Po Atlantoje įvykusių debatų, kurių metu J. Bidenas kalbėjo nerišliai ir padrikai, kai kuriuos Demokratų partijos narius apėmė panika. Kaip rodo apklausų rezultatai, Amerikos gyventojų nuogąstavimai dėl jo amžiaus (prezidentui 81-eri) auga.

Remiantis sekmadienį paskelbtos apklausos, kurią surengė „CBS News“ ir „YouGov“, rezultatais, 72 proc. apklausoje dalyvavusių Demokratų partijos rėmėjų mano, jog J. Bidenas negali būti prezidentu, nes stokoja protinių ir kognityvinių gebėjimų. Beveik pusė respondentų mano, kad jam reikėtų pasitraukti iš rinkimų.

Visgi jo kampanijos komanda ir šeimos nariai teigia, kad J. Bidenas išlieka geriausia Demokratų partijos viltimi įveikti D. Trumpą.

Prezidento šeimos susibūrimas rezidencijoje „Camp David“, esančioje Merilando valstijoje, anksčiau buvo suplanuotas kaip fotosesija su garsenybių fotografe Annie Leibovitz. Joje dalyvavo J. Bidenas, jo žmona Jill bei jųdviejų vaikai ir vaikaičiai.

Joe Bidenas su šeima

J. Bideno žmona telefonu žurnalui „Vogue“ sakė, kad jie „neleis, jog tos 90 minučių apibūdintų jo ketverius prezidentavimo metus“. Jie toliau kovos, teigė moteris ir pridūrė, kad jos vyras „visada darys tai, kas geriausia šaliai“.

Apie šeimos padrąsinimą siekti perrinkimo pirmiausia pranešė dienraštis „The New York Times“, o paskui šią informaciją patvirtino „CBS News“.

Dėl prasto pasirodymo kalti padėjėjai?

Kai kurie J. Bideno artimieji dėl jo prasto pasirodymo kaltę vertė prezidento padėjėjams – neva jie persistengė ruošdami šalies vadovą debatams. Jill Biden artimas žmogus CBS sakė, kad ji nekritikavo prezidento komandos.

Prieš ketvirtadienį, birželio 27 d., įvykusius debatus buvo toliau nuogąstaujama dėl abiejų kandidatų į prezidentus amžiaus (D. Trumpas yra vos trejais metais jaunesnis, jam 78-eri), tačiau silpnas J. Bideno balsas ir neaiškūs atsakymai vėl pakurstė nerimą dėl jo tinkamumo kandidatuoti, taip pat pasigirdo raginimų pasitraukti iš rinkimų.

Joe Bidenas su šeima

Kaip rašė „The New York Times“, „geriausia, ką dabar gali padaryti Bidenas visuomenės labui, – pranešti, kad nebesieks būti perrinktas“. Tiesa, D. Trumpas taip pat sulaukė kritikos – jis pasakė keletą klaidingų teiginių ir vėl prisiminė seniai jaučiamą nuoskaudą dėl 2020-ųjų rinkimų, kurių metu neva iš jo pavogė pergalę.

Demokratų gretose - svarstymai apie kitą kandidatą

Birželio 30 d. svarbiausi Demokratų partijos nariai dalyvavo ryto laidose ir gynė prezidentą. „Kai tave parbloškia ant žemės, atsistoji ir kauniesi nuožmiau“, – samprotavo senatorius Chrisas Coonsas.

Merilando kongresmenas Jamie’is Raskinas nepaneigė galimybės, kad rugpjūčio mėnesį įvyksiančio Demokratų partijos suvažiavimo metu kandidatu į prezidentus gali būti paskelbtas ne J. Bidenas.

„Ar bus nominuotas jis, ar kas nors kitas, Joe Bidenas bus vienas svarbiausių kalbėtojų mūsų suvažiavimo metu. Jis bus tas asmuo, aplink kurį bursimės, kad galėtume judėti pirmyn“, – patikino J. Raskinas.

Anot Respublikonų partijos, debatai parodė, kodėl D. Trumpas yra tinkamas pasirinkimas.

„Joe Bidenas pasirodė tragiškai, štai kodėl kalbama apie jo pakeitimą kitu kandidatu“, – sekmadienį „Fox News“ eteryje kalbėjo Respublikonų partijai priklausantis senatorius J. D. Vance’as.

Jeigu J. Bidenas vis dėlto pasitrauktų iš rinkimų, tikėtina, kad Demokratų partija pradėtų ieškoti naujo kandidato dar prieš įvykstant suvažiavimui, tačiau šis procesas nėra paprastas.