Tai daugiausiai aukų pareikalavusi diena nuo liepos pradžioje prasidėjusių protestų, o bendras žuvusiųjų skaičius pasiekė 409, remdamasi policijos, vyriausybės pareigūnų ir ligoninių gydytojų duomenimis, pranešė agentūra AFP.

Bangladešo kariuomenės vadas antradienį turėtų susitikti su studentų protestų lyderiais, praėjus dienai po to, kai kariuomenė perėmė kontrolę, ilgametei premjerei Sheikh Hasinai atsistatydinus ir pabėgus iš šalies.

76 metų Sh. Hasina valdė šalį nuo 2009 metų, bet sausio mėnesį buvo apkaltinta rinkimų klastojimu, o pastarąjį mėnesį milijonai žmonių išėjo į gatves reikalaudami, kad ji pasitrauktų.

Kariuomenės vadas generolas Waker-Uz-Zamanas pirmadienio popietę per valstybinę televiziją paskelbė, kad Sh. Hasina atsistatydino ir kariuomenė sudarys laikinąją vyriausybę.

„Šalis daug iškentėjo, padaryta žala ekonomikai, žuvo daug žmonių – atėjo laikas sustabdyti smurtą“, – sakė Wakeras netrukus po to, kai džiūgaujanti minia įsiveržė į oficialią Sh. Hasinos rezidenciją ir ją nusiaubė.

Studentų protestų lyderiai prieš numatomą susitikimą su kariuomenės vadu antradienį pareiškė norintys, kad vyriausybei vadovautų 84 metų Nobelio premijos laureatas ir mikrofinansų pradininkas Muhammadas Yunusas.

„Mes pasitikime daktaru Yunusu“, – feisbuke rašė pagrindinis organizacijos „Studentai prieš diskriminaciją“ (SAD) lyderis Asifas Mahmudas.

M. Yunusas nekomentavo šio kvietimo, tačiau interviu Indijos laikraščiui „The Print“ jis sakė, kad Bangladešas, valdant Sh. Hasinai, buvo „okupuota šalis“.

„Šiandien visi Bangladešo žmonės jaučiasi išlaisvinti“, – laikraščiui sakė M. Yunusas.

Bangladešo prezidentas paleido parlamentą, policija paskelbė streiką

Bangladešo prezidentas antradienį paleido parlamentą – toks buvo pagrindinis studentų protestuotojų, kurie organizavo demonstracijas, privertusias pasitraukti iš posto ilgametę ministrę pirmininkę Sheikh Hasiną, reikalavimas.

„Prezidentas paleido parlamentą“, – sakoma prezidento Mohammedo Shahabuddino spaudos sekretoriaus Shiplu Zamano pranešime.

Tuo pat metu didžiausia Bangladešo policijos asociacija pranešė, kad jos nariai pradeda streiką, praėjus dienai po protestų, kuriuos jie turėjo malšinti mirtina jėga.

„Kol nebus užtikrintas kiekvieno policijos darbuotojo saugumas, skelbiame streiką“, – sakoma Bangladešo policijos asociacijos, atstovaujančios tūkstančiams aukštų policijos pareigūnų, pareiškime.

Užsienio reikalų ministras: Indija „labai susirūpinusi“ dėl Bangladešo krizės

Indijos užsienio reikalų ministras antradienį pareiškė parlamentui, kad bus „labai susirūpinęs iki tol, kol kaimyniniame Bangladeše nebus akivaizdžiai atkurta viešoji tvarka“ po ministrės pirmininkės Sh. Hasinos pabėgimo iš šalies.

Užsienio reikalų ministras S. Jaishankaras taip pat pirmą kartą oficialiai patvirtino, kad Sh. Hasina yra Indijoje, į kurią ji pasitraukė pirmadienį, kai protestuotojai šturmavo jos rūmus.

„Mes, žinoma, liksime labai susirūpinę iki tol, kol nebus akivaizdžiai atkurta viešoji tvarka“, – sakė S. Jaishankaras.

Naujasis Delis atidžiai stebi Sh. Hasinos, kuri siekė subtiliai balansuoti tarp Indijos paramos ir glaudžių santykių su Kinija, kritimą.

„Pastarąsias 24 valandas mes taip pat palaikėme nuolatinį ryšį su valdžios institucijomis Dakoje“, – pridūrė Indijos ministras.

Sh. Hasina pirmadienį sraigtasparniu išskrido iš Bangladešo į Indiją ir atvyko į karinę oro bazę netoli Naujojo Delio.

Aukšto rango šaltinis teigė, kad ji norėjo „tranzitu“ išvykti į Londoną, tačiau Didžiosios Britanijos vyriausybės raginimai atlikti JT vadovaujamą tyrimą dėl „beprecedenčio smurto“ sukėlė abejonių dėl tokio žingsnio.

Indija su Bangladešu turi daugiau kaip 4 000 km ilgio sieną.

„Mūsų sienos apsaugos pajėgoms taip pat nurodyta būti itin gerai pasirengusioms atsižvelgiant į šią sudėtingą situaciją“, – sakė S. Jaishankaras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją