O opozicijoje veikianti Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) dar prieš Seimo rinkimus sulaukia raginimų iš visų pusių tartis dėl būsimos valdžios formavimo.

KU politologė teigė, jog Seimo rinkimai tikrai nebus nuobodūs.

„Prezidento rinkimuose mes turėjome tokius pavienius, atskirus kandidatus. O Europos Parlamento (EP) rinkimai jau parodė, kad mes tų sąrašų mes galime turėti žymiai daugiau. Nes kai kurie pasitreniravo, jeigu galima taip sakyti. Jie pamatę savo klaidas jau ateis sustiprėję rudenį į rinkimus.

Manau, kad intrigų bus daugiau. Matome, kad tos intrigos jau dabar bus prasidėjusios“, – kalbėjo politologė G. Burbulytė–Tsiskarishvili.

Visų kviečiami LSDP kol kas aiškiai nesako, su kuo norėtų dėlioti valdžią ateityje. Anot LNK vidurdienio žinių pašnekovės, rinkimuose visada gali nutikti netikėtumų.

„Matome, kas darosi aplinkinėse valstybėse. Matome dideles intrigas tiek Prancūzijoje, tiek Jungtinėje Karalystėje. Nemanau, kad mes čia galėtume kažkuo labai išsiskirti, tad tikrai didesnių ar mažesnių intrigų gali būti, įdomumų gali būti ir daugiau.

Vilija Blinkevičiūtė

Bet svarbu yra atkreipti dėmesį į tai, kad keletas politinių jėgų, kurios pagal dabartinius reitingus yra lyderės, jos yra pakankamai įtvirtinusios savo pozicijas: socialdemokratai ir konservatoriai.

O jeigu žiūrime į kitas politines jėgas, joms tai faktiškai yra išgyvenimo, išlikimo klausimas“, – LNK vidurdienio žiniose tikino politologė G. Burbulytė–Tsiskarishvili.

Pašnekovė kalbėjo, jog esant tikimybei, jog sąrašų, norinčių patekti į Seimą daugėjant, didės ir konkurencija. Tad dabar reitinguose matomi rezultatai gali realybėje neatsikartoti.

„Dėl to natūralu, kad atsiranda bandymų šlietis prie lyderių. Arba galvoti kažkokias kitas strategijas. Taigi, manau, kad tai yra labai natūralus procesai tam, kad būtų galima perkopti tą 5 procentų kartelę, o lyderiams neužleisti savo pozicijų“, – įžvalgomis dalijosi KU politologė.

TS–LKD savaitgalį reitingavo sąrašą, tačiau jame nebuvo dviejų pavardžių – premjerės Ingridos Šimonytės ir partijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio. LSDP lyderė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad ves partiją į Seimo rinkimus, bet ar atsisakys EP mandato, neatsakoma. Šie esminiai nežinomieji gana panašūs, kalbėjo politologė.

„Nors patys konservatoriai kratosi tokių palyginimų su socialdemokratais, bet panašumų truputį yra. Jeigu vertinsime platesnėje perspektyvoje, mes matome, kad yra lyderystės, net politinės atsakomybės problemų. Tai nėra kažkuo išskirtinis konservatorių fenomenas.

Konservatorių atveju, nors sąrašas yra išreitinguotas, galutinį žodį vis tiek tars partijos vadovybė. Ir bent jau dabartinė premjerė I. Šimonytė konservatorių sąraše turėtų atsirasti.

Tos strategijos, jų dėliojimas, įtampos išlaikymas iki pat galo yra gana natūralus dalykas. Nes rinkimų kova yra konkurencija, gerai yra palaikyti įtampą yra gerai vien tam, kad apie tai būtų kalbama. Tai yra nemokama reklama“, – teigė KU politologė G. Burbulytė–Tsiskarishvili.

Aurelijus Veryga ir Ramūnas Karbauskis

LVŽS situacija, anot LNK vidurdienio žinių pašnekovės, yra itin įdomi. Nes EP rinkimai parodė, kad yra kur kas daugiau politinių jėgų, kurios propaguoja panašias idėjas.

„Intrigos palaikymas, ir kas bus pilkasis kardinolas, kas bus oficialus karžygys, yra labai geras sprendimas reklamine prasme. Taip apie juos būtų kalbama, pozicijos būtų įtvirtinamos“, – kalbėjo ji.

Prezidento rinkimų pirmame ture trečias likęs advokatas Ignas Vėgėlė taip pat Seimo rinkimuose turi potencialo, nors ir neves, kaip kad buvo kalbama, LVŽS sąrašo į rinkimus, kalbėjo KU politologė G. Burbulytė–Tsiskarishvili.

„Jeigu jis tikrai sietų savo ateitį su politika, tikrai yra galimas I. Vėgėlės kelias kaip vienmandatininko. Manau, kad konkurencijos jam nelabai ir būtų, jeigu būtų tinkamai pasirinkta vienmandatė apygarda. Bet kol kas yra kuriama intriga, pasižiūrėsime, kuo ji pasibaigs“, – kalbėjo KU politologė.

Prezidento rinkimuose laimę taip pat bandęs iš Seimo pasitraukęs partijos „Nemuno aušra“ lyderis Remigijus Žemaitaitis ir ką tik prie partijos prisijungusi Agnė Širinskienė gali būti vadinami šių rinkimų „juodaisiais arkliukais“, teigė politologė.

„Todėl manau, kad kai kurių politinių jėgų strategijos dėliojimas atsižvelgiant tik į Vilniaus burbulą gali ir nepasiteisinti. Partija „Nemuno aušra“ vykdo pakankamai aktyvius susitikimus su rinkėjais, važinėja po Lietuvą. Jie gali tikėtis tikrai neblogų perspektyvų ateinančiuose parlamento rinkimuose“, – teigė pašnekovė.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su politologo G. Burbulyte–Tsiskarishvili žiūrėkite čia: