Kyjivui palankios pajėgos antradienį ryte šturmavo Rusijos pietvakarinį Kursko regioną – Rusijos kariuomenės teigimu, tuo tikslu buvo panaudota maždaug 1 000 karių ir daugiau nei dvi dešimtys šarvuotų automobilių ir tankų.

Kyjivas šios operacijos kol kas oficialiai nekomentavo.

Vyriausiasis Rusijos generolas trečiadienį pažadėjo sustabdyti puolimą ir nustumti Ukrainos karius atgal prie sienos.

„Patvirtintais duomenimis, Ukrainiečių pajėgos įsiveržė iki 10 kilometrų atstumu į Rusijos Kursko apskritį ir tęsia mechanizuotus puolimo veiksmus Rusijos teritorijoje“, – rašoma naujausiame JAV Karo tyrimų instituto (ISW) pranešime.

„Šiuo metu patvirtinti ukrainiečių puolimo Kursko apskrityje mastai ir vieta rodo, kad Ukrainos pajėgos prasiskverbė pro mažiausiai dvi rusų gynybos linijas ir vieną atramos punktą“, – teigiama pranešime.

Puolimas buvo sukoncentruotas į Sudžos – apie 5 000 gyventojų turinčio miesto už maždaug aštuonių kilometrų nuo sienos su Ukraina – logistinį mazgą.

Iš Maskvos naujausios informacijos apie šiuos įvykius būta nedaug.

Tačiau ryšių su armija turintys rusų karo tinklaraštininkai taip pat pranešė, kad Kyjivas ženkliai pasistūmėjo į priekį, dejuodami dėl vis prastėjančių aplinkybių.

„Padėtis yra komplikuota ir darosi vis blogesnė“, – platformoje „Telegram“ rašė tinklaraštininkas Jurijus Podoliaka.

Jo teigimu, Sudžos mieste „pilna ukrainiečių karių“.

„Sudža visiškai prarasta“, – rašė jis.

„Priešai įsitvirtina, o tai reiškia, kad mūšiai greičiausiai užsitęs“, – teigiama platformos „Telegram“ kanale „Dva Majora“

Ne vienas karo tinklaraštininkas rašė, kad Ukrainos kariai pasistūmėjo link Korenevo miesto, esančio už daugiau nei 25 kilometrų nuo Ukrainos sienos.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ ketvirtadienį pranešė toliau tieksianti dujas į Sudžos matavimų stotį – paskutinį tranzito punktą, per kurį rusiškos dujos per Ukrainą teka į Europą.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad jos pajėgos sunaikino JAV gamybos kovos mašiną „Bradley“, kurią Ukraina naudojo puldama, taip pat virš šio regiono numušė keletą Ukrainos dronų.

Kursko regiono gubernatorius trečiadienį vakare paskelbė nepaprastąją padėtį, kuriai esant valdžios institucijos suteikiama galia riboti judėjimą, kol padėtis bus suvaldyta.

Abiejose sienos pusėse evakuota tūkstančiai gyventojų.