Gegužės 24 dieną pasirašytas dekretas trečiadienį buvo paskelbtas oficialioje vyriausybės interneto svetainėje.

1990 metais, baigiantis Šaltajam karui, NATO ir Varšuvos sutartis dėl įprastinių ginkluotųjų pajėgų Europoje (CFE) pirmą kartą buvo pasirašyta NATO ir Varšuvos pakto valstybių, pagal ją ribojamas tankų, kovinių lėktuvų ir kitos karinės įrangos, kurią galima dislokuoti tarp Atlanto vandenyno ir Uralo kalnų, skaičius.

Nors Baltarusija tiesiogiai nedalyvauja kare prieš Ukrainą, ji įsileido Rusijos karius, kai Maskva ruošėsi pradėti savo specialiąją karinę operaciją prieš Kyjivą 2022 metų vasarį.

2007 metų gruodžio mėnesį Maskva vienašališkai sustabdė savo dalyvavimą CFE, pavadinusi susitarimą anachronizmu.

Ji teigė taip pasielgusi po to, kai Vakarų šalys ir NATO narės atsisakė ratifikuoti naują 1999 metų adaptuotą sutarties versiją.

Rusija pareiškė, kad tos šalys reikalavo, jog naujosios versijos ratifikavimo sąlyga būtų Rusijos pajėgų išvedimas iš separatistinio Uždniestrės regiono Moldovoje ir dalies Sakartvelo.

2008 metais Rusija pasiuntė kariuomenę į Sakartvelo Abchazijos ir Pietų Osetijos regionus.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas oficialiai patvirtino Rusijos pasitraukimą iš CFE sutarties 2023 metų gegužės mėnesį.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)