrų komisijos asmenyje pripažįsta, kad buvo nesilaikyta tam tikrų taisyklių. Žmonės iš šono žiūri ir visiems atrodo, kad bardakas vyksta, nesupranta apie ką čia kalbama“, – savo nuomonę Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ dėstė S. Malinauskas.

Jis taip pat priminė, jog ne tik G. Nausėda, bet ir VSD vadovas D. Jauniškis yra pasakę, kad komisijos išvadoms nepritaria. Visgi, pasak S. Malinausko, situacija nurims.

„Aišku, kad čia yra aklavietė. Ir prezidentas neinicijuos nepasitikėjimo šalies institucijų vadovais. Bet yra kitas klausimas tokioje jautrioje geopolitinėje situacijoje. Kalbame apie informacines atakas, informaciniai kariai – mums reikia labai jautriai žiūrėti į mūsų saugumo klausimus. Ir štai Seimas konstatuoja, kad yra nepasitikėjimo klausimai VSD vadovu.

Taigi, atsiribojus nuo konkrečios situacijos vakarietiškai valstybei tai būtų didžiulis skandalas ir didžiulė problema. Bet manau, kad čia viskas pasibaigs labai ramiai. Nes visi supranta, kad yra daug ir politinės kovos, asmeniškumų“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ kalbėjo apžvalgininkas S. Malinauskas.