Eurazijos aikštė yra netoli judrios Kyjivo geležinkelio stoties ir viešbučio, kuriame kadaise buvo įsikūrusi BBC Rusijos tarnyba. Aikštėje stovi fontanas ir neįprasta kompozicija „Europos pagrobimas“, sukurta belgų skulptoriaus.

Kaip rašo BBC žurnalistas Steve’as Rosenbergas, Eurazijos aikštė buvo užbaigta kiek daugiau nei prieš 20 metų. Ji buvo įrengta kaip Europos žemyno vienybės simbolis. Anksčiau čia plevėsavo dešimtys įvairių Europos šalių vėliavų.

Praėjusiais metais jos buvo nukabintos, o dabar nebeliko ir pavadinimo. Viso gero, Europa, sveika, Eurazija.

Bet kas yra ta Eurazija?

Skirtingos šalys nevienodai suvokia terminą „Eurazija“. Vladimiras Putinas Rusiją oficialiai vadina Eurazijos valstybe. Šį žodį jis vartoja turėdamas omenyje, kad Rusija geografiškai yra Europoje ir Azijoje, tačiau civilizacijos atžvilgiu skiriasi nuo jų abiejų.

Beje, Europos aikštės memorialinė lentelė dar nebuvo pašalinta, ant jos užrašyta: „Maskvos valdžia nusprendė įkurti Europos aikštę Rusijos sostinėje kaip tvirtesnės draugystės ir vienybės tarp Europos šalių simbolį.“

Tikrovė yra tokia, kad Rusijos karas prieš Ukrainą ir Vakarų įvestos sankcijos padarė Maskvos ir Europos santykius nepaprastai įtemptus. Rusijos valdžia dabar tik ir kalba apie būtinybę atsigręžti į Rytus ir į Kiniją, Šiaurės Korėją bei Aziją žiūrėti kaip į visumą.

Europa ne tik išėjo iš mados – Rusijos valdžia ją pateikia kaip priešą.

Prasidėjus Rusijos plataus masto invazijai į Ukrainą, tai ne pirmas kartas, kai Maskvos miesto vadovai žaidžia politinius žaidimus su gatvių pavadinimais, primena BBC.

2022 m. birželio mėnesį gatvė, kurioje įsikūrusi Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ambasada, buvo pervadinta į Donecko Liaudies Respublikos gatvę – nepripažintos respublikos Ukrainos Donecko srityje, kurią vėliau Rusiją pareiškė aneksavusi, garbei.

Atitinkamai tų pačių metų liepą teritorija aplink Jungtinės Karalystės (JK) ambasadą tapo Luhansko Liaudies Respublikos aikšte.

Ką patys rusai mano apie Europos aikštės pervadinimą Eurazijos aikšte?

„Teisingas sprendimas, – sakė Olga. – Dabar su Europa nedraugaujame. Nenoriu būti Europoje.“

„Naujasis pavadinimas man patinka, – tikino Ana. – Rusija ribojasi su Europa ir Azija. Gimiau Kazachstane, todėl pervadinimui neprieštarauju.“

„Dabar Europos standartai kitokie, – nurodė Paša. – Jie mąsto kitaip. Mes laipsniškai nuo jos atsiskiriame.“

Visgi Jevgenija yra nusivylusi. Jos manymu, pavadinimo pakeitimas yra „konflikto tarp skirtingų šalių ženklas“.

„Labai liūdna“, – pridūrė ji.

Tačiau ar pavadinimai iš tikrųjų tokie svarbūs?

Po 1917-ųjų revoliucijos buvo pervadinta daugybė Rusijos gatvių ir aikščių, įtraukiant žodį „komunizmas“. Ar tai padėjo Rusijai sukurti komunizmą? Nieko panašaus, reziumuoja S. Rosenbergas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)