„Delfi“ trumpai: kaip prasidėjo „Foxpay“ istorija

  • Primename, kad ši istorija prasidėjo dar gegužės mėnesį, kai su ministrės sutuoktiniu susijusios įmonės pirkimas sukėlė klausimų;

  • „Delfi“ jau skelbė, kad Lietuvos bankas vykdo finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ patikrinimą. Taip pat, kaip „Delfi“ paskelbė, įmonės atžvilgiu yra pradėta Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatyme numatyta vertinimo procedūra;

  • Delfi jau anksčiau rašė, kad finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ vienas laimėtas pirkimas kai kam sukėlė klausimų dėl taikomų paslaugų įkainių. Delfi sulaukė ekspertų nuogąstavimų, kodėl taip stipriai skiriasi įmonės viešai deklaruojamas įkainis nuo to, ką ji gauna iš valstybinės institucijos;

  • Vyriausybinė sandorių komisija neleido „Foxpay“ savininkei Ievai Trinkūnaitei įsigyti įmonę „LITLAB“, kurios vienintelis akcininkas yra ministrės Monikos Navickienės vyras Mindaugas Navickas;

  • Primename, kad „Foxpay“ direktorius Saulius Galatiltis komentavo, kad bendrovė atmeta viešumoje sklaidančias abejones dėl savo finansinės veiklos. Taip pat anot jo, įmonė visais klausimais bendradarbiauja su institucijomis bei teikia visą būtiną informaciją;

  • Savo ruožtu generalinė prokurorė Nida Grunskienė pavedė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) atlikti faktinių aplinkybių patikslinimą dėl viešojoje erdvėje kilusių klausimų apie įmonės veiklą;

  • Premjerė Ingrida Šimonytė tenkino Monikos Navickienės atsistatydinimo dekretą.

Nausėda: Šimonytė atleis Navickienę

Ketvirtadienio rytą prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad premjerė Ingrida Šimonytė atleis socialinės apsaugos ir darbo ministrę Moniką Navickienę iš pareigų.

„Premjerė netrukus pateiks teikimą atleisti M. Navickienę iš ministrės pareigų. Šį teikimą aš nedelsdamas pasirašysiu“, – sakė jis.

Navickienė: padariau žmogišką klaidą

„Matote mane gana sudėtingame gyvenimo etape, emociškai taip pat. nors esu įsitikinusi, kad nepažeidžiau viešo intereso, pripažįstu – padariau žmogišką klaidą. Spontaniškas sprendimas prisijungti prie kelionės, kuri buvo pasiūlyta mano vaikams, tuo metu man atrodė, kad tai yra rizikos nekeliantis privatus reikalas, nesusijęs su mano einamomis pareigomis.

Juolab, tuo metu neturėjau jokios informacijos nei iš žiniasklaidos, nei iš institucijų, kurios keltų kažkokių reputacinių abejonių. Esu tikra, kad nepadariau žalos valstybei, nesukūriau interesų konflikto. Tačiau matydama visas aplinkybes jau šiandien pripažįstu, kad tai buvo žmogiška klaida, kurios niekada nekartočiau“, – kalbėjo ministrė.

M. Navickienė ketvirtadienio rytą sakė, kad trečiadienio vakarą priėmė ypatingai sunkų, bet teisingą sprendimą pasitraukti iš užimamų pareigų.

„Visų pirma todėl, kad pastarieji įvykiai kuria milžinišką emocinį krūvį mano artimiesiems, dukroms, mamai ir žmonėms, su kuriais pastaruosius ketverius metus dirbau.

Antra, tai kas šiandien teisėtai įdomu politinei bendruomenei, žiniasklaidai ir plačiai visuomenei, tai, kiek energijos turiu skirti aplinkybių, kurių negalėjau kontroliuoti aiškinimui, atima bet kokią galimybę produktyviai veikti mano kuruojamose Socialinės apsaugos ir Švietimo, mokslo ir sporto srityse.

