Debatuose, kuriuose ant kortos buvo pastatyta labai daug, pranašumą apylygėje rinkiminėje kovoje dėl Baltųjų Rūmų įgyti siekiantys J. Bidenas ir D. Trumpas negailėjo vienas kitam ugningų replikų, kandžiai kritikuodami vienas kito darbą ir elgesį.

D. Trumpas triukšmingai užsipuolė savo varžovą, siekdamas jį parodyti nevykėliu tiek sprendžiant ekonomikos klausimus, tiek pasaulinėje arenoje, tuo tarpu J. Bidenas atsikirsdamas mikčiojo, kalbėjo tyliai ir savo kalboje keletą kartų suklupo.

Dabartinio ir buvusio prezidentų, vienas kitą vadinančių blogiausiu prezidentu istorijoje, dvikova per rinkimus giliai susiskaldžiusioje šalyje, kurią vis dar persekioja 2020 m. rinkimus lydėjęs chaosas ir smurtas, įvyko gerokai anksčiau nei įprasta.

Donaldas Trumpas

J. Bidenas, kuris, kaip pranešama, buvo peršalęs, kalbėdamas apie D. Trumpą vartojo akivaizdžiai iš anksto parengtą tekstą, primindamas milijonams televizijos žiūrovų, kad D. Trumpas būtų pirmasis nuteistas nusikaltėlis Baltuosiuose Rūmuose.

Kaip vyko debatai, galite paskaityti čia.

Kalbėdami per ketvirtadienio debatus transliavusį naujienų agentūros CNN televizijos kanalą, keletas ekspertų kritikavo 81-erių J. Bideną dėl jo neaiškių žodžių ir painaus elgesio per labai lauktą dvikovą.

Naujienų agentūros CNN politikos apžvalgininkas ir specialusis buvusio prezidento Baracko Obamos patarėjas Vanas Jonesas J. Bideno pasirodymą pavadino „skausmingu“.

„Jis stengiasi, kaip tik gali. Tačiau šiąnakt jo laukė išbandymas, per kurį jis turėjo susigrąžinti šalies ir savo rinkėjų pasitikėjimą. Jam tai nepavyko“, – kalbėjo V. Jonesas.

Pradėdamas po debatų surengtą diskusiją, vyriausiasis naujienų agentūros CNN nacionalinis korespondentas Johnas Kingas sakė, kad po „nykaus“ J. Bideno pasirodymo dabar „Demokratų partijoje kilo gili, didelė ir labai agresyvi panika“.

Dėl to kai kurie partijos nariai „kalbasi“ apie galimybę paprašyti J. Bideno „pasitraukti“, pasakė J. Kingas.

Joe Bidenas

CNN diskusijos dalyviai: po Bideno pasirodymo Demokratų partijoje kilo panika

Aptariant buvusio ir esamo JAV prezidentų susitikimą debatuose, CNN surengtos diskusijos dalyviai konstatavo, kad J. Bideno pasirodymas sukėlė paniką jo atstovaujamos Demokratų partijos gretose.

Daugelis komentatorių pripažino, kad prezidento J. Bideno elgesys padarė žalą partijai prieš lapkritį vyksiančius rinkimus.

Pasibaigus debatams vėl buvo keliami klausimai dėl prezidento sveikatos, taip pat pasigirdo raginimų demokratams pasirinkti kitą kandidatą į šalies prezidento postą. „Tai buvo žaidimą keičiantys debatai ta prasme, kad šiuo metu, kai mes kalbamės, Demokratų partijoje tvyro gili, plati ir labai agresyvi panika“, – kalbėjo CNN korespondentas J. Kingas.“ Ji prasidėjo po kelių minučių po debatų ir tęsiasi dabar. Ji apima partijos strategus, tai susiję ir su išrinktais pareigūnais, su lėšų rinkėjais.

Visi jie kalbasi apie prezidento pasirodymą, kuris, jų manymu, buvo siaubingas, kuris, jų vertinimu, pakenks kitiems partijos nariams. Jie svarsto, ką turėtų dėl to daryti“, – kalbėjo CNN žurnalistas J. Kingas.

Nerimą dėl J. Bideno pasirodymo suskubo pareikšti ir kai kurie Demokratų partijos rėmėjai.

Viena debatus San Franciske stebėjusi rinkėja pasakė vis tiek balsuosianti už J. Bideną, tačiau pridūrė: „Negaliu suprasti nė žodžio iš to, ką jis sako. Argi ne graudu?“.

Donaldo Trumpo štabas: yra vienintelis būdas susigrąžinti amerikietišką svajonę

„Prezidentas D. Trumpas surengė geriausią debatų pasirodymą istorijoje, parodydamas aiškius planus, kaip sumažinti infliaciją ir išlaidas, kartu užtikrinant sienos apsaugą.

J. Bidenas nesugebėjo apginti savo pasiekimų ekonomikos ir valstybės sienos apsaugos srityje. Nepaisant savaitę trukusio pasiruošimo Kemp Deivido stovykloje, jis melavo, išgalvojo istorijas ir nepateikė jokių aiškių planų“, – išplatintame pranešime teigia D. Trumpo štabo atstovai.

