Kaip pažymi britai, Tarptautiniame Sankt Peterburgo teisės forume birželio 27 dieną Rusijos tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas pareiškė, kad Rusijos valdžia išsiaiškino 30 tūkst. migrantų, neseniai tapusių Rusijos Federacijos piliečiais ir dar nesančių karinėje įskaitoje.

A.Bastrykinas taip pat pasigyrė, kad 10 tūkst. jų jau išsiųsti į Ukrainą. Jo teigimu, šie asmenys kas apkasus ir vykdys kitas užduotis fronto rajonuose.

Anot britų žvalgybos, nepriklausoma Rusijos žiniasklaida taip pat skelbė, kad šalies saugumas prieš migrantus vykdo teisinio persekiojimo kampaniją, konkrečiai taikomasi į atvykėlius iš Vidurio Azijos. Bandoma juos priversti tarnauti Rusijos kariuomenėje, o mainais žadama pilietybė arba galimybė išvengti pramanytų kaltinimų.

„Galimas dalykas, kad tai dar vienas išradingas būdas skatinti daugiau vyrų ateiti į kariuomenę ir tuo pat metu apriboti poveikį politiškai aktyvesnei visuomenės daliai“, – mano Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Priminsime, kad Kremlius stengiasi išvengti naujos itin nepopuliarios mobilizacijos bangos. Kai 2022 metų rugsėjį į karinę tarnybą buvo pašaukta 300 tūkst. rusų, šalyje kilo nemenka panika, žmonės pradėjo bėgti iš šalies. Dabar savanorius į kariuomenę valdžia vilioja pinigais.