Remiantis „Sputnik“ duomenimis, miškų gaisrų tikimybė išlieka labai didelė. Anot Baltarusijos neprastųjų situacijų ministerijos, situacija vertinama kaip V klasės gaisrų pavojus. Tai reiškia, kad gaisrams kilti sąlygos ypač palankios (tikimybė iki 100 proc.), liepsnas gali sukelti praktiškai bet koks ugnies šaltinis. Taip pat gali kilti žemutiniai gaisrai, galintys virsti viršūniniais gaisrais. Be to, kaip akcentuoja pareigūnai, miško gaisrą galima užgesinti tik pirminėje jo stadijoje, o tai neretai padaryti labai sudėtinga.

Ministerijos atstovai neatmeta galimybės, kad liepsnos gali pasiekti ir žmonių gyvenamas teritorijas, gali sutrikti elektros tiekimas ir ryšys. Situaciją apsunkina tai, kad šalyje neprognozuojami krituliai, o dieną oras įkaista iki 28 laipsnių karščio.

Baltarusijos nepaprastųjų situacijų ministerija pažymi, kad daugumos miškų gaisrų kaltininkas – žmogus. Remiantis pateikiama statistika, devynis iš dešimties tokių gaisrų sukelia būtent neatsargus žmogaus elgesys.

Kaip skelbia LENTA, gaisrų situacija artimiausiomis paromis vargu, ar pagerės – rugsėjo 9 dieną šalyje kritulių nenumatoma. Naktį vėjas silpnas, dieną pūs pietryčių kryptimi, numatomi stiprūs gūsiai.

Lietuvoje vis dar fiksuojama oro tarša

Baltarusijoje degant miškams ir durpynams, nuo vakar Lietuvoje fiksuojama padidėjusi oro tarša. Kaip sekmadienį „Delfi“ patvirtino Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) tarša išlieka, situacija mažai pakitusi.

Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) informuoja, kad sekmadienį 10 val. duomenimis, aplinkos oro užterštumas kietosiomis dalelėmis KD10 daugelyje miestų išlieka aukštas. Oro kokybės tyrimų duomenimis, aukščiausios teršalo koncentracijos fiksuojamos Klaipėdoje, Kaune, Šiauliuose, Mažeikiuose, Naujojoje Akmenėje, Kėdainiuose ir Jonavoje (valandos vertės svyruoja nuo 51 iki 73 mikrog/m3).

Vilniuje, Panevėžyje oro kokybė šiandien jau kiek geresnė, KD10 koncentracijos mažėja, tačiau degėsių kvapas dar gali būti jaučiamas.