Remiantis viešai prieinama duomenų baze, kurią pildo Ukrainos karinė žvalgyba, amerikiečių „Analog Devices Inc.“ pagamino komponentų 21 proc. iš daugiau nei 3800 vakarietiškų Rusijos raketų, kurias tyrėjai aptiko ir registravo nuo karo pradžios.

„Texas Instruments Inc.“ pagamino beveik 14 proc. aptiktų komponentų. Iš viso net 86 proc. pateko iš bendrovių, turinčių būstinių Jungtinėse Valstijose ir Europoje.

„Remiantis muitinės duomenims, nuo 2022 metų kovo į Rusiją pateko milijonai komponentų, pagamintų „Analog“, kuriems taikomi Jungtinių Valstijų eksporto ribojimai. Vien praeitais metais Rusija importavo analoginių komponentų už 326 mln. dolerių. Tai nedidelė, bet svarbi bendrovės „Analog“ apyvartos, kuri 2023 metais siekė 12,3 mlrd. dolerių, dalis“, – rašo „Bloomberg“.

Rusijos muitinės duomenys jokių tiesioginių „Analog“ pardavimų Rusijoje nerodo. Dauguma jų į Rusijos teritoriją atkeliavo per tarpininkus iš Kinijos ir Honkongo, dalis – iš Jungtinių Arabų Emyratų, Tailando ir Turkijos: „Tai globalinės tiekimo grandinės iliustracija: mikroschemas gaminančios amerikiečių bendrovės naudojasi autorizuotų platintojų paslaugomis, o pastarieji savo ruožtu produkciją parduoda elektronikos tiekėjams visame pasaulyje“.

„Analog“ atstovai aiškina, kad eksporto įstatymų paiso, savo produkcijos Rusijai naudoti neleidžia, griežtina kontrolės ir stebėsenos mechanizmus. „Texas Instruments“ sako lygiai tą patį ir priduria, kad reguliariai demaskuoja ir užkardo tokius užsakymus.

Ukrainos karinės žvalgybos vadovas Kyrylas Budanovas „Bloomberg“ sakė, kad Vakarų bendrovės, gaminančios puslaidininkius, nededa pakankamai pastangų savo produkcijos tiekimo kontrolei, jis jokių pokyčių dėl komponentų patekimo į rusų rankas, esą, nepastebėjęs.

Kaip ten bebūtų, bandymai kontroliuoti tarpininkų veiklą – katės ir pelės žaidimas. Vos tik bendrovė patenka į juodąjį sąrašą, jos vietoje iškart atsiranda kita, neretai panašiu pavadinimu.

Kaip teigia Senato atstovai, amerikiečių puslaidininkių gamintojų pastangos atsekti, kur keliauja jų produkcija, „nepakankamos“.

„Kai kurios bendrovės padarė tik įstatymų reikalaujamą minimumą – atliktas paviršutiniškas klientų patikrinimas, siekiant nusimesti bet kokią realią atsakomybę dėl platintojų bendradarbiavimo su Rusija. Mažai kas pažvelgė giliau ir iš tikrųjų panorėjo sužinoti, ką galėtų padaryti geriau“, – teigiama Senato parengtoje ataskaitoje.

Jau anksčiau UNIAN skelbė, jog Rusija per šešėlinių pirkėjų tinklą Kinijoje ieško panaudotų komponentų, kurių jai reikia ginklų gamybai. Be to, Rusija ir toliau iš Vakarų perka reikiamus elementus tankams, dronams ir raketoms, konkrečiai tai daroma per Turkiją ir Honkongą. Kaip yra skelbęs „Financial Times“, tam, kad eksporto kontrolė būtų efektyvi, būtina imtis griežtų baudžiamųjų priemonių prieš korporacijas – taikyti antrines sankcijas, didinti finansavimą priežiūros tarnyboms.