Kosminių ryšių centras, dar žinomas kaip NIP-16, buvo pastatytas Eupatorijoje vykdant sovietinę kosmoso programą. Centro paskirtis – palaikyti ryšį su Mėnulio ir Marso zondais XX a. septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose, tačiau NIP-16 gali komunikuoti ir su pažangiaisiais žvalgybiniais palydovais „Lotus-S“, ir su navigacijos palydovais GLONASS (GPS palydovų ekvivalentas).

Štai kodėl Ukraina taip stengiasi sunaikinti šį objektą, rašo „Forbes“. Straipsnyje pažymima, kad, „skaičiuojant nuo šių metų gruodžio mėnesio, Ukrainos ginkluotosios pajėgos du kartus paleido raketų į neįkainojamą centrą“.

NIP-16 neabejotinai svarbus moksliniu požiūriu, tačiau taip pat tai yra ir teisėtas karinis taikinys, nes gali siųsti signalus bei priimti informaciją iš žvalgybinių, ryšių ir navigacijos palydovų, įskaitant „Liana“ ir GLONASS.

Palydovas GLONASS

„GLONASS palydovai padeda nutaikyti galingiausią Rusijos aviacijos ginkluotę – sklendžiančiąsias bombas KAB. Palydovai „Lotus-S“ (žvalgybinės sistemos „Liana“ dalis) aptinka karinių taikinių, pavyzdžiui, karo laivų, skleidžiamą elektromagnetinę radiaciją ir nustato jų buvimo vietą. Tikėtina, kad palydovais „Liana“ buvo sekami Ukrainos jūrinių bepiločių, kuriais atakuojamas Rusijos Juodosios jūros laivynas, skleidžiami signalai“, – rašo „Forbes“.

Visgi žurnalo straipsnyje priduriama, kad NIP-16 yra nelengvas taikinys.

„Parabolinės antenos, generatoriai ir valdymo mechanizmai išskaidyti po du didelius kompleksus. Geriausiai matoma įranga – senos parabolinės antenos – vis dar pasižymi tvirta konstrukcija. Anot Rusijos kosmonautikos istoriko Anatolijaus Zako, NIP-16 statytojai naudojo senų geležinkelio tiltų, eksploatuoti nebetinkamų povandeninių laivų korpusų ir netgi nebeeksploatuojamo linijinio laivo konstrukcinius elementus.

Taigi, ukrainiečiams gali tekti suduoti daugiau smūgių, norint rimtai apgadinti Kosminių ryšių centrą, ką jau kalbėti apie jo sunaikinimą. Be to, NIP-16 sunaikinimas neatimtų iš rusų galimybės palaikyti ryšį su savo palydovais, tik ją apribotų, nes Rusijoje yra daugiau panašių centrų, tiesa, NIP-16 yra arčiausiai fronto linijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)