Trečia, kolegoms, kuriuos myliu, gerbiu mano padėtis šiuo metu užkrauna politinę naštą. Kurias jie, kaip sunkiai ir garbingai dirbę ilgą laiką tikrai nenusipelnė“, – aiškino M. Navickienė.

Po to politikė dėkojo premjerei, Vyriausybės ir Seimo kolegoms, konservatorių frakcijos nariams ir partijai. Taip pat institucijoms, nevyriausybinėms organizacijoms, kolegoms ministerijoje.

„Nepakeičiamų žmonių nėra, netrukus jau nebūsiu ministre, bet būsiu aktyvia partijos bendruomenės nare“, – sakė ji.

M. Navickienė teigė, jog norėtų ir toliau likti TS-LKD partijos nare.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės spaudos konferencija

Premjerė ketinimui pritarė

M. Navickienė teigė, jog sprendimą priėmė įvertinusi visas aplinkybes, ne tik naujausias apie kelionę su skandalingu verslininku, apie tai informacija pasirodė trečiadienio vakarą.

„Vakar vakare turbūt buvo tas kritinis momentas, kai nusprendžiau, kad yra labai sunku kontroliuoti tiek daug aspektų ir temų, kuriose turiu mažai ką sau žinoma. Bet turiu atsakinėti į klausimus apie kuriuos turiu mažai žinojimo.

Priėmiau tą sprendimą vakar vakare, turbūt labiausiai dėl emociškai susikaupusio tono, artimųjų. Pasikalbėjau su premjere vakar vakare telefonu taip pat. Toks ir buvo mano sprendimas. <...> Aš pasakiau, kad ketinčiau trauktis ir premjerė tam pritarė“, – spaudos konferencijoje sakė M. Navickienė.

Ji sakė nežinanti, ar premjerė jos atsistatydinimo pareiškimą patvirtins.

„Bet labai tikiuosi, kad patvirtins“, – kalbėjo M. Navickienė.

Ministrė teigė, jog negali pasakyti, kas mokėjo už jos ir vaikų nakvynę Dubajuje. Pasak jos, šią informaciją turi jos sutuoktinis, jis šiuo metu išvykęs, todėl nepasiekiamas. Ji teigė, jog jos sutuoktinis yra išvykęs į ilgą kelionę motociklu. Todėl skambinti jam bijo, galbūt jis vairuoja.

Ministrė M. Navickienė taip pat kalbėjo, jog nežinojo, kad Vilhelmas Germanas buvo teistas.

M. Navickienė taip pat teigė, jog jos sutuoktinis pasitraukė iš „Foxpay“ valdybos, yra nusprendęs atsisakyti mažojo akcininko statuso įmonėje „iSun“, parduoti 3 procentus akcijų.

Skubiai surengtas Šimonytės ir Nausėdos susitikimas

Trečiadienio vakarą M. Navickienei paskelbus, kad ji premjerei I. Šimonytei įteikė atsistatydinimo pareiškimą, ketvirtadienio ryte Vyriausybės vadovė susitiks su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda. Susitikimas prezidentūroje numatytas 9.15 val., o įrašas apie jį prezidento darbotvarkėje atsirado vėlų trečiadienio vakarą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė M. Navickienė šiuo metu laikinai eina iš švietimo, mokslo ir sporto ministrės pareigas.

Paaiškėjo daugiau detalių

Naujienų portalas 15min.lt pranešė, kad M. Navickienė pernai atostogų skrido privačiu lėktuvu į Dubajų, o jai kompaniją palaikė V. Germanas. Už kelionę ministrė nemokėjo, o susimokėjo tik už skrydį atgal į Lietuvą reguliariu reisu.

V. Germano ryšius Vyriausybė dabar vertina kaip riziką nacionaliniam saugumui. Teigiama, kad M. Navickienė į Dubajų privačiu lėktuvu skrido per savo atostogas verslininkės Ievos Trinkūnaitės šeimos kvietimu, o kartu skrido ir blogos reputacijos veikėjas V. Germanas.

Naujienų portalo 15min.lt žiniomis, jis yra I. Trinkūnaitės sugyventinis, o I. Trinkūnaitė yra tolima M. Navickienės giminaitė.

M. Navickienė ketvirtadienio rytą surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad apie bendras atostogas su I. Trinkūnaitės šeima premjerė žinojo, tačiau ne apie skrydį privačiu lėktuvu. Ji taip pat teigė, jog pasitikėjimą ja išreiškęs partijos prezidiumas trečiadienį šių aplinkybių taip pat nežinojo.

Vyriausybės komisija neleido „Foxpay“ savininkei įsigyti M. Navickienės vyro verslo

Anot portalo, ministrės vyras plėtoja verslą Vilniaus oro uoste, tad galimi pirkėjai yra griežtai vertinami. LRT pamini, kad šį kartą Komisija neskelbia nei įmonės pavadinimo, nei asmenų pavardžių, nei priežasčių, kodėl nepritarė sandoriui. Neskelbiama net išvada, nors paprastai apie sprendimus informuojama.

Portalas rašo, kad galimybė įsigyti „LITLAB“ I. Trinkūnaitei užkirsta dėl jos ryšių su abejotinos reputacijos žmonėmis. Primename, kad „Foxpay“ direktorius Saulius Galatiltis šiandien sakė, kad bendrovė atmeta viešumoje sklaidančias abejones dėl savo finansinės veiklos. Taip pat anot jo, įmonė visais klausimais bendradarbiauja su institucijomis bei teikia visą būtiną informaciją.

„Kategoriškai atmetame insinuacijas dėl „Foxpay“ veiklos ir užtikriname, kad mes griežtai vadovaujamės visais Lietuvos ir Europos Sąjungos įstatymais bei aukščiausiais etikos ir finansų industrijos standartais“, – teigia S. Galatiltis.

„Jausdami atsakomybę, kad kontroliuojančios institucijos galėtų dirbti efektyviai ir nešališkai, konkrečius specifinius klausimus viešai ir išsamiai komentuosime institucijoms baigus savo darbą. Atsakomybės jausmo tikimės ir iš šiuo metu gausiai raštu ar žodžiu pasisakančių viešojoje erdvėje. Neatsakingi ir šališki pasisakymai daro žalą ne tik konkrečiai bendrovei ir jos darbuotojams, bet nemaža dalimi ir viso finansų sektoriaus tvarumui“, – komentuoja jis.

Foxpay

Lietuvos bankas vykdo finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ patikrinimą.

Taip pat, kaip „Delfi“ paskelbė, įmonės atžvilgiu yra pradėta Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatyme numatyta vertinimo procedūra. Savo ruožtu generalinė prokurorė Nida Grunskienė pavedė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) atlikti faktinių aplinkybių patikslinimą dėl viešojoje erdvėje kilusių klausimų apie įmonės veiklą.

Dar daugiau klausimų dėl įmonės kilo po to, kai 15min.lt paskelbė, jog į skandalą „Foxpay“ yra susijusi su kita įmonių grupe „iSun“. Jos steigėja, valdybos pirmininkė yra vienintelė „Foxpay“ savininkė Ieva Trinkūnaitė. Tačiau „iSun“ veikloje anksčiau aktyviai dalyvavo ir I. Trinkūnaitės sugyventinis – už finansinius nusikaltimus kalėjęs Vilhelmas Germanas. Kaip rašoma portalo publikacijoje, M. Navickienės sutuoktinis, buvęs „Foxpay“ valdybos narys Mindaugas Navickas kartu su V. Germanu priiminėjo „iSun“ grupės kertinius darbuotojus, padalinių vadovus. Anksčiau M. Navickas yra vadovavęs ir kitoms su I. Trinkūnaite ir V. Germanu susijusioms įmonėms.

M. Navickas „Foxpay“ valdyboje dirbo nuo 2022 m. Taip pat jis nuo 2023 m. pabaigos iki 2024 m. pradžios buvo šios įmonės direktoriumi. Visgi, Lietuvos bankui pradėjus tyrimus, M. Navickas pasitraukė iš „Foxpay“ valdybos.

Už finansinius nusikaltimus kalėjęs „Foxpay“ savininkės I. Trinkūnaitės sugyventinis V. Germanas dirbo ministrės Monikos Navickienės vyro Mindaugo Navicko įmonėje „LITLAB“, skelbia naujienų portalas 15min.lt.

Portalo duomenimis, V. Germanas dirbo „LITLAB“ praėjusiais metais, kiek ilgiau nei mėnesį – nuo kovo 1 dienos iki balandžio 17 dienos. Skelbiama, jog tai buvo vienintelis oficialus V. Germano pajamų šaltinis per pastaruosius du metus. I. Trinkūnaitė ketino įsigyti įmonę, kurios vienintelis akcininkas – ministrės M. Navickienės sutuoktinis.

Tačiau, kaip praneša Vyriausybės komunikacijos departamentas, svarstant planuojamą sandorį Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijoje, šių ketinimų atsisakyta.

„Pažymime, kad šių metų pradžioje Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija vertino investuotoją, ketinusį įsigyti „LITLAB“ ir nustatė neatitiktį, tačiau tolesnė procedūra buvo nutraukta dėl aplinkybių nurodytų Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymo 12 straipsnio 19 dalyje“, – Eltai nurodė Vyriausybės atstovai. „Pažymime, kad Mindaugas Navickas nebuvo tyrimo objektas, o buvo vertinamas pirkėjas – investuotojas (akcininkas), norintis įsigyti kitą įmonę“, – akcentuojama atsakyme.

Visgi, nepaisant pasikeitusių I. Trinkūnaitės planų, vyriausybinė komisija nutarė savo iniciatyva atlikti „Foxpay“ įvertinimą. „Šio vertinimo rezultate buvo nustatytas investuotojo neatitiktis Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymui. Komisijos išvadas dėl neatitikties patvirtinantis LRV nutarimas perduotos Lietuvos bankui“, – teigia Vyriausybės komunikacijos departamentas, nurodant, jog plačiau komentuoti situacijos aplinkybių dėl informacijos slaptumo negali.

Apie tai, jog vyriausybinė sandorių komisija neleido „Foxpay“ savininkei I. Trinkūnaitei įsigyti įmonės „LITLAB“, kurios vienintelis akcininkas yra M. Navickas, trečiadienį pirmasis pranešė portalas lrt.lt remdamasis LRT radijo šaltiniais.

„Foxpay“ atsidūrė Lietuvos banko akiratyje

Anksčiau „Delfi“ jau skelbė, kad Finansinių technologijų įmonė „Foxpay“ atsidūrė Lietuvos banko akiratyje. Šis prieš kurį laiką yra pradėjęs įmonės patikrinimą. Kas konkrečiai užkliuvo Lietuvos bankui, įmonės akcininkė Ieva Trinkūnaitė nekomentavo. Ji sakė, kad tai konfidencialu.

Lietuvos banko atstovė Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė Delfi patvirtino, kad atliekamas įmonės patikrinimas.

„Lietuvos bankas jau kurį laiką atlieka elektroninių pinigų įstaigos UAB „Foxpay“ patikrinimą, kad įvertintų, ar įstaigos akcininkai ir galutiniai naudos gavėjai atitinka teisės aktuose nustatytus reikalavimus, ar įstaiga tinkamai vykdo Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevenciją reglamentuojančių ir kitų jai taikytinų teisės aktų reikalavimus.

Kaip įprasta, detalesnė informacija apie Lietuvos banko atliekamų patikrinimų rezultatus skelbiama tik po to, kai patikrinimo rezultatai yra įvertinami ir dėl jų yra priimti sprendimai“, – Delfi teigė V. Šmaižytė-Kuliešienė.