D. Cohenas nacionalinio saugumo pramonės konferencijoje teigė, kad Ukrainos įsiveržimo, per kurį užimta daugiau kaip 770 kvadratinių kilometrų Rusijos provincijos teritorijos, reikšmė dar neaiški.

Rugpjūčio 6 dieną Ukrainos pajėgos netikėtai įsiveržė per Rusijos vakarinę sieną į Kursko sritį ir tęsia netikėtą puolimą.

Ukrainos pajėgų puolimas Kursko srityje

Nors Kyjivas teigė neketinantis aneksuoti užimtos teritorijos, Ukrainos kariai stato gynybines linijas ir atrodo, kad jie ketina išlaikyti „dalį tos teritorijos tam tikrą laiką“, – sakė D. Cohenas Žvalgybos ir nacionalinio saugumo aukščiausiojo lygio susitikime.

„Galime būti tikri, kad V. Putinas pradės kontrpuolimą ir bandys susigrąžinti tą teritoriją, – sakė J. Cohenas. – Tikimės, jog rusams tai bus sunki kova.“

Ukrainos puolimas Kurske

Pasak jo, V. Putinui „teks susidurti ne tik su tuo, kad dabar Rusijos teritorijoje yra fronto linija, su kuria jis turės susidoroti, bet ir su atgarsiais savo visuomenėje, kad jie prarado dalį Rusijos teritorijos“.

Ukrainos sėkmė Kurske „gali šiek tiek pakeisti“ konflikto dinamiką „į priekį“, – tęsė jis, bet nedetalizavo šios minties.

Ukraina teigė, kad įsiveržusi į Rusijos Kursko regioną užėmė 100 gyvenviečių, o Rusijos pajėgos toliau žengia į priekį rytiniame Donecko regione.

CŽA pareigūnas sakė, kad Rusija šiuos laimėjimus pasiekė „nepaprastai didelėmis sąnaudomis“ – karių ir įrangos – ir „gali užimti, o gali ir neužimti“ pagrindinį Ukrainos logistikos centrą Pokrovsko miestą.

Puolimas Kursko srityje

„Tačiau galiausiai strategine prasme rusams niekas dėl to nepasikeis“, – tęsė jis.

Antradienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad karas su Rusija galiausiai baigsis dialogu, tačiau Kyjivas turi užimti tvirtą poziciją. V. Zelenskis žadėjo pateikti planą JAV prezidentui Joe Bidenui ir dviem galimiems jo įpėdiniams Kamalai Harris bei Donaldui Trumpui.

V. Putinas tvirtino, kad bet koks susitarimas turi prasidėti nuo to, jog Rusijai liktų didelės keturių Ukrainos regionų teritorijos ir Krymas.

Ukraina teigia, kad ji kontroliuoja daugiau kaip 1,2 tūkst. kvadratinių kilometrų Kursko srities teritoriją.