Kaip rašo BBC saugumo korespondentas Frankas Gardneris, barbariškus Rusijos puolimus prieš Ukrainos miestus ir infrastruktūrą norisi traktuoti tiesiog kaip Vladimiro Putino kerštą už patirtą pažeminimą – mažesnei ir, kaip teigiama, silpnesnei Ukrainai pavyko įsiveržti į Rusiją ir užimti dalį teritorijos.

Kyjivas iš anksto tikėjosi, kad rugpjūčio 24-ąją, kai švenčiama Ukrainos nepriklausomybės diena, rusai surengs simbolinę ataką.

„Nepamirškime, kad V. Putinas mano, jog Ukraina neturi teisės egzistuoti kaip nepriklausoma šalis, nes neva yra neatsiejama „Didžiosios Rusijos“ dalis.

Rusijos masinė ataka Ukrainoje

Iš dalies Rusijos atakos ir yra aklas kerštas, atskleidžiantis Kremliaus įsiūtį ir sumišimą, kad kol kas niekaip nepavyksta išstumti Ukrainos pajėgų, kaip parazitas įsitvirtinusių pažeidžiamoje Rusijos vietoje.

Visgi už masinių raketų ir dronų atakų slypi ir apgalvota Rusijos strategija.

Sunaikinus šalies elektros energijos tinklą prieš ateinant žiemai, ukrainiečiai taps tokie išsekę ir demoralizuoti, kad pradės maldauti savo vyriausybės derėtis dėl taikos, o derybose, savaime aišku, sąlygas diktuos Maskva“, – rašo F. Gardneris.

Pasak jo, ši strategija nepasiteisino nei 2022–2023 m. žiemą, nei kitą žiemą. Ukrainos gyventojai pasirodė besą nepaprastai tvirti. Bet kaip boksininkas, vėl ir vėl smūgiuojantis į tą pačią kūno dalį, Rusija kartoja taktiką, tikėdamasi nualinti savo priešininką.

Rusijos masinė ataka Ukrainoje

Ukrainos vyresnysis karininkas teigia, kad Rusijos smūgiai yra „simbolinis“ Maskvos atsakas į tai, kad Ukraina peržengė V. Putino „paskutinę didžiausią raudonąją liniją“.

Majoras Volodymyras Omelianas BBC laidos „Newsday“ metu sakė, kad Rusijos kariai „konkrečiai nusitaikė“ į Kryvyj Rihą, Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio gimtąjį miestą, ir atakavo rajoną, kuriame „gimė“ jo komedijos šou „95-as kvartalas“.

Prieš tapdamas prezidentu 2019 m., V. Zelenskis buvo komikas. Šou „95-as kvartalas“, su kuriuo turavo po Ukrainą, jį išgarsino.

Anot V. Omeliano, Ukrainai prieš tris savaites įsiveržus į Rusijos Kursko sritį, V. Putinas nori smogti į V. Zelenskiui „tiesiai į širdį“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)