Ši procedūra numato, kad Vengrija negali blokuoti sprendimo, nes jis priskiriamas prie sprendimų, kurie gali būti priimti balsų dauguma.

Vengrija daug mėnesių blokuoja ES lėšų išmokėjimą karinei paramai Ukrainai. Vyriausybė Budapešte tai argumentuoja abejonėmis dėl paramos užpultai šaliai efektyvumo ir nerimu dėl konflikto eskalacijos.

1,4 mlrd. eurų, apie kuriuos dabar kalbama, yra palūkanos už įšaldytą Rusijos centrinio banko turtą ES. Dėl jų panaudojimo Ukrainai iš esmės jau buvo sutarta prieš kelias savaites. Tačiau dėl Vengrijos veto politikos pradžioje buvo neaišku, kada šiomis lėšomis bus galima naudotis.

ES rado teisinę spragą, kaip apeiti Vengrijos veto dėl paramos Ukrainai

Anksčiau rašėme, kad Europos Sąjunga atrado teisinę spragą, kuri padės apeiti Vengrijos veto dėl ginklų Ukrainai pirkimo iš įšaldyto Rusijos valstybinio turto. Aukšto rango ES pareigūnas taip sakė leidiniui „Financial Times“.

ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio teigimu, Budapeštas, anksčiau nesutikęs naudoti Rusijos turtą, neturėtų dalyvauti priimant sprendimą dėl jo naudojimo.

Gegužės 21 d. ES Taryba susitarė, kad pelnas, gautas iš įšaldyto Rusijos valstybinio turto, bus panaudotas paramai Ukrainai, kasmet skiriant iki 3 mlrd. eurų, iš kurių didžioji dalis bus skirta Kijevo karinėms reikmėms.

Tačiau susirūpinta, kad Vengrija gali vetuoti šį žingsnį.

Budapeštas ne kartą nepritarė Ukrainos stojimui į NATO ir ES, sankcijoms Rusijai, trukdė Vakarų pastangoms teikti pagalbą Ukrainai, jau nekalbant apie palaikomus glaudžius santykius su Maskva per visą karo laikotarpį.

Numatyta birželio 24 d. svarstyti, kaip teisiniu keliu apeiti galimą Vengrijos veto dėl įšaldyto Rusijos turto panaudojimo Ukrainai remti, pranešė „Tass“, remdamasis FT informacija.

Kaip rašoma FT, tai bus išskirtinai svarbu, toliau stengiantis įgyvendinti birželį skelbtą G7 planą iki metų pabaigos suteikti Ukrainai 50 mlrd. dolerių paskolą, panaudojant palūkanas iš maždaug 300 mlrd. dolerių įšaldyto Rusijos turto.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)