Dabartinis JAV prezidentas sulaukė kaltinimų nekompetencija, todėl, pasak oponentų stovyklos, negali būti valstybės vadovu.

„Amerikiečiai kenčia, o mūsų šalis dėl J. Bideno klaidų atsidūrė ant Trečiojo pasaulinio karo slenksčio. Turime perrinkti prezidentą D. Trumpą, kad sugrąžintume amerikietišką svajonę“, – teigiama išplatintame dokumente.

Tai buvo pirmasis tiesioginis J. Bideno ir D. Trumpo susitikimas nuo 2020 m. spalio, kai jie per tuometę rinkimų kampaniją kartu stovėjo TV scenoje. Tada D. Trumpas buvo prezidentas, o J. Bidenas jo varžovas. Šį kartą vaidmenys pasikeitė. Kiek žinoma, nuo tada jie nė karto nėra buvę vienoje patalpoje.

Dabar D. Trumpas yra nuteistas nusikaltėlis. Tačiau apkaltinamasis nuosprendis vadinamajame pinigų už tylą mokėjimo pornografijos žvaigždei procese jam iki šiol rinkimų kovoje nepakenkė. Nepaisant skandalų, jis apklausose išlaiko beveik vienodas pozicijas su J. Bidenu, kuriam vis tenka atremti abejones dėl savo garbaus amžiaus. J. Bidenui yra 81-eri, o D. Trumpui – 78-eri. Antrieji J. Bideno ir D. Trumpo TV debatai numatyti rugsėjo 10 d.

Donaldo Trumpo ir Joe Bideno debatai

Kojala: Bideno pasirodymas nebuvo puikus

Savo mintimis po įvykusių debatų pasidalijo ir politologas Linas Kojala. Anot jo, Bideno pasirodymas toli gražu nebuvo puikus.

„Bidenas darė klaidų ir taisė save, ypač debatų pradžioje (pvz., kalbėdamas apie NATO nares, kurioms ateityje gali grasinti Rusija, ir paminėdamas Baltarusiją). CNN žiūrovų apklausa po debatų parodė, jog 67 proc. nugalėtoju laiko Trumpą, tik 33 proc. Bideną (prieš ketverius metus rezultatai buvo priešingi)“, – rašo jis.

Politologas priduria, kad Ukrainos klausimu Trumpas pakartojo tai, ką dešimtis kartų sakė kampanijos metu: „a) jei aš būčiau prezidentas, karas nebūtų kilęs; b) Zelenskis yra „geriausias pardavėjas“, nes kaskart atvykęs į JAV gauna milijardinę paramą; c) JAV, nors nuo karo ją „skiria vandenynas“, remia Ukrainą labiau nei Europa (Kylio instituto duomenimis, Europos Ukrainai jau perduota parama apie 30 proc. didesnė, nei JAV). d) Teigė, kad karą pabaigtų iškart laimėjęs rinkimus, dar iki inauguracijos (tarp lapkričio ir kitų metų sausio 20 d.). e) agresiją paskatino nesėkmingas JAV pasitraukimas iš Afganistano. Bidenas sakė, kad Putinas yra „karo nusikaltėlis“ ir jo nestabdymas lemtų grėsmę NATO šalims – primindamas, kad Trumpas yra raginęs Putiną elgtis kaip nori su NATO šalimis. Tad, Bideno teigimu, Trumpo siūlymai kelia branduolinio susidūrimo grėsmę. Trumpas laikė save priežastimi dėl augančių NATO gynybos išlaidų.“

L. Kojala atkreipia dėmesį, kad debatuose didžiąją laiko dalį užėmė ekonomikos ir migracijos temos.

„Trumpas atakavo Bideną dėl infliacijos, o pastarasis atsikirsdavo akcentuodamas Trumpo administracijos sprendimus, kurie prie to prisidėjo. Akivaizdu, kad Trumpas mato migraciją kaip Bideno silpnybę, todėl šį aspektą minėdavo ir kalbant visai kitomis temomis“, – aiškina politologas.

JAV viceprezidentė K. Harris gina J. Bideno pasirodymą per debatus

JAV viceprezidentės Kamalos Harris teigimu, prezidentas Joe Bidenas debatus su savo varžovu prezidento rinkimuose Donaldu Trumpu „pradėjo lėtai“, bet užbaigė „stipriai“.

„Galima ginčytis dėl stiliaus, bet galų gale šiuose rinkimuose ir Jungtinių Valstijų prezidentui svarbiausia yra esmė ir čia skirtumas yra akivaizdus“, – duodama interviu ketvirtadienio debatus transliavusiai naujienų agentūrai CNN sakė ji.

K. Harris apkaltino D. Trumpą „vėl ir vėl“ melavus JAV Džiordžijos valstijos Atlantos mieste vykusioje dvikovoje.

Pusantros valandos trukusiuose debatuose 81-erių J. Bidenas ne kartą dvejojo, atsakydamas į klausimą, klydo, tardamas žodžius, o jo atsakymai ne visada buvo rišlūs.

JAV politikos analitikai prezidento pasirodymą pavadino „skausmingu“, teigdami, jog jis sukėlė „paniką“ Demokratų partijoje.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)