Prezidentas pabrėžė, kad sveikinti kasdien ryžtingai ir beatodairiškai ginančią savo laisvą ateitį Ukrainą Nepriklausomybės dienos proga jam yra didelė garbė, pranešė Prezidentūra.

„Lietuvos ir Ukrainos tautas jungia šimtmečius siekianti bendra istorija. Puikiai žinome, ką reiškia kova už laisvę ir nepriklausomybę. Šiandien Ukraina – demokratinės Europos bastionas. Jūs ginate ne tik savo tėvynę, bet ir visos Europos laisvę bei saugumą. Niekada neužmiršime ukrainiečių tautos didvyriškumo“, – rašoma Prezidento sveikinime.

Pasak šalies vadovo, Lietuvos žmonės tvirtai palaiko Ukrainą ir tiki jos pergale, Lietuva visada bus patikima Ukrainos sąjungininkė, nuosekliai teikianti karinę, finansinę ir humanitarinę paramą.

„Mūsų parama Ukrainos nepriklausomybei, suverenitetui ir teritoriniam vientisumui su tarptautinės bendruomenės pripažįstamomis sienomis išlieka nepajudinama“, – teigia Prezidentas.

Šalies vadovas taip pat pasveikino prasidėjusias derybas dėl Ukrainos narystės Europos Sąjungoje, pabrėždamas, kad tai yra didžiulis šalies pasiekimas ir Lietuva didžiuojasi galėdama dalytis savo patirtimi ir padėti Ukrainai jos europiniame kelyje.

Lietuvos vadovas Ukrainos prezidentui ir visiems šalies žmonėms palinkėjo neišsenkančios stiprybės ir ištvermės.

ELTA primena, kad Nepriklausomybės diena – kasmetinė Ukrainos šventė, švenčiama rugpjūčio 24 dieną, 1991 metų Ukrainos nepriklausomybės paskelbimo akto priėmimo proga.

Šiuo dokumentu, priimtu Ukrainos SSR Aukščiausiosios Rados neeilinėje sesijoje, buvo paskelbtas nepriklausomos Ukrainos valstybės sukūrimas.

Šis aktas nebuvo pirmasis bandymas įteisinti Ukrainos nepriklausomybę: įvairiais audringo 20 amžiaus laikotarpiais įvairūs Ukrainos regionai skelbė apie savivaldžių valstybių sukūrimą. Trys iš jų tai padarė 1918 metais. Tų pačių metų sausio 22 dieną Ukrainos centrinė Rada paskelbė Ukrainos Liaudies Respublikos nepriklausomybę.

Šiuo metu Ukraina kovoja su Rusijos invazija ir gina savo laisvę bei nepriklausomybę.

Volodymyras Zelenskis, Ingrida Šimonytė

Šimonytė Kyjive dalyvaus Nepriklausomybės dienai skirtose iškilmėse

Nuo penktadienio Kyjive viešinti premjerė Ingrida Šimonytė šeštadienį dalyvaus Ukrainos nepriklausomybės dienos iškilmėse.

Numatoma, kad šia ypatinga proga Ukrainoje besilankanti ministrė pirmininkė 33-iosioms Nepriklausomybės dienos metinėms paminėti skirtuose renginiuose pasveikins valstybę ir visus ukrainiečius.

Vizito metu premjerė taip pat susitiks su aukščiausiais Ukrainos vadovais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją