Kaip vyksta procedūra?

IQ žurnalistas Briuselyje Evaldas Labanauskas Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, jog dabar kandidato į eurokomisarus A. Kubiliaus lauks pokalbis su EK pirmininke Ursula von der Leyen.

„Sakoma, kad jau kitą savaitę EK pirmininkė pateiks savo siūlomo kabineto sudėtį, bus aišku, kam kurie portfeliai paskirti. O tada vyks klausymai Europos Parlamente (EP), tam tikruose komitetuose. Galiausiai EP balsuos už visą komisiją“, – procedūrą Žinių radijo eteryje sakė žurnalistas E. Labanauskas.

Paklaustas, kiek ši procedūra užtruks, jis teigė, jog tai priklauso nuo to, kiek kandidatų bus atmesti.

„Prieš penkerius metus šiek tiek suvėlavo. Ir man atrodo, kad komisija dirbti pradėjo gruodžio pradžioje, kai turėjo pradėti dirbti lapkritį. Kiek žinau, tai yra sudaryta dienotvarkė ir irgi yra planuojama, kad komisija dirbti pradės lapkričio mėnesį“, – Žinių radijo eteryje sakė IQ žurnalistas Briuselyje E. Labanauskas.

Europos Parlamento narys, buvęs eurokomisaras Virginijus Sinkevičius Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ pasakojo, jog jau dabar EK pirmininkė spaudžia ES šalies keisti jų nominuotus kandidatus į moteris.

„Kadangi jų yra gerokai per mažai – nominuotos vos 8 moterys. <...> Vienintelė Bulgarija nominavo du, bet mes nežinome, kaip kitos šalys darė. Nepaisant premjerės komunikacijos, galima buvo neoficialiai išsiųsti EK pirmininkei kad ir 15 pavardžių, nereikėjo eiti jokių procedūrų.

Jeigu yra bandoma pasakyti, kad turimas labai geras ryšys su EK pirmininke, tai tikrai laisvai buvo galima paskambinti ir pasikalbėti apie tas pavardes“, – tikino V. Sinkevičius.

Jis kalbėjo, jog daugiau nei vienos pavardės išsiuntimas į Briuselį „stiprina derybinę galią dėl portfelio“.

„Nes dabar EK pirmininkė pasakė, kad tos šalys, kurios nominavo moteris, turės šansą gauti geresnius portfelius. <...> Matau tą tendenciją, kad šalys, kurios nominavo du kandidatus, ar moteris, jos pretenduos į geresnius portfelius. Bet tai, manau, vis tiek mažai sumažins EP norus, nes jis irgi akivaizdžiai pasisakė, kad moterų trūksta. Manau, kad klausymai kai kurių galimų EK narių labai nelengvi“, – prognozavo V. Sinkevičius.

Portfelis, kurio niekas nenori?

V. Sinkevičius laidoje teigė, jog Briuselyje negirdėjo didelio nepasitenkinimo dėl Lietuvos pasiūlytos kandidatūros į EK – A. Kubiliaus.

„Tai nėra kandidatūra, kuri kelia vienokias ar kitokias emocijas. <...> Tai yra realiai smulkmenos. Tai yra kandidatūra, kuri nelabai kelia kažkokių tai emocijų. Ir iš to sąrašo, kurį man teko matyti, kuris yra diskutuojamas, kurie galimai net nepraeis klausymų, tai ten tikrai nėra A. Kubiliaus. <...>

Aš manau, kad tai ir buvo matematika. Ir tą formulę už pasirinkimo A. Kubiliaus, kad tai yra saugus kandidatas, nes kiti kandidatai galbūt nebūtų taip lengvai praėję tų klausymų. Kaip galbūt jiems Lietuvoj pavyko tapti ministrais, tai nebūtinai reiškia, kad pavyktų tapti komisarais“, – įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi V. Sinkevičius.

Kalbai pasisukus apie galimus A. Kubiliaus portfelius, V. Sinkevičius ragino pripažinti faktą, kad derybinių galių Lietuvai praktiškai neturi.

„Aišku, jau tikėtis, kad mes jau kažką labai didelio gausim, kaip Lietuva, tai šansų yra mažiau. O antras dalykas, kaip sakiau, EK pirmininkė, tikrai labiau atsižvelgs į tų šalių norus, kurios nominavo moteris, kurios paklausė rekomendacijos. O ypatingai tų, kurios pakeitė kandidatūrą iš vyro į moters. Tai šiuo atveju apie gynybos portfelį kalbant, tai dėl jo, kiek man teko girdėti, nepareiškė noro gauti šitą portfelį nei vienas šalis narė“, – teigė V. Sinkevičius, kartu pridurdamas, jog tai yra „tuščias portfelis“.

Ursula von der Leyen

„Gynyba yra Prancūzijos deleguoto Komisijos nario atsakomybėje. Ir jeigu mes pasižiūrime į jo struktūrą, tai, sakyčiau, yra viena dešimtoji paties portfelio, nes šis portfelis yra smarkiai priklausomas nuo vidaus rinkos. Tai mes pirmiausia turime žiūrėti į galias. Tai vėlgi, jeigu mes jau grįžtame prie tos diskusijos, kiek šalys narės duoda tų galių Komisijai, tai gynybos srityje tos galios yra praktiškai nulinės.

Prasidėjęs Rusijos karas prieš prieš Ukrainą parodė, kad Komisija gali labai nedaug. Ir tam, ką gali, irgi reikia labai smarkiai šalių narių pritarimo. Tai aš, manau, daug kas pamatė, kad tiesiog resursų kažkokių tai nėra, diskusijos tarp šalių narių bus be galo sudėtingos, norint gauti daugiau galių, visada bus trintis tarp NATO ir Europos Sąjungos (ES)“, – kalbėjo V. Sinkevičius.

Toliau jis kalbėjo, jog jei pati EK pirmininkė U. von der Leyen portfeliui uždės „politinį svorį“, turinys bus platesnis.

„Bet kiekvienas portfelis yra tiek geras, kiek geras yra paties komisaro darbas“, – pabrėžė jis.

IQ žurnalistas Briuselyje E. Labanauskas Žinių radijo eteryje irgi sutiko, kad yra galimybė, jog būtent šis portfelis ir atiteks A. Kubiliui. Ir patvirtino, jog visa tai, ką apie portfelį sakė V. Sinkevičius yra tiesa.

„Diplomatai taip išsireiškė, kad tai bus portfelis tarsi IKEA, kurią pačiam reiks susirinkti, bet visada klausimas yra – iš ko tu jį susirinksi. <...> Čia yra užprogramuotas konfliktas tarp dabartinio kabineto, kuris atsakingas už industriją, pramonę. Mes turime tada Kają Kallas, kuri irgi kaip ir atsakinga už gynybą, ir mes turim dar valstybės, kurios visiškai nieko nieko atiduoti.

Ir dar mes turime tą visuomenės spaudimą, ypač rytų Europoje, Lietuvoje, kur mūsų milijonas pažadėtų sviedinių, kodėl Europos pramonė neatsigaus. Čia yra tokia karšta bulvė, kurios nelabai kas nori imti“, – situaciją komentavo Žinių radijo laidoje žurnalistas E. Labanauskas.