„Kas atidavė branduolinį ginklą? Visi? Ne, tik Ukraina. Kas šiandien kariauja? Ukraina. Todėl dabar yra, kaip yra. Per pokalbį su Donaldu Trumpu pasakiau: „Kokia galėtų būti išeitis? Arba Ukraina turės branduolinį ginklą ir tokiu atveju turės kuo gintis, arba jai reikalingas koks nors aljansas.“ Be NATO, jokių kitų veiksmingų aljansų šiuo metu nėra“, – cituoja V. Zelenskio žodžius Ukrainos leidinys „Hromadske“.

Ukrainos vadovas pridūrė, kad Kyjivas pasirinko Šiaurės Atlanto aljansą, o ne branduolinį ginklą.

„Manau, kad Donaldas Trumpas mane tada išgirdo. Jis pasakė: „Jūsų argumentai pagrįsti“, – nurodė V. Zelenskis.

Pasak „Bild“ analitiko Juliano Röpke, V. Zelenskio pareiškimas šokiravo Vakarų žurnalistus. Jis teigė, esą prieš kelis mėnesius aukšto rango Ukrainos pareigūnas, bendraudamas su „Bild“ ir keletu siauram ratui priklausančių politikų, nurodė, kad Ukraina nesitaikstys, jei Rusijos pajėgos antrą kartą šturmuos Kyjivą. „Bild“ paskelbė, esą Ukraina išties rimtai svarsto galimybę atkurti savo branduolinį arsenalą.

„Turime ir medžiagos, ir žinių. Jei bus duotas įsakymas, vos po kelių savaičių turėsime pirmąją bombą. Vakarams derėtų mažiau galvoti apie Rusijos raudonąsias linijas ir daug daugiau apie mūsų raudonąsias linijas“, – kaip teigiama, sakė Ukrainos pareigūnas.

Ukrainos karo ekspertas Olehas Ždanovas mano, kad Ukraina turi mokslinį ir technologinį potencialą, leidžiantį kurti įvairių tipų branduolinius ginklus – tiek taktinius, tiek strateginius.

„Svarbiausia, kad turime žaliavų. Taigi, Ukraina, jei tik bus priimtas atitinkamas politinis sprendimas, gali tapti šalimi, vykdančia uždarą gamybos ciklą – nuo urano gavybos iki branduolinių ginklų kūrimo“, – cituoja ekspertą portalas „Unian“.

Volodymyras Zelenskis Briuselyje

Zelenskis paaiškino savo žodžius

Po to, kaip žiniasklaida interpretavo V. Zelenskio žodžius apie Ukrainos pasirinkimą tarp narystės NATO ir branduolinio ginklo, Ukrainos prezidentas vėliau ketvirtadienį aiškino, kad Ukraina nesiruošia kurti branduolinės bombos.

Per ketvirtadienį vakare Briuselyje vykusią spaudos konferenciją vienas iš žurnalistų priminė V. Zelenskiui jo paties žodžius, pasakytus anksčiu tą pačią dieną Briuselyje vykusiame susitikime su spaudos atstovais, ir paklausė, kiek laiko Ukrainai gali prireikti, norint sukurti nuosavą branduolinį ginklą.

„Kartais mes patys sau kuriame problemas. Dabar jūs būtent tuo ir užsiimate. Juk niekada nesakėme, kad ruošiamės gaminti branduolinį ginklą ar kažką panašaus“, – cituoja V. Zelenskio atsakymą agentūra „Ukrinform“.

Ukrainos prezidentas priminė kalbėjęs apie tai, kad 1994 metais pasirašytas Budapešto memorandumas, pagal kurį Ukraina atsisakė savo teritorijoje likusio sovietinio branduolinio arsenalo mainais į JAV, Rusijos ir Didžiosios Britanijos saugumo garantijas, neapsaugojo šalies nuo Rusijos agresijos.

„Tai reiškia, kad [Budapešto memorandumas] nėra tinkamas, mūsų saugumą užtikrinantis skėtis. Būtent todėl ir pasakiau, kad neturime kito pasirinkimo, kaip tik NATO. Tokia buvo mano žinutė“, – cituoja V. Zelenskio žodžius „Ukrinform“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)