B. Obama, kuris, kai kiti įtakingi demokratai viešai ragino prezidentą Joe Bideną nebedaryti gėdos ir trauktis iš rinkimų kovos, nuo viešų pasisakymų šia tema susilaikė, antradienio vakarą tapo kone įsimintiniausiu oratoriumi, kurio kalba tapo antrosios Demokratijų partijos konvencijos dienos vyšnia ant torto.

Pareiškęs, kad „deglas perduotas“, B. Obama, ant scenos pasirodęs kartu su žmona Michelle Obama, negailėjo gerų žodžių J. Bidenui, ir vaizdžiai iliustravo, koks kontrastas laukia rinkėjų – K. Harris ir „vyrukas, kurio parodomoji programa, nebijokime to pripažinti, švelniai tariant, išsikvėpė“.

„Amerika pasirengusi atversti naują lapą, pradėti naują skyrių. Amerika pasirengusi geresnei istorijai. Mes pasirengę prezidentei Kamalai Harris“, – karštai kalbėjo buvęs Jungtinių Valstijų prezidentas.

B. Obama, sakęs kalbą Demokratų konvencijoje ir prieš ketverius metus bei prieš 2022 metų vidurio kadencijos rinkimus, pastaruosius dvejus metus viešumos gana sąmoningai vengė. Ekspertai sako, kad toks viešų pasirodymų ribojimas suteikia papildomo svorio tiems retiems sugrįžimams – jo išsakytos mintys sulaukia didesnio atgarsio.

Sausakimšoje arenoje, kur buvusio prezidento 35 minučių kalbos susirinkusieji klausėsi stovėdami, B. Obama Respublikonų kandidatą rinkimuose D. Trumpą pavadino „78 metų milijardieriumi, kuris nepaliauja skųstis savo problemomis nuo pat tada, kai prieš devynerius metus nusileido savo auksiniu eskalatoriumi. Tai nepertraukiamas nuoskaudų ir skundų srautas, dabar dar suintensyvėjęs, nes labai bijo pralaimėti Kamalai“.

Barackas ir Michelle Obamos

„Vaikiški prasivardžiavimai, beprotiškos konspiracijos teorijos ir keistas apsėdimas dėl minios dydžio. Tai nesibaigia. Vieną dieną išgirdau, kaip kažkas palygino Trumpą su kaimynu, kuris kiekvieną dieną po langais be paliovos vaikštinėja su įjungtu lapų pūstuvu“, – sakė B. Obama.

K. Harris, anot buvusio prezidento, „nėra ta kaimynė su lapų pūstuvu – ji ta kaimynė, kuri visada prireikus atskubės į pagalbą“.

B. Obama, kurio pažintis su K. Harris prasidėjo prieš dvidešimt metų, savo kalboje trumpai perbėgo visą kandidatės biografiją, prisiminė prokurorės, senatorės ir viceprezidentės pareigas. Ją ir Minesotos gubernatorių Timą Walzą jis pristatė kaip politikus, „nepraradusius tikėjimo tuo, kas Amerikai svarbiausia“. B. Obama atrodė nuoširdžiai sužavėtas T. Walzo biografija – minėjo laikus, kai Demokratų kandidatas į viceprezidento postą buvo futbolo treneris ir vilkėjo flanelinius marškinius, „kuriuos jam parinko ne koks nors stilistas – tai marškiniai tiesiai iš jo spintos, marškiniai, matę tikro gyvenimo iššūkių“.

Tai antrasis kartas, kai pirmasis Jungtinių Valstijų juodaodis prezidentas ragina šalį prezidento rinkimuose atiduoti balsą už moterį – abiem atvejais, kad ir kokie skirtingi jie buvo, tai reiškė nebylų raginimą nesirinkti J. Bideno. Paprašęs savo tuometinio viceprezidento nemesti iššūkio buvusiai valstybės sekretorei Hillary Clinton kovoje dėl teisės tapti Demokratų kandidatu prezidento rinkimuose 2016 metais, B. Obama po itin sudėtingų birželio debatų J. Bidenui viešai išreiškė tik simbolinį palaikymą, o už uždarų durų, esą, netgi kurstė kitus partijos narius spausti jį trauktis iš rinkimų kovos.

B. Obama pradėjo kalbą pagirdamas J. Bideno charakterį, jo kaip prezidento nuveiktus darbus ir sprendimą po ilgos karjeros tarnaujant Amerikos žmonėms pasitraukti: „Mums reikėjo lyderio, kuris būtų stabilus, suvienytų žmones ir būtų pakankamai nesavanaudiškas padaryti tai, ko politikoje beveik niekas nedaro: vardan savo šalies į šoną patraukti savo ambicijas.“

Arenoje, kur kalbėjo B. Obama, tą vakarą K. Harris nebuvo. Kartu su kandidatu į viceprezidentus tą vakarą ji sukvietė rinkėjus į renginį Milvokyje – į tą pačią erdvę, kurioje prieš mėnesį į savo konvenciją rinkosi Respublikonai.

Savo kalboje B. Obama palietė ir svarbiausią K. Harris rinkimų kampanijos leitmotyvą, atkreipdamas dėmesį, kaip skirtingai Demokratai ir Respublikonai traktuoja laisvę.

„Jiems vienos grupės gauta nauda yra kitos grupės nuostolis. Jiems laisvė reiškia tai, kad galingieji gali daryti, ką tinkami: ar tai būtų į profesinę sąjungą panorusių susijungti ugniagesių atleidimas iš darbo, ar mūsų upių teršimas, ar nenoras mokėti mokesčių“, – sakė B. Obama ir pridūrė, kad Demokratų laisvės idėja žymiai platesnė.

Baigdamas kalbą, buvęs prezidentas užsiminė apie neseniai mirusią Michelle Obamos mamą, apie ką vėliau kalbėjo ir pati buvusi pirmoji Amerikos ponia, paminėjo ir savo mamą – abi įvardijęs kaip „stiprias, protingas ir sumanias moteris“, kurios visą gyvenimą „sunkiai dirbo bei žinojo, kas tikra bei svarbu“. Anot jo, K. Harris drėbta iš to paties molio: ji – stipri moteris, galinti sukrėstai, vis dar poliarizuotai šaliai suteikti stabilumą ir saugumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)