Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderė Vilija Blinkevičiūtė pirmadienio rytą derino, su kuo sėdės lėktuve į Briuselį.

„Dirbsim, bendradarbiausim, skraidysim kartu“, – sakė ji, spausdama ranką Pauliui Saudargui iš valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) sąjungos, jis taip pat iškovojo vietą EP.

Ir apie darbą EP V. Blinkevičiūtė kalba ne tariamuoju, o būsimuoju laiku. Bet ar Briuselyje ji liks ir savo socdemus į Seimą vesti paliks kažkam kitam, oficialų atsakymą ji dar pasilaiko.

„Taip, aš esu padariusi sprendimus, kuriuos paskelbsiu birželio 15 dieną“, – žadėjo LSDP vadovė.

Yra ir antras išrinktasis, kuris dar palaiko intrigą dėl darbo EP – opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas, eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

„Partija priims atitinkamus sprendimus“, – sakė jis. Šis politikas irgi neatsako, ar mes Briuselį dėl valdžios Lietuvoje.

„Vėliau jau mes esame atviri diskutuoti apie viską, įvairius scenarijus. Kaip ir sakiau, neatrodo, kad bus lengva“, – kalbėjo V. Sinkevičius.

Jis žada atsakyti mėnesiu vėliau nei V. Blinkevičiūtė – liepos viduryje, taip sakė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovas Saulius Skvernelis.

Abejonių buvo pasėjęs ir Petras Gražulis, bet pirmadienį jau sakė, kad galbūt buvo ne taip suprastas, į Briuselį jis važiuos. Tik neaišku, kaip jam seksis kalbėti angliškai, nes buitiškai, kaip pats sakė, susikalba, bet teisine kalbėti bus sudėtinga.

„Bet per penkerius metus, manau, kad ir teisine kalba laisvai kalbėsiu“, – žadėjo P. Gražulis.

Nors iš bendro raudonai nusidažiusio Lietuvos vaizdo, atrodytų, kad rinkimus į EP laimėjo socdemai, konservatorius į pirmą vietą ištraukė didmiesčiai: Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Panevėžys.

„Ir turime tai, ką turime. Čia nenorime turbūt labai girtis, nes po to visi sako, kad konservatoriai labai arogantiški“, – pirmadienio rytą sakė į EP perrinktas konservatorius Andrius Kubilius.

Jis, Rasa Juknevičienė EP dirbti lieka. O trečias, naujas EP narys – jau minėtas P. Saudargas.

Konservatoriai EP gavo tris mandatus, LSDP – du, visi kiti – po vieną. Liberalų sąjūdis pateko paskutiniai, o jų sąrašo vedlį rinkėjai nureitingavo į apačią ir iškėlė antrąjį numerį. Tad Eugenijus Gentvilas Lietuvoje lieka, o darbą tęs Petras Auštrevičius.

„Mes stengėmės rinkėjui paaiškinti, įtikinti, nesipuošėm gaidžio plunksnomis, nelakstėme“ – pirmadienio naktį LRT televizijai sakė P. Auštrevičius.

Jis pabrėžia, kad šis komentaras buvo ne apie Laisvės partijos narius.

„Mano žodžiai nėra skirti nei vienai politinei partijai, nematau konkurencijos su Laisvės partija. Jie turi savo rinkėją, mes – savo“, – kalbėjo jis.

ELTA diskusija. Kaip atrodys Europa ateinančius 5 metus?

Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius nepraleido šios progos feisbuke ir pasiūlė jam pasipuošti savomis „gaidžio plunksnomis“, sakė, kad paskolintų.

Liberalų sąjūdžio vadovė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen šeštadienį Vilniuje rengtose LGBT eitynėse irgi nedalyvavo.

„Nedalyvavau, nes turėjau iš labai anksti suplanavusi kitas veiklas, taip pat rinkimines veiklas. Matome, kad eitynės iš dalies irgi tapo rinkiminiu renginiu“, – svarstė V. Čmilytė–Nielsen.

Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas pabrėžė, kad kuo gausiau dalyvauji eitynėse, tuo, matyt, geresni ir rinkimų rezultatai.

Laisvės partija Liberalus aplenkė ir parodė ketvirtą geriausią rezultatą. Į Briuselį keliaus Dainius Žalimas.

„Darome išvadą, kad Laisvės partija yra pagrindinė liberali partija Lietuvoje“, – teigė Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė.

Liberalų sąjūdžio pirmininkė teigė, jog būna, kad legionieriai kartais atneša sėkmę.

„Bet mes nuėjome kitu keliu“, – apie partijai kol kas nepriklausantį D. Žalimą kalbėjo V. Čmilytė–Nielsen.

O perrinktas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) vadovas Waldemaras Tomaszewskis žada gerinti santykius su Baltarusija.

„Tai yra mums labai artima valstybė. Mes per amžius sudarėme bendrą valstybę“, – kalbėjo jis.

EP rinkimai sudomino mažiau nei trečdalį rinkėjų. Tai yra blogiausias rezultatas nuo 2009 metų. Tada buvo pirmas kartas, kai EP rinkimai nesutapo su prezidento rinkimais. 2009 metais rinkimų aktyvumas siekė 21 procentą, šį kartą perkopė 28 procentus.

„Nors čia kitos partijos pavirkauja, kad jų rinkėjai nebuvo kažkokie aktyvūs. O mūsų rinkėjai yra ypatingi. Ir čia tą verta labai aiškiai įvardinti“, – teigė A. Kubilius.

Konservatoriai teigia, kad bandė suderėti, kad Lietuva galėtų balsuoti su prezidento rinkimais, bet nepavyko.

„2 politinėms jėgoms labai naudinga yra tokie rinkimai, kada ateina mažai rinkėjų: Tėvynės sąjungai ir LLRA–KŠS. Aš abejoju, kad Lenkų rinkimų akcija daug įtakos tam turėjo. Bet Tėvynės sąjunga tam įtakos galėjo turėti“, – savo poziciją dėstė V. Sinkevičius.

O Darbo partijai vėl nepasisekė – nebėra Viktoro Uspaskicho, nėra ir vietos Briuselyje. Darbo partija aplenkė tik du sąrašus iš 15 dalyvavusių rinkimuose.

Darbo partijos vadovas Andrius Mazuronis sako, kad trečiadienį vyks partijos tarybos posėdis, ten bus svarstomos atsakomybės. Paklaustas, ar jis gali trauktis iš partijos pirmininko posto, jis teigė, jog „visko gali būti“.